GURBETÇILERE MAVI KART UYGULAMASINDA ÇALISMALAR HIZLANDI

GURBETÇILERE MAVI KART UYGULAMASINDA ÇALISMALAR HIZLANDI

Basbakanlik Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Kemal Yurtnaç, Mavi Kart konusunun yakinda Bakanlar kurulunun gündemine gelecegini, Haziran'daki genel seçimlere kadar ilgili üç maddelik yasa tasarisinin meclis gündemine gelmesini ümit ettikleri

Basbakanlik Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Kemal Yurtnaç, Mavi Kart konusunun yakinda Bakanlar kurulunun gündemine gelecegini, Haziran'daki genel seçimlere kadar ilgili üç maddelik yasa tasarisinin meclis gündemine gelmesini ümit ettiklerini söyledi.
Yurtdisinda yasayan Türklerin sorunlari ve Baskanliginin çalismalari ile ilgili AA muhabirinin sorularini cevaplayan Yurtnaç, Baskanligin yurt disinda yasayan vatandaslarla ilgili mecliste kurulan arastirma komisyonunun Almanya basta olmak üzere çesitli ülkelerde yaptigi çalismalar sonucu hazirladigi rapor çerçevesinde, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla geçen yil Nisan ayinda resmi olarak kuruldugunu söyledi.
Geçen aya kadar kurulus çalismalarini sürdüren ve geçen ay yeni binasina geçen Basbakanlik Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi'nin yurt disinda yasayan Türk vatandaslari, soydas akraba topluluklari ve yurtdisindan gelen burslu ögrencilere de hizmet ettigini kaydeden Yurtnaç, Baskanligin alandaki ilgili kurum ve sivil toplum kuruluslarini yönlendirmek üzere genel hedef ve stratejilerin olusturuldugu bir birim oldugunu anlatti.
Dünyanin 155 ülkesinde 6 milyona yakin Türk vatandasinin bulundugunu dile getiren Yurtnaç, bunlarin bir kisminin bulunduklari ülkenin, bir kismini da Türk vatandasi oldugunu bu insanlarla ilgili net bir rakamin olusmasi için veri tabani olusturacaklarini söyledi.
Yurtdisindaki Türk vatandaslarinin 3 milyona yakininin Almanya'da yasadigina isaret eden Yurtnaç, baskanligin Türkiye'den Almanya'ya 50 yillik göçün sonucunda oradaki insanlarin ihtiyaçlari ve sorunlari ile daha yakindan ilgilenecek, Türkiye'ye geldiklerinde onlar için bir basvuru merkezi olacak bir teskilat oldugunu dile getirdi.
Yurtnaç, yurt disinda yasayan Türk vatandaslarinin 4 milyona yakininin Avrupa'da olduguna dikkati çekerek öncelikli hedef kitlelerinin Avrupa oldugunu, Avrupa'dakiler çözüldügünde sorunlarin yüzde 80'inin çözülmüs olacagini kaydetti.
Almanya'da insan haklari baglaminda sorunlarin oldugu belirterek, ilgili yasalar yapildiginda oradaki göçmen topluluklarin da fikirlerinin alinmasi için çalisacaklarini söyleyen Yurtnaç, bu sorunlarin basinda aile birlesiminin geldigini ifade etti.
Almanya'ya göç edenlerin eslerini Almanya'ya götürememesinin büyük bir sorun oldugunu, devletin eslerden belli bir seviyede Almanca ögrenip Almanya'ya öyle gelmelerini istedigini anlatan Yurtnaç, Almanya'nin Fransiz, Italyan ve Japonlara böyle bir sart koyulmadigina, burada bir ayrimcilik yapildigina dikkati çekti.
Yurtnaç, "Biz de diyoruz ki; bu vatandaslarimiz evlendikten sonra gelsinler orada egitimlerini alsinlar çünkü dil o dilin konusuldugu ülkede ögrenilir. Sinavlarini yapin basarisiz olurlarsa bu insanlari geri gönderirsiniz çesitli cezai yaptirimlar uygulayabilirsiniz diyoruz" diye konustu.
 
