GSM operatörlerinin 3G kandırmacası

GSM operatörlerinin 3G kandırmacası

GSM operatörleri vatandaşlara gerçekte vermedikleri bir hizmeti satıyorlar. 3G olarak adlandırılan kablosuz hızlı internet hizmetinin büyük bir aldatmaca olduğu ortaya çıktı.

İsmail Uğur'un haberi

Türkiye'de faaliyet gösteren 3 GSM şirketi, geçen yıl başlatılan 3. nesil GSM hizmetinde bir arpa boyu yol alamadı. Operatörler bu zaman zarfında sahip oldukları baz istasyonlarının tahminen yüzde 3 civarındaki bir kısmını 3G teknolojisine ancak geçirebildi. GSM şirketleri, kırsal bölgeler bir yana, İstanbul, Ankara ve Adana gibi büyükşehir merkezlerinde bile çoğu yerde 3G teknolojisi hizmetini veremiyor.

ANKARA'NIN GÖBEĞİNDE ÇEKMEYEN 3G NE İŞE YARIYOR?

TV ve gazete reklamlarında dağda bayırda kırda dizüstü bilgisayarlarından internete giren mutlu insan karakterleri oynatarak 3G hizmeti pazarlayan GSM şirketleri göz göre göre vatandaşı aldatıyor. Operatörlerin verdiklerini iddia ettikleri 3G hizmeti, Ankara'nın göbeği Kızılay'da bile mevcut değil. GSM şirketleri verdiklerini iddia ettikleri 3G hizmetinin hangi bölgeleri ve alanları kapsadığını ise açıklamaya bir türlü yanaşmıyor. Teknolojik terimlerden anlamayan vatandaş ise, 3G denilen kablosuz internet bağlantı hizmetinin yurdun her tarafında verilebildiğini zannederek, GSM şirketlerinin sahtekarlık kurbanı oluyor.  

AÇIKÇA YALAN SÖYLÜYORLAR VE KANDIRIYORLAR

Vodafone şirketinin müşteri hizmetleri arandığında 3G ile ilgili verilen bilgide aynen şu ifadeler yer alıyor: "3G teknolojisiyle internette her yerde ve her zaman 3G hızında sörf yapabilir, arkadaşlarınızla çetleşebilir, elektronik postalarınıza ulaşabilirsiniz." Müşteri Hizmetleri telesekreteri tarafından arayan vatandaşlara dinletilen bu reklamdaki bilgi tamamen yalan ve uydurma bir bilgi. Çünkü 3G hizmeti iddia edildiği gibi ne her yerde ne de her zaman verilebiliyor.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ YETKİLİSİ KENDİ ŞİRKETİNİ YALANLIYOR

Vodafone müşteri hizmetleri görevlisi, telesekreter tarafından yapılan reklamın gerçek bilgileri içermediğini itiraf ediyor ve "Telesekreter bilgisi doğru değil, gerçek bilgiyi ben veriyorum. 3G şebekesi konuma ve coğrafi şartlara göre değişiklik gösterir. Bu nedenle her yerde bağlanamayabilirsiniz" cevabı veriyor. Müşteri hizmetleri görevlisi, "Biz itiraz ettiğimiz için bu bilgiyi verdiniz. Peki bu konuyu sormayan vatandaşlar telesekreter mesajınızın yalan ve yanıltıcı olduğunu nereden bilecekler?" sorusu karşısında, "eğer bir şikayetiniz varsa merkeze şikayet faksı gönderin. İlgili birim ilgilenecektir." cevabı veriyor.

VATANDAŞA AYRINTILI BİLGİ VERİLMİYOR

Türkiye çapında kaç baz istasyonunda 3G teknolojisi bulunduğuna ilişkin sorulara GSM şirketi görevlileri hiçbir surette cevap vermiyorlar. Toplam baz istasyonu sayısının yüzde kaçında 3G teknolojisi bulunduğu ve coğrafi olarak Türkiye yüzölçümünün yüzde kaçına 3G hizmeti sunulabildiği vatandaşlardan adeta sır gibi saklanıyor. Ankara'nın göbeği olarak nitelendirilen Kızılay'ın bile bazı bölgelerinde 3G hizmetinin verilmemesi, GSM şirketlerinin sahip oldukları baz istasyonu sayısının tahmini olarak ancak yüzde 3 veya 5'inde 3G teknolojisi bulunduğunu gösteriyor.

3G SATIN ALACAKLAR DİKKAT! KANDIRILMAYIN

Araştırmalarımız, GSM operatörlerinin, kapsama alanlarının tahmini olarak ancak yüzde 3'ünde 3G hizmeti verilebildiklerini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki; köylerde, kasabalarda ve ilçelerde yaşayan vatandaşların yüzde 95'i aslında 3G hizmetinden hiç yararlanamıyor. 3G hizmetinin bulunmadığı yerlerde internet bağlantısı EDGE adı verilen teknoloji üzerinden sağlanıyor. EDGE teknolojisi ise eski nesil bir data iletim teknolojisi. EDGE ile yapılan internet bağlantıları, 15 yıl öncesinde kullanılan 56K fax-modem bağlantılarından bile onlarca kat daha yavaş ve sorunlu. Dolayısıyla bu hız, günümüzün görsel ağırlıklı web sayfalarını açmaya yeterli bir hız değil.

GSM operatörlerinin aldatmacası da tam burada ortaya çıkıyor. Her yerde 3G hizmeti sunuyorlarmış gibi, eskimiş EDGE hizmetiyle verdikleri internet bağlantısını vatandaşlara pazarlıyorlar. Vatandaşların büyük bir bölümü de teknik konuları anlamadığı için kolayca kandırılıyor. Bu nedenle 3G hizmeti satın almak isteyen vatandaşlar, kandırılmamak için bulundukları bölgede 3G hizmeti olup olmadığını mutlaka sormalılar.

REKLAMLARLA VATANDAŞI KANDIRIYORLAR


GSM şirketlerinin 3G teknolojiyle ilgili yayınladıkları gazete ve TV reklamları da tamamen yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte. Reklamlarında dağda, kırda, bayırda dizüstü bilgisayarıyla internete giren karakterlere yer veren operatörler, 3G hizmetini her yerde ve her koşulda verebildikleri izlenimi doğuruyor. Halbuki gerçek bu değil. GSM şirketlerinin bu yanıltıcı reklamları konusunda ne RTÜK ne de diğer ilgili kamu kurumlarının herhangi bir uyarısı ve yaptırımı da söz konusu değil.

Habertaraf.com

Etiketler :