Hac Kura Sistemi Değişti

Hac Kura Sistemi Değişti

750 bin kişi sırada bekliyor ama sadece 70 bin kişiye şans gülecek... Üstelik kura sisteminde değişiklik yapıldı. İşte yarın çekilecek Hac kurasıyla ilgili önemli

KURA SİSTEMİ YAŞLI ÖNCELİKLİ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Kutsal topraklara gitmek için müracaat eden 754 bin adaydan sadece 70 bini bu yıl Kâbe'yi görebilecek.

Türkiye, ek kontenjanlarla birlikte bu sayıyı 100 bine çıkarmaya çalışıyor. Diyanet ise hacı adaylarının merakla beklediği kura çekiminde sistem değişikliğine gitti. Bu seneden itibaren geçerli olacak yeni uygulamaya göre en yaşlı 2 bin aday doğrudan Mekke'ye gönderilecek. Getirilen katsayı sistemiyle 2007'de müracaat edenlerin kurada çıkma ihtimali ise 2009'dakilere göre 9 kat daha yüksek olacak. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, TÜİK ile geliştirdikleri sistemin hakkaniyete uygun olduğunu söyledi.

Hacdan sorumlu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, hakkaniyete uygun bir sistem uygulayacaklarını söyledi. 2007 yılından bekleyen sadece 355 bin başvuru bulunduğunu belirterek, normal sıralamaya konulması durumunda bu sayının bile en az 4-5 yılda eritilebileceğini kaydetti. 2008 yılı başvuruları ile 600 bin sayısına ulaşan eski müracaatlara öncelik tanımak için katsayı uygulamasını devreye soktuklarına dikkat çeken Karaman, "Üç yıldır bekleyen 3 kere kuraya girmiş gibi 9 puan, iki yıldır bekleyenler 4 puan, bu yıl kuraya girenler ise 1 puana sahip. Böylelikle üç yıldır bekleyen hacı adayı yeni olanlara göre 9 kat daha şanslı duruma getirildi." bilgisini verdi.

Başkan Yardımcısı, Türkiye İstatistik Kurumu ile yaptıkları ortak çalışma sonucunda verimli bir sonuç elde ettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda çok sayıda deneme yaptık. Çıkan sonuca göre bu yıl hacca gideceklerin yüzde 70-75'i 2007'den, yüzde 15-18'i 2008'den, yüzde 5-8'i de 2009 başvurularından oluşacak." Kuraya girdiği halde 2012 ve 2013 yıllarına kadar çıkmayan başvuruları ise kurasız hacca götürerek eskileri sıfırlayacaklarını vurguladı. Hacı adayları arasında ortaya çıkan 'şu ilden başvurursan daha şanslısın' yönündeki tartışmalara da açıklık getiren Karaman, "Ülkemize tanınan kontenjanı, müracaatlar dikkate alınarak illerimize dağıtıyoruz. Türkiye'nin hangi ilinden başvuru yapılırsa yapılsın her adayın şansı aynı orandadır." dedi. Hac kuraları yarın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ankara'daki merkez binasında kamuoyuna açık bir şekilde çekilecek.

Etiketler :