Hamaney, İran-Mısır ilişkilerinin normalleşmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

Hamaney, İran-Mısır ilişkilerinin normalleşmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

İran lideri Ali Hamaney, Tahran ile Kahire arasındaki ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.İran resmi haber...

İSTANBUL (AA) - İran lideri Ali Hamaney, Tahran ile Kahire arasındaki ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hamaney, ülkesini ziyaret eden Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile gerçekleştirdiği görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede, Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ın İran-Mısır ilişkilerinin normalleştirilmesi konusuna değinmesi üzerine Hamaney, "Biz, bunu (Mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesini) memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda bir sorun bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Hamaney, İsrail'in bölge ülkeleri arasında ihtilaf çıkarma ve istikrarı sarsma peşinde olduğunu dolayısıyla tüm bölge ülkelerinin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

İran lideri ayrıca, Umman Sultanı'nın Tahran'da yaptığı görüşmelerin ciddiyetle takip edilmesi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak girişimlerin neticelendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Umman, zaman zaman İran ile Batılı ülkeler ve bölge ülkeleri arasında arabuluculuk yapmasıyla biliniyor.

- İran-Mısır ilişkileri

İran ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 1979'da Kahire'nin İran'ın devrik şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye iltica hakkı tanıması ve İsrail ile Camp David Barış Anlaşması'nı imzalaması nedeniyle kopmuştu.

İran-Irak Savaşı'nda Mısır'ın Irak'ı desteklemesiyle ilişkiler daha da bozulmuştu.

İki ülke 40 yıldan uzun süredir karşılıklı büyükelçi bulundurmuyor ve ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Temmuz 2022'de yaptığı bir açıklamada, "Tahran ile Kahire arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, bölge ülkelerinin ve iki ülke halklarının çıkarınadır." ifadelerini kullanmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de 2 Ocak'taki açıklamasında, Abdullahiyan'ın 20 Aralık 2022'de Ürdün'de düzenlenen "2. Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı" sırasında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile yaptığı kısa görüşmenin olumlu geçtiğini belirtmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.