Haiti'de insanlığın bittiği an

Haiti'de insanlığın bittiği an

7 büyüklüğünde depremle yerle bir olan Haiti'de, enkazdan canlı kurtarma umutları azalmaya başlarken bir kadın depremden tam 100 saat sonra sağ kurtarıldı. Sokaklar ceset dolu, salgın kapıda. Cesetler çöplüğe atılıyor.

 

HAİTİ'Yİ yerle bir eden depremin ardından enkaz altında kalan yüzbinlerce kişiyi kurtarma umudu her geçen saat azalıyor. Ancak nadir de olsa sevindirici gelişmeler yaşanmıyor değil.

DEPREMDEN 100 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN SAPASAĞLAM ÇIKTI

Haiti'yi vuran şiddetli depremde bir kadın, ortağı olduğu otelin enkazından 100 saat sonra kurtarıldı.

Kurtarılan Nadine Cardoso'nun kocası, 62 yaşındaki karısının sağlığının iyi olduğunu, ancak susuz kaldığı için bu yönde tedavinin yapıldığını söyledi.

Kurtarma ekipleri, lüks Montana otelinin enkazında günlerdir kayıpları arıyordu. 

Uzmanlar, 72 saat geçtikten sonra enkaz altında aç ve susuz kalan insanlar için umutların tükendiğini söylüyor.

72  SAAT SONRA YAŞANAN MUCİZE

Bunlardan biri de enkaz altında 72 saat kaldıktan sonra dün sabah saatlerinde kurtarılan 33 yaşındaki Lidovia Pierresaint. Umut veren bir diğer gelişme ise Port-au-Prince Üniversitesi'nin enkazından Mikila Foster isimli 25 yaşında bir öğrencinin kurtarılması oldu.

Haiti'deki kurtarma çalışmalarını 27 ülkeden bin 500'ü aşkın uzman sürdürüyor. 115 kurtarma köpeğiyle yürütülen çalışmalarda şimdiye kadar 58 kişi kurtarıldı.

İŞTE İNSANLIĞIN BİTTİĞİ AN!

Haiti'deki asrın felaketinde hayatını kaybedenlerin cesetlerinden sokaklar birer toplu mezara dönüştü. Sağ kalanlar ise açlık, yağma ve salgın hastalık tehlikesi altında. Ölü sayısı 200 bine yaklaşabilir. Yardım için Haiti'ye koşan dünya zamana karşı yarışıyor.

7 büyüklüğünde depremle yerle bir olan Haiti'de, enkaz altından canlı kurtarma umutları azalmaya başladı. Sokaklar ceset dolu, salgın kapıda. Yardım bol ama ulaştırma sorunu yaşandığı için kurtarılabilecek yaralılar da kaybediliyor

Salı günü 7 büyüklüğündeki depremle yıkılan Haiti’de durum gittikçe kötüye gidiyor. Kızılhaç, hükümetten edindiği bilgilere göre ölü sayısının 40’la 50 bin arasında olduğunu, ancak yaklaşık 3 milyon insanı doğrudan etkileyen depremin yarattığı can kaybının daha da artabileceğinden korktuklarını açıkladı. Hayatını kaybettiği teyit edilen BM personeli sayısı da 36’ya ulaştı.

İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi ilk tahminlerin başkent Port-au-Prince’deki yerleşim birimlerinin yüzde 10’unun yıkıldığını gösterdiğini, bunun da 300 bin insanın evsiz kaldığı anlamına geldiği söyledi.

HER YER CESET

Bölgede ABD’den Çin’e kadar birçok ülkeden gelen kurtarma ekipleri büyük bir hızla kurtarma faaliyetlerine devam ediyor. Ancak dün itibarıyla 72 saatin sonuna gelinmesi yavaş yavaş umutların tükenmesine yol açıyor. Canlı kurtarılanların sayısı enkaz altından çıkarılan cesetlerden daha az. Cesetlerin nereye gömüleceğiyse en büyük sorunlardan biri. Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval dün bir toplu mezara 7 bin kişiyi gömebildiklerini açıkladı.
Yardım için bölgeye giden Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernandez de Haiti’nin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin ölülerin gömülebilmesi için yapılacak yardım olduğunu söyledi. Cesetleri gömecek yer ve imkân bulmakta zorlanan insanlar salgın hastalık riskiyle karşı karşıya. Başkentteki sekiz hastane hasar gördüğü için yaralılar komşu Dominik Cumhuriyeti’nde tedavi ediliyor. Yardımların geç gelmesinden dolayı normalde tedavi edilebilecek yaralılar ölmeye başladı.

CESETLER HASTANE ÇÖPLÜĞÜNE ATILIYOR

Karayipler ülkesi Haiti'de depremin ardından yaşanan dehşet artık sınır tanımıyor. Yaşam sokaklardaki ceset yığınları arasında sürdürülmeye çalışılırken yiyecek sıkıntısı çeken halk yağmalamaları engellemek için elde silah güvenliğini kendisi sağlamaya çaba gösteriyor.

Uluslararası yardım ise hala yetersiz. Yetkililer ölü sayısının 200 bine ulaşmasından korktuklarını kaydederken çetelerden ve artçı saldırılardan korkan ve sokaklarda uykusuz yaşayan Haitililer, artık yardımlardan ve hayattan umudunu kesmiş durumda. Kimisi ülkeden kaçmaya çalışıyor, kimisi ise tek çözümlerinin yağma olduğunu söylüyor.

MÜCEVHERİNİ SATTI

Fransız AFP ajansına konuşan Talulum Saint Fils, ailesini depremin vurduğu Port-au-Prince kentinden çıkaracak otobüs biletini almak için mücevherlerini sattığını söylüyor. "Sokaklar ölü kokuyor. Hiçbir yardım yok. Çocuklarım burada hayvanlar gibi yaşayamaz" diyor. 7.0 büyüklüğündeki depremle cezaevinin bir bölümünün de yıkıldığını dile getiren Evelyne Buine adlı Haitili, "Sokaklar canilerle dolu. Bir anda etrafta tüfekli adamlar gezmeye başladı. Halk aç, susuz. Herkes kendi haline bırakılmış durumda. Polis yok. Her yer çok tehlikeli" dedi.

GIDA VE SU SIKINTISI

Yaklaşık 50 bin ceset topladıklarını belirten İçişleri Bakanı, ölü sayısının 100 ile 200 bin arasında olabileceğini belirtiyor. 250 bin kişinin yaralandığı, 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığı da belirtildi. Cenevre'deki BM yardım Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Elisabeth Byrs, "Bu, BM'nin karşılaştığı en berbat felaket, çünkü bütün yerel altyapı mahvoldu" dedi. Bir yardım görevlisi kurtulanların gıda ve su sıkıntısının büyük olduğunu belirtti.

 

AA-Sabah-Ajanslar

 

Etiketler :