Hürkuş 2010'da tamamlanacak

Hürkuş 2010'da tamamlanacak

Bakan Gönül: TUSAŞ tarafından imal edilen Hürkuş uçağı Ağustos 2010'da tamamlanacak

Milli Savunma Bakanı (MSB) Vecdi Gönül, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) tarafından imal edilen Hürkuş uçağının Ağustos 2010'da tamamlanacağını söyledi.

Bakan Gönül, TUSAŞ'ın Ankara Akıncı'daki tesislerinde düzenlenen ve TUSAŞ tarafından geliştirilen Hürkuş programının 'Kritik Tasarım Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Gönül, burada yaptığı konuşmada, Türk havacılık sanayiinin önemli günlerinden birine tanıklık etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Hürkuş'un en önemli kilometre taşlarından birisi olan kritik tasarım aşamasının geçildiğini belirtti.

Hürkuş'la ilgili kararın 19 Ocak 2005 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde alındığını hatırlatan Gönül, Türk Başkanlık ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Sözleşmesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve TUSAŞ arasında 15 Mart 2006 tarihinde imzalandığını belirtti. Gönül, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından uluslararası kurallarla sertifikalandırılacak bir eğitim uçağının geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Bakan Gönül, uçağın ilk metal parçasının kesiminin Temmuz ayında planlandığını belirterek, uçağın Ocak 2011'de ilk test uçuşuna çıkacağını ve Avrupa Tip Sertifikası'nın da 2011 sonunda alınmasının beklendiğini kaydetti. Bakan Gönül, bin 600 beygir gücündeki türboprop motoru ile 500 kilometre hız yapabilecek şekilde planlanan uçağın, önlü arkalı iki pilotu 30 bin feette bile konforla barındıracak sistemlere sahip olacağını ifade etti. Gönül, yerde dururken bile çalışabilen fırlatma koltuğu, uçarken oksijen üretebilme sistemi, göreve göre değişebilen elektronik sistemler gibi özellikleri ile Türkiye'de en gelişmiş bir hava aracının tüm unsurları ile birlikte tasarlandığı ilk proje olacağını kaydetti. Uçağın maliyeti ile ilgili bir soru üzerine Gönül, uçağın ar-ge çalışmalarının ayrı ayrı ihale edildiğine işaret ederek, ne kadara mal olacağı çalışmaların sonucunda belli olacağını söyledi.

Gönül, 4 tip uçak üretileceğini ve bunların iki kişilik eğitim uçağı olacağını kaydederek, söz konusu uçağın 1950'lerden sonra ilk tasarlanan Türk uçağı olduğunu kaydetti. Bakan Gönül, daha sonra Hürkuş Orman Ağaç Dikme Töreni ve Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde, TUSAŞ Tesisleri'nde inşa edilen İleri Kompozit Teknolojileri İmalat Tesisi'nin ikinci faz inşaatının temel atma törenine katıldı.



Etiketler :