Havalar ruh sağlığınızı bozmasın

Havalar ruh sağlığınızı bozmasın

Soğuk havaların depresyon sebebi olduğunu biliyor musunuz? Güneşli havalar neşeli bir ruh hali yaratırken, soğuk, kapalı ve bulutlu havalar ise tam tersi bir etkiye sebep oluyor...

Kış mevsiminde soğuk algınlığı, grip ve solunuk yolları rahatsızlıklarının yanında mevsimsel depresyona karşı da dikkatli olmanız gerekiyor.

Yapılan araştırmalara göre güneşli havalar neşeli bir ruh hali yaratıyor. Soğuk, kapalı ve bulutlu havalar ise tam tersi bir etkiye sebep olarak önlem alınmadığı takdirde depresyona sebep olabiliyor.

Hayatınızda yapacağınız birkaç ufak değişiklikle kış aylarının yarattığı bu olumsuz ruh hali ve depresyondan kurtulmanız mümkün:

Kafeinden uzak durun: Gün içerisindeki siyah çay ve kahve tüketiminiz fazla ise dikkatli olmalısınız. Kafeinin fazla tüketilmesi yapısı gereği; uykusuzluğa, sinirli ve huzursuz bir ruh haline sebep olabilir. Çay-kahve tüketiminizi günde 1-2 fincanla sınırlamalı ve bunun yerine bitki çayları içmeyi denemelisiniz. Bitki çayları rahatlamanıza da yardımcı olacaktır.

Uykunuzu alın: Uyku düzeninize dikkat etmeniz güne dinç başlamanızı ve gününüzün iyi geçmesini sağlar. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız ve bu durum uzun zamandan beri devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Ruh halinizi koruyun: "Bu nasıl olacak ki?" diyenler için bir açıklama getirelim. Yakın arkadaşlarınız ve aile bireylerinizden elbette kaçamazsınız. Bir düşünün… Sürekli olarak aynı şikayetlerle geldiklerinde ve hayatlarının ne kadar kötü gittiğini anlattıklarında neler hissediyorsunuz? Böyle insanlar sizdeki pozitif enerjiyi tamamen emecek ve anında ruh halinizi değiştirecektir. Bencilce gelebilir, fakat size sürekli dertlerini anlatan insanlara karşı konuyu değiştirerek, güzel şeylerden bahsederek kendinizi savunmalısınız.

Eğer birilerinin bilerek sinirinizi bozduğunu düşünüyorsanız da, düşüncelerinizi değiştirmeye çalışın. Malesef bazı durumlarda negatif ortamlardan uzaklaşamıyoruz… Sinirlendiğinizi hissettiğiniz an derin nefes alın. Çünkü hepimiz sinirlendiğimizde kesik kesik ve sık sık nefes alırız. Böyle nefes almak; beynimize ve vücudumuza; "Bir şeyler ters gidiyor, ben iyi değilim, sinirli ve mutsuzum…" demektir. Derin nefes almak sizi rahatlatacaktır.

İçinizdeki yeteneği keşfedin: Çoğumuz monotonluktan şikayet ediyor ve bunun bizi mutsuz ettiğini söylüyoruz. Ne yapmak sizi gerçekten mutlu ediyor? Resim yapmak, şiir yazmak, müzik dinlemek… Televizyon izlemek yerine her gün en az yarım saati kendinize ayırıp sizi en çok mutlu eden şeyle uğraşın. Bu size gerçekten iyi gelebilir. Eğer sizi mutlu edecek bir hobiniz olmadığını düşünüyorsanız puzzle'ı deneyin. Parçaları birleştirirken olumsuzluklardan uzaklaştığınızı hissedebilirsiniz… (Sabah)

Etiketler :