-"VIZE UYGULANMASI HUKUKSUZ"
 
Avrupa'da yasanan ikinci büyük sorunun Türk vatandaslarina uygulanan vizeler olduguna isaret eden Yurtnaç, "Bu konuda 'agirlastirici kararlar alinamaz' diyen 1973 yilinda imzalanan Katma Protokol'den sonra daha agirlastirici hükümler konulmus. 1980'den sonra vize ortaya çikarak büyümüs. Biz vizenin hukuksuz oldugunu söylüyoruz. Simdi diyorlar ki; is adamlarina, siyasetçilere, sporculara ayricalik uygulayalim. Biz bu konuda ayrimciligi istemiyoruz" diye konustu.
Bir baska sorunun da Almanya'da yasayan Türk vatandaslarinin çocuklarinin anadillerini ögrenememelerini oldugunu belirten Yurtnaç, anadilini iyi bilmeyen insanlarin ikinci bir dili de iyi ögrenemedigi gerçegine isaret ederek, sunlari söyledi:
"Artik Almanya'da anaokullarinin açilmasi ve daha yayginlastirilmasini ve çocuklarin oraya gidip iki dili de orada ögrenip egitiminde firsat esitligini yakalamalarini istiyoruz. Zira dil bilmiyor diye bizim çocuklarimizin oradaki en alt seviyedeki okullarda okutuluyor. Demek ki bu dil açigini kapadigimiz takdirde bizim çocuklarimiz da Alman arkadaslari ile birlikte ayni okullara gidecekler, firsat esitligini kullanacaklar."
 
-"DIN ADAMLARININ EGITIMI KONUSU MÜZAKERE ILE ÇÖZÜLÜR"
 
Yurtnaç, Almanya'nin orada görev yapan Türk din adamlarinin Almanya'da egitim almasini istemesiyle ilgili sunlari kaydetti:
"Biz de artik din adamlarimizina belli bir seviyede Almanca egitimi verdikten sonra Almanya'ya gönderiyoruz. Bu, Alman toplumuyla iletisimin iyi olmasi açisindan tabii ki bu önemli bir sey. Bu dogrultuda Uluslararasi Ilahiyat Projesi yürürlüge koyuldu, Bu proje çerçevesinde Almanya'da yasayan vatandaslarimizin çocuklarinin Türkiye'de ilahiyat egitimi almalari, Almanya'ya dönmeleri ile oradaki din adami ihtiyacinin karsilanmasi ile ilgili çalismalar var. Ama Alman tarafinin farkli istekleri oluyor, bunlarin da müzakereler sonucuyla halledilecegine inaniyoruz."
 
-MAVI KART UYGULAMASINDAKI SORUNLAR GIDERILIYOR-
 
Türk vatandasligindan çikarak yasadiklari ülkenin vatandasi olmalari yönünde tesvik edilen vatandaslara Türkiye'deki haklarini kullanmalari için verilen Mavi Kart uygulamasindaki sorunlarin da kisa süre içinde çözülecegini bildiren Yurtnaç, sistemde vatandaslik numaralari pasif gözüktügü için bu insanlarin bankada hesap açamadiklarini, gayrimenkul edinemediklerini animsatti.
Sayilarinin 300-400 bini buldugu tahmin edilen bu vatandaslara artik yabanci muamelesi yapilmayacagini, nüfus kayitlarinin yabancilar kütügünde tutulmayacagini dile getiren Yurtnaç, Nüfus Isleri Genel Müdürlügü'nde "Yurtdisi Vatandaslar Kütügü" olusturuldugunu, bu dogrultuda vatandaslik numaralarinin da artik aktif görünecegini bildirdi.
Mavi kart uygulamasinda yasanan sistemden kaynakli sorunlarin giderilmesini saglayacak yasalarin da genel seçimlere kadar meclisten geçecegini söyleyen Yurtnaç, "Mavi Kart konusu yakinda Bakanlar kurulunun gündemine geliyor. Ümit ediyorum bu dönem içerisinde üç maddelik bu yasa tasarisini meclis gündemine getirip vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz" diye konustu.
 
