İki fotoğraf arasındaki 8 fark

İki fotoğraf arasındaki 8 fark

Erdoğan'ın mevzide çömelmiş vaziyette yayınlanan fotoğrafları kamuoyunun gündemini günlerce meşgul etmişti. Kılıçdaroğlu Gediktepe'ye değil Çukurca sınırına giderek...

Başbakan Erdoğan'ın Gediktepe sınırında nöbet tutan askerleri ziyaret etmesinin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu da sınıra gitti.

Erdoğan'ın mevzide çömelmiş vaziyette yayınlanan fotoğrafları kamuoyunun gündemini günlerce meşgul etmişti. Kılıçdaroğlu Gediktepe'ye değil Çukurca sınırına giderek mevzide ayakta poz verdi. Ancak iki fotoğraf arasındaki tek fark bu değildi.

1- Kemal Kılıçdaroğlu'nun gezisi günler öncesinden belliydi. Program yapılmış, nasıl ve ne şekilde davranılması gerektiği hususunda strateji belirlenmişti.

- Başbakan Erdoğan'ın ziyareti ise Kılıçdaroğlu'na göre daha plansızdı. Ya bir gün önceden kararlaştırılmıştı ya da gidildiği gün.

2- Erdoğan'ın ziyaretinde "ilk" olmanın getirdiği dezavantajlar vardı. Nasıl yürüyeceği, ne diyeceği, nasıl poz vereceği meselesi, 11 şehidin yasının tutulduğu saatlerde düşünülmesi zordu. Şartlar farklı olsa AK Parti de CHP gibi geziyle ilgili plan yapabilirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde bir örnek vardı ve orda eksik ya da yanlış gördüğünün tersini yapma şansına sahipti.



3- İki liderin ziyaret ettiği siperler birbiriyle aynı değil. Hem yer farklı hem de bundan daha da önemlisi siperlerin şekli farklıydı. Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği siper insan boyuna yakın olduğu için ayakta duran birinin sadece kafası görünüyor. Erdoğan'ın gittiği siperde ise otururken dahi insanın kafası görünüyor.

4- Kılıçdaroğlu'nun ayakta poz verdiği karakolun tepesindeki mevzide fotoğraf çeken asker ve görüntü alan CHP kameramanı mevzi dışında görünüyor. Erdoğan'lı fotoğraf karesinde ise mevzi dışındakilerin güvenliği sağlayan askerler olması dikkat çekiyor.

5- Kılıçdaroğlu'nda kravat yok. Erdoğan, Van'daki şehit törenindeki gibi takım elbise ve kravatı tercih etmiş. Ancak iki liderde arazi kıyafeti yerine takım elbiseyi tercih etti.



6- İki lider arasında daha düşünceli görünen Erdoğan idi.

7- Kılıçdaroğlu ile neredeyse bütün karelerde Önder Sav'ı görmek mümkün. Önder Sav'ın hangi fotoğraf karelerinin basına verileceğine de karar verdiği söyleniyor. Erdoğan'lı karelerde "Önder Sav" eksikti.

*** İki fotoğrafta olan ortak kişi ise Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ. Başbakan'ın çömelerek, Kılıçdaroğlu'nun ise ayakta çekilen görüntülerin baş aktörü de o. Çünkü gerek Erdoğan, gerekse Kılıçdaroğlu Başbuğ'un misafiri olarak ordalar. Başbuğ ev sahibi olarak onları yönlendirmek ve bilgilendirmekle görevli.

ZAMAN

Etiketler :