İRANLI YÖNETMENDEN HZ. MUHAMMED TASVİRİ

İRANLI YÖNETMENDEN HZ. MUHAMMED TASVİRİ

İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin, filminde Hz. Muhammed'i tasvir ettiği iddiaları İslam alimlerini kızdırdı.

İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin, çekimleri devam eden filminde Hz. Muhammed'i tasvir ettiği iddiaları, el-Ezher Üniversitesi ulemasının (hocalarının) tepkisine neden oldu.

El-Ezher Üniversitesi'nin araştırma birimi İslami Araştırmalar Konseyi üyesi Hamid Ebu Talip, “Bu türden talihsiz eserler İslam dininin sınırlarını zorlamaktadır. İranlı yetkililerden bu tür filmlere izin vermemesini istiyorum. Bu filmin Mısır’da gösterime sokulmasını doğru bulmuyorum. Hz. Muhammed'in herhangi bir filmde, herhangi bir kişi tarafından tasvir edilmesi, aslına uygun olamaz. Bu türden bir girişim insanları yanlış yönlendirecektir" dedi.

‘Amacım algının düzelmesi’

Öte yandan filmle ilgili eleştirilerle ilgili olarak, yönetmen Mecid Mecidi, “