'Hepimiz Başörtülüyüz' yürüyüşü

'Hepimiz Başörtülüyüz' yürüyüşü

Belçika'da sonradan İslam dinin tercih edip tesettüre giren Joyce Van Op den bosch'un adlı kadının başörtüsünden dolayı işten kovulmasını protesto edildi.

Belçika'da sonradan İslam dinin tercih edip tesettüre giren Joyce Van Op den Bosch'un adlı kadının başörtüsünden dolayı işten kovulmasını protesto edildi. Belçikalılar, Faslılar ve Türkler başörtüsüne özgürlük yürüyüşünde buluştu.

Belçika'nın Genk şehrinde Hema isimli mağazanın başörtüsü yüzünden bir çalışanını işten çıkarması, yüzlerce vatandaş tarafından protesto edildi. Genk Tren İstasyonunda bir araya gelen yaklaşık 500 kişi 'Çeşitlilik kabullenilmelidir", "Hiçbir yere gitmiyoruz", " Başörtüsüne özgürlük" gibi sloganlarla yürüdü.

Belçika basınının da ilgi gösterdiği yürüyüşte Joyce Van Op den bosch da en ön sırada yer aldı. Ayrımcılığa uğrayan kadın, Hema mağazasına değil, ayrımcılık yaparak kendisini işten uzaklaştıranlara kızgın olduğunu söyledi. Joyce, "Hollanda'daki Hema mağazasında başörtülüler çalışırken, buradaki Hema da çalışamıyor. Bu ayrımcılığı yapanlara tepkiliyim." dedi.

Joyce, yürüyüşün sadece kendisine destek olarak algılanmaması gerektiğini, gösternin Belçika içerisindeki genel bir soruna karşı yapıldığını ifade etti. Yürüyüşe katılan Genk Belediye Başkanı Wim Dries, Genk'in çok kültürlü bir şehir olduğunu göstermek istediğini belirtti. Yürüyüşte "Başörtüsüne baskıya hayır" yazılı pankartlar taşındı.

DEPODA ÇALIŞ' TEKLİFİNİ REDDETMİŞ

Geçtiğimiz haftalarda Hollanda patentli Hema mağazası, bazı müşterilerinin çalışanın tahammül edememesi ve mağaza müdürüne şikayet etmesi sonrasında, Belçika asıllı tesettürlü mağaza sorumlusu Joyce Van Op den bosch'un iş sözleşmesi iptal edilmişti. Bu olay üzerine mağazaya tepkiler yağmış ve ilk olarak Gent bölgesinde bazı Belçikalı vatandaşlar başörtü takarak yürüyüş yapmışlardı. Olay sonrası mağdur olan ve işini kaybeden Joyce yaptığı açıklamada işini çok sevdiğini, mağaza görevlileri arasının da çok iyi olduğunu ve kendisinin çok sevildiğini belirtmişti. Joyce, bazı müşterilerin kendisine de başörtüsünden dolayı şikayette bulunduklarını ancak bunları anlayışla karşıladığını fakat işverenin bu şikayetler doğrultusunda işine son verilmesini anlayamadığını aktarmıştı.

Fas asıllı bir Müslümanla evli Joyce henüz 21 yaşında. Joyce mağazada ilk çalışmaya başladığında başörtülü olmadığını ve Müslüman olduktan sonra başörtü takmaya karar verdiğini ve bunu da mağaza görevlilerine sorduğunu belirtti. Mağaza görevlilerinin başörtü takması konusunda sorun yapmadıklarını hatta ilk başörtüsünü mağaza çalışanlarının hediye ettiğini ifade etti. Mağdur Belçikalı, Hema mağazası gelen tepkiler üzerine geri adım atarak kendisine depoda bir görev vermek istediğini, fakat bunu reddettiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :