Görüşmenin perde arkası aydınlandı

Görüşmenin perde arkası aydınlandı

Tüm Türkiye'de gözlerin çevrildiği Başbakan Erdoğan İlker Başbuğ arasındaki görüşmenin ayrıntıları belli oldu

Tüm Türkiye'de gözlerin çevrildiği Erdoğan-Başbuğ görüşmesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Necdet Özel'in, Jandarma Genel Komutanlığı'na ise Aslan Güner'in isminin gündeme geldiği öğrenildi.

Habervaktim'in edindiği bilgilere göre, Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmamasından dolayı kriz çıkaran Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede, bu kez, Necdet Özel'in Koşaner'den sonra Genelkurmay Başkanı olmasını önleyecek bir plan sundu.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın emekliliğini istemesi sağlandıktan sonra hükümetin manevra alanını daraltan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede masaya Aslan Güner ve Bekir Kalyoncu silsilesinin önünü açacak bir teklifle oturduğu öğrenildi. Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanı, Aslan Güner'in ise Jandarma Genel Komutanı olması şeklinde olduğu olduğu konuşulan Başbuğ'un teklifi, Necdet Özel'in iki yıl sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli olması ve normalde 4 yıl yapması gereken Genelkurmay Başkanlığını yapamaması anlamına geliyor.

KRİZİ TIRMANDIRMASININ SEBEBİ

Başbuğ'un bu teklifiyle Özel'in önü kesilirken Genelkurmay Başkanlığı için Aslan Güner ve Bekir Kalyoncu'nun önü açılıyor. Genelkurmay Başkanı olması beklenen Işık Koşaner'den sonra bu göreve Necdet Özel'in gelmesi beklenirken, Başbuğ'un Erdoğan'a sunduğu “Güner planı”, TSK'nın yıllar sürecek geleceğini şekillendirme anlamı taşıyor. Hasan Iğsız'ın KKK olamayacağını anlayan Başbuğ'un, Atilla Işık üzerine baskı kurduğu ve emekliliğini isteterek hükümetin manevra alanını daralttığı kulislerde konuşulmuştu. Başbuğ'un bu konuyu uzatarak devlet krizi haline çevirerek sonuç almaya çalıştığı iddia ediliyor.

GÜNER MEDYAYA “KRİZ VURGUSU YAPIN” DEMİŞ

Başbuğ'un bu planına göre, bugüne kadar silsile hep Işık Koşaner – Necdet Özel şeklinde ifade edilirken, bir anda önceden planlandığı belli hamlelerle silsilenin Koşaner – Aslan Güner – Bekil Kalyoncu'ya dönmesi isteniyor.

Başbuğ'un bu son teklifinin YAŞ'ın ikinci gününde Başbuğ'un Güner ve Iğsız'la karargahta yaptıkları toplantıda vardıkları stratejinin bir parçası olduğu belirtiliyor.

“KRİZİ TIRMANDIRIN” TALİMATI

Öte yandan, Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'in, Doğan ve Ciner medya gruplarının üst düzey yöneticileriyle görüşerek aşırı kriz vurgusu yapılmasını istediği ve hükümetin referandum öncesi baskı altına alınarak Başbuğ planına “Evet” denmesinin sağlanmasının hesaplandığı iddia ediliyor.

SUBAYLAR, BAŞBUĞ PLANINDAN RAHATSIZ

Bu arada, ordu içinde Başbuğ'un krizi yükseltmesinden rahatsızlık duyulduğu belirtiliyor. Üst düzey ordu yetkililerinin Başbuğ'un TSK'daki atama silsilesini değiştirecek bu planının ciddi haksızlık olduğunu düşündüğü gelen bilgiler arasında. Ordu içerisinde terör olaylarının olduğu, şehitlerin verildiği, ihmal iddiaları karşısında sessiz kalındığı buna karşın belli isimleri bir yerlere getirme ile meşgul olmanın TSK'nın kamuoyu nezdinde itibarına zarar verdiği şeklinde sert değerlendirmeler bulunduğu söyleniyor.

Habervaktim

Etiketler :