İki Atom Bombası Onu Öldüremedi

İki Atom Bombası Onu Öldüremedi

Nerdeyse bir asırdır ayakta Hiroşima'ya atılan atom bombasında ordaydı, Nagasaki'ye atılan bombada da ordaydı. Ama O hala yaşıyor, sağlıklı ve dinç.

Atila Altuntaş/Stockholm

93 Yaşındaki Tsutoma Yamaguchi, 6 Ağustos 1945 yılında, iş seyahati için Hiroşima'da bulunduğu sırada, şehre atom bombası atıldı. Ciddi yanık yaralarıyla memleketi Nagasaki'ye götürüldü tam kurtuldum derken ikinci atom bombası bu sefer onu Nagasaki şehrinede yakaladı.

Tsutoma 29 yaşındaydı, 1945'in Ağustos’unda iş için Hiroşima ya gitmişti. Yamaguchi'nin firması, 2. Dünya savaşında petrol taşıyan tankerlerin yedek parça üretimini yapıyordu. Tam bu sırada Amerika'nın B-29 savaş uçağı Japonların Hiroşima şehrine ilk atom bombasını attı. Dünya tarihini değiştiren, sonsuza kadar belleklerden silinmeyen bu olay, ardından 90 binle 120 bin arasında ölü, binlerce de yaralı insan bıraktı.

Tsutoma Yamaguchi bu büyük yıkıma maruz kalan yüz binlerden biriydi. Vücudunda ağır yanık izleri ve derin yaralarla, güvenli bir yerde sabahlayan Tsutoma, yaraları bandajla sarılarak 8 Ağustos’’da memleketi Nagasaki'ye gönderildi.

Yamaguchi birinci bombanın etkisinden kurtulmadan, 9 Ağustos saat 11.02 de ikinci atom bombası yaşadığı şehir olan, Nagasaki'ye atıldı. 60, 70 bin kişinin öldüğü dramatik olayda Tsutoma, karısı ve tek oğlu mucize eseri kurtuldu.

The Gardin'in haberine göre; Ölümden kurtulan binlerce insan, daha sonra atom bombasının etkisiyle sakat kaldı, kansere yakalandı ve ölene kadar acı çekti. Tsutoma'nın oğlunun da 59 yaşında kanserden öldüğü belirtildi.

Şuanda 93 yaşına bastığını söyleyen Tsutoma Yamaguchi,'' Çok sağlıklıyım ve kendimi zinde hissediyorum, sadece kulağımın biri az duyuyor'' dedi. Bu günlerde, atom bombasının kötülükleri üzerinde çalışan araştırmacılara, yardımcı olduğunu belirten mucize adam, ''Gençlere ve merak edenlere yaşadığım kötü trajediden aldığım dersleri anlatıyorum'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :