İMKB, 53 bin puanın altına düştü

İMKB, 53 bin puanın altına düştü

İMKB 100 Endeksi günün tamamında 3.982,02 puan düşerek 52.283,50 puandan kapandı. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 7,08 değer yitirdi.

ABD'de yaşanan borçlanma limiti  AAA kredi notunun düşürülmesi, Avrupa'da ise krizin ceza sahasına girebileceği korkusu, önce ABD borsasını ardından Avrupa borsalarını salladı. Fakat ilginçtir ki, kamu borcu sorunu bulunmayan, Avrupa ve ABD'nin aksine bankaları taş gibi sağlam bir finansal bünyeye sahip olan Türkiye'nin finansal kalbi, bütün borsaların iki katı tekledi.

İMKB 100 Endeksi'nde kayıp yüzde 7'ye aştı , endeks böylece 2010 yılı Mayıs ayı seviyelerine geriledi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 7,08 oranında değer yitirdi.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 1.317,25 puan düşerek 52.283,50 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,46 oranında düşüş gösterdi.

İlk seanstaki 2.664,77 puanlık düşüş dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 3.982,02 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 7,08 değer yitirdi.

DOLAR 1,7640 LİRAYA YÜKSELDİ

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı’da 1,7590 liradan alınan dolar 1,7640 liradan, 2,4900 liradan alınan avro 2,4950 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,7400 lira olan dolar güne 1,7520 liradan, 2,4620 lira olan avro 2,5120 liradan başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,7565 lira, en yüksek 1,7615 lira, satışta en düşük 1,7655 lira, en yüksek 1,7720 lira seviyesinde işlem görüyor. 


FAİZ İNDİRİM SİNYALLERİ KAYBI ARTIRDI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sabahki toparlanma çabasının ardından bir anda yaşanan 2 bin puanlık sert düşüşün ve öğleden sonraki ikinci dalganın ayrıntıları ortaya çıkıyor.Yabancı satışlarının yanında yerlilerin panik satışları ve bazı aracı kurumların kredili işlem yapan yatırımcıları satış yapmaya zorlaması İMKB'nin diğer borsalara göre çok daha sert kayıplara uğramasına neden oldu. Ayrıca Merkez Bankası'nden gelen faiz indirim sinyalleri de borsadaki kaybın artmasına neden oldu.

KREDİLİ POZİSYON TAŞIYANLARA BASKI GELDİ

Oyak Yatırım Araştırma Bölümü Müdür Yardımcısı Alper Erginol, piyasada kafaların çok karıştığını ve kredi pozisyonları bulunan yatırımcılar üzerindeki satış baskısının düşüşü hızlandırdığını söyledi.

Erginol, şöyle konuştu: "Merkez Bankası'nın gerçekleştirmiş olduğu politika değişikliği belirsizliği artırdı. Cari açık hedeflemesinden bir anda durgunluk senaryosuna geçilmesi, yatırımcılar tarafında, 'bizim bilmediğimiz neler oluyor' sorusunu gündeme getirdi. Piyasada oluşan bu olumsuz hava kredili pozisyon taşıyan yatırımcıları baskı altında bıraktı. Aracı kurumlardan, bu anlamda satış baskısı gelmiş olma ihtimali de yüksek görünüyor. Güven krizinin yaşandığı ve oynaklığın had safhaya çıktığı bu ortamda endeksin nereye geleceğiyle ilgili seviye belirlemek oldukça güç. Türkiye, ekonomik olarak dış piyasaya göre pozitif ayrışsa da bu ortamda satışlardan etkileniyor. Hal böyle olunca yatırımcı da, 'önce satayım sonra neler olduğuna bakarım' diyor." Erginol, endeksin 52 bin puanda desteği olduğunu ancak satış baskısı devam ederse 47 - 48 bin seviyesine kadar gerileme yaşanabileceğine dikkat çekti.

"PANİK NEREDE BİTER ÖNGÖREMİYORUM"

Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, İMKB'deki düşüşte yabancı satışlarının ve Merkez Bankası mesajlarının önemli olduğunu söyledi. Mevcut durumda piyasalarla ilgili birşey söylemenin zor olduğuna işaret eden Topbaş, "Kısa vadede panik satışların nerede duracağını öngöremiyorum. 53 bin 500 önemli bir destek seviyesi. Ama orta ve uzun vadede fiyat seviyeleri ve değerlemeler olarak rahatım" dedi. İMKB'de yabancı satışlarının arttığını buna karşılık bu satışları karşılayabilecek kurumsal yatırımcıların olmamasının borsada ciddi düşüşler yaratatığını kaydeden Topbaş, "borsada bir türlü kurumsal birikimler artmıyor. Satışları karşılayacak bir taban yok. Günlük al-sat'çılar da eklenince düşüşler bir anda hız kanıyor" dedi.