-"BIR SONRAKI SEÇIMLERDE OY KULLANABILMELERINI ÜMIT EDIYORUM"
 
Yurt disinda yasayan Türk vatandaslarinin genel seçimlerde bulunduklari ülkelerde oy kullanabilmesi ile ilgili gerekli her türlü çalismayi yaptiklarini ancak yetkili kurumun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oldugunu anlatan Yurtnaç, sözlerini söyle sürdürdü:
"Disisleri bakanligi ile bu konuyla ilgili tüm çalismalari yaptik. yurt disinda ne kadar vatandasimizin yasadigini saptadik onlarin hangi sandiklarda oy verecegine iliskin önce Alman taraflarla müzakerelerde bulunduk. YSK'ya bunlari ilettik ama YSK bunu çok yeterli görmedi. Inaniyoruz ki önümüzdeki ilk seçimlerden itibaren bunun çalismalari YSK tarafindan yapilir. Bu bir vatandaslik hakkidir ve görevidir. Iki buçuk milyona yakin orada seçmen var. Türkiye'deki seçmen sayisinin yüzde 7-8'i kadar. Bu önemli bir rakamdir gümrük kapilarina geldiklerinde bu sayi 200 bine kadar düsüyor. Neden bu vatandaslarimiza bu hakki kullandirmayalim? Bugün Türkiye'de yasayan Iraklilar, Suriyeliler, Iranlilar burada oy verebiliyor. Bunun baslangiçta YSK mektupla oy verme islemini deneyelim demisti ama bunu malum Anayasa mahkemesi iptal etti. Dönem içerisinde ümit ediyorum ki, ya elektronik yolla ya mektupla oy vermenin daha güvenli bir yolu ile veya sandik koyma yoluyla oy verme islemi önümüzdeki seçimlerden sonraki ilk seçimde isler hale gelecek diye düsünüyoruz.
Yurt disinda yasayan vatandaslarimiz çok üzüldü. Hatta bir sivil toplum örgütü 'Bunu Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne götürecegiz' dedi. Tabii yargi yolu açiktir. Bu konuda ne karar verirler bilmiyoruz. Ama ben vatandaslarimizin bulunduklari yerlerde oy vermesinin kaçinilmaz bir sekilde haklari olduguna inaniyorum bu konuda gerekli çalismayi yaptik ama yetkili taraf YSK oldugu için o konuda yapacak bir seyimiz kalmadi."
 
-"BIZDEN BEKLENTILERINI ARTIRSINLAR"
 
Türkiye'nin yurt disinda yasayan diasporasi konumunda olan Türk vatandaslarini ve özellikle sivil toplumu destekleyerek daha iyi sekilde ülkelerine hizmet etmelerini saglayacaklarini da ifade eden Yurtnaç, "Lobicilik faaliyetleri bizin birincil görevimiz. Biz devlet bazlidan ziyade daha çok sivil toplum örgütlerinin rol oynayacagi tanitim çalismalarini yapmayi hedefliyoruz" dedi.
Yurtnaç, kendilerinden beklenenlerin büyük oldugunu bildiklerini, bu beklentilerin asagi çekilmesini de istemediklerini belirterek "Vatandaslarimiz ve soydaslarimiz bizden beklentilerini sonuna kadar arttirsinlar. 140 tane ilgili ülkenin dilini ve toplumsal yapisini bilen genç arkadasi buraya topladik, buradaki arkadaslarla bu bölgelere hizmet edecegiz" diye konustu.
Basbakanliga bagli özel bütçeli bir kurulus olan baskanliginin kurulus bütçesinin yaklasik 18 milyon TL oldugu bilgisin veren Yurtnaç, gelecek yillarda bu rakamin daha da artacagini düsündüklerini kaydetti.





 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :