Heronlarla ilgili skandal iddia

Heronlarla ilgili skandal iddia

İnsansız hava araçları, İHA'lar, yeniden gündemde...

Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan'da kullandığı insansız savaş uçaklarını, kendi ülkesinden, yani binlerce kilometre öteden yönetiyor... Türkiye'nin de elinde insansız hava araçları bulunuyor. Peki onlardan yeterince istifade ediliyor mu? İşte bu noktada ciddi soru işaretleri bulunduğu öne sürülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan-Pakistan sınırında yaptığı operasyonlarda kayıp vermemek için yoğun biçimde insansız hava araçlarını kullanıyor. Hava araçları 14 bin kilometre öteden, Nevada'dan yönetiliyor.





İnsansız hava araçları zor arazi şartlarında büyük fayda sağlıyor. Oysa Türkiye'nin sahip olduğu bu imkandan yeterince istifade edemediği öne sürülüyor...

Türkiye'nin elinde, 4'ü Kara, 6'sı da Hava Kuvvetleri'nde olmak üzere 10 insansız hava aracı var. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen bir iddia herkesin dilinde. "Heron'lara tam üç yıldır Kandil görevi hiç verilmediği" öne sürülmüştü.


İHA'lar, mağara içlerine kadar hedef işaretleme özelliğine sahip. İşaretlenen hedefe de, savaş uçaklarının ulaşması dakikalar içinde mümkün. Böylesi bir imkan varken, "3 yıldan beri Kandil'e insansız hava aracı gönderilmedi" iddiası dikkat çekici bir hal alıyor. Ancak, iddia bununla sınırlı değil.

41 MEHMETÇİK

Heronların çektiği görüntüler ülke içindeki 30 farklı noktaya ulaştırılıyor. O noktalardan biri, Hakkari 3. Taktik Tümen Komutanlığı. Heronlardan görüntü gelmesine rağmen, komutanlığın, yetki sahasındaki Hantepe'ye yönelik saldırının engellenmesi için harekete geçmediği öne sürülmüştü. Saldırının gerçekleştiği dönemde Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya idi. Kaya burada görev yaparken, Aktütün Karakolu'nda 17, mayın patlaması sonucu 7, Gediktepe saldırısında 11 ve Hantepe baskınında da 6 asker şehit verildi. Yani iki yıl içinde 41 Mehmetçik.

"Teröristleri Çoban sandık" açıklamasıyla tanınan Kaya'nın, Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmemesi kararlaştırılmıştı. Ancak Kaya, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Terfi ettirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Etiketler :