"İLK KEZ BÖYLE BİRŞEY YAŞIYORUZ"

Piyasaların ilk kez böyle bir süreç yaşadığını anlatan Topbaş, şunları söyledi: "Öyle bir dönemden geçiyoruz ki seneye doların rezerv para olarak kalıp kalmayacağı belli değil. Bir taraftan ABD'nin notu düşüyor, ama para nereye gideceğini bilemediği için yine ABD kağıtlarına kaçıyor. İşin trajedisi de bu.

Piyasada 'risk off' ve 'risk on' düğmeleri birbirine çok yakın. Bir anda herşeyi satabilirler veya yeniden alabilirler. Çizgi çok ince." Bundan sonra AB otoritelerinin ve merkez bankasının tutumunun çok önemli olduğunu belirten Topbaş, "Eğer İspanya ve İtalya'da reform iradesi olursa sistemik krize ilişkin kaygılar azalır. Burada Avrupa'nın borç sorununu yönetebileceği algısının oluşması önemli. Kurumların açıklaması bu süreci desteklerse piyasalar nefes alabilir" dedi.

DÜNYA'DA S&P ALARMI ÇIKIŞ DA HIZLI OLUR

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul ise, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, İMKB'nin düşüş ve yükselişlere diğer borsalara göre daha fazla tepki veren bir yapısı olduğuna dikkat çekti. Usul, "İMKB haber akışından daha fazla etkileniyor. Ancak son düşüşle fiyatlar aşırı satıma gelmiş durumda. Yurtdışındaki gelişmelerin fiyata yansıdığını düşünüyorum. Dışarıda bir toparlanma başlara İMKB'deki çıkış da hızlı olacak" dedi. Bu tarz sert hareketlerde ana desteklerin öne çıktığını kaydeden Usul, "bugünün ilk güçlü desteği 55 bindi, orası bozuldu. Diğer destek bölgesi 51 bin 700-52 bin arasında. Satışlar sürerse piyasa buralarda dengelenebilir. Daha altında ise 50 bin seviyesi söz konusu. Olası tepki hareketinde ise ilk etapta 55-56 bin banı hedeflenebilir" diye konuştu.

PETROL 4 DOLARDAN FAZLA GERİLEDİ

Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı 4 dolardan fazla geriledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı eylül ayı teslimi bugün 82,65 dolara kadar geriledikten sonra bir miktar toparlanarak 83 dolardan satılmaya başladı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen yıl yüzde 15 değer kazanırken bu yıl yüzde 7 değer kaybetti, ayrıca bu yıl 82,87 ile 114,83 dolar arasında değişti. Şu anda ABD ham petrolünün varil fiyatı 2008 yılının temmuz ayında tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 147,27 doların yüzde 43 altında bulunuyor.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 105,43 dolara kadar düştükten sonra 106 dolardan işlem görmeye başladı. Geçen yıl yüzde 22 ve bu yıl yüzde 13 değer kazanan Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu yıl 92,37 ile 127,02 dolar arasında işlem gördü.

Ham petrol fiyatlarının düşmesinde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un ABD’nin kredi notunu düşürmesinin bu ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin kaygıları artırması ve Avro Bölgesi borç krizinin derinleşmemesi için gösterilen çabalarının yetersiz olacağı endişeleri etkili oluyor.

Piyasa uzmanları başka bir küresel resesyon durumunda petrol fiyatlarının çok daha fazla düşebileceği yorumları yapıyor.

Merrill Lynch’in bir notunda, "ABD ham petrolünün varil fiyatının resesyon senaryosu altında 50 doların altına düşebileceğine" işaret edildi.

Notta, gelecek yıl ABD ham petrolünün varil fiyatı için ortalama tahmin 102 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı için ortalama tahmin 114 dolar olarak belirlendi.

NEW YORK BORSASI DÜŞÜŞLE AÇILDI

 New York Borsası’nda endeksler düşüşle açıldı.

Borsanın açılışında, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,7 (192 puan) azalarak, 11.252 puana geriledi.

Açılışta Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 2 (23 puan) düşerek 1.176 puana ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 2,5 (64 puan) gerileyerek 2.468 puana indi.

Borsanın düşüşle açılmasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un ABD’nin kredi notunu "AAA"dan "AA "ya düşürmesi etkili oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.