İran'la Tarihi İmza

İran'la Tarihi İmza

Nükleer takasının Türkiye'de yapılmasını kararlaştıran anlaşma Ahmedinejad, Silva ve Erdoğan arasında İran'da imzalandı.

Zenginleştirilmiş uranyum takasının Türkiye'de yapılması konusunda 18 saat süren görüşme sonuç verdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün sürpriz bir şekilde İran'a gitti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, uranyum takası konusunda üzerinde uzlaşılan mutabakat metnini imzaladı.

İmza töreni, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda yapıldı.

İmzalanan anlaşmaya göre uranyum takasının Türkiye'de yapılması öngörülüyor.

18 saatte oluşturuldu

Uzlaşı metni, üç ülkenin dışişleri bakanlarının dün 18 saat süren görüşmeleri sonucu oluşturuldu. İran nükleer takas mektubunu 1 hafta içerisinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) gönderecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, metinde nükleer takasın Türkiye'de yapılacağına dair bir ifade konulduğu için dün sürpriz bir şekilde Tahran'a gitti.

Erdoğan'a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik ediyor.

Erdoğan'ın ani İran ziyaretinin nedeni

Erdoğan İran'a gideceğini İzmir'de açıkladı. Ankara, İran'ın az zenginleştirilmiş uranyumuna karşılık nükleet yakıt çubuğu verilmesini öngören takasının Türkiye'de yapılmasını istedi. Bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Tahran temaslarında, bu yönde bir ifadenin uzlaşı metnine konulması kabul edildi. İşte ziyaretin kilidini açan da bu oldu. Başbakan Erdoğan, İran temaslarını tamamladıktan sonra Bakü ve Batum'u da ziyaret edeceğini açıkladı.

ERDOĞAN, LULA DA SİLVA VE AHMEDİNEJAD GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasını öngören ve üzerinde mutabakat sağlanan ortak formülü ele almak üzere bir araya geldi.

İran'ın El Alam televizyonuna konuşan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bagıri, "Lula da Silva, Erdoğan ve Ahmedinejad toplantının ardından anlaşmayı imzalayacak" dedi.

Etiketler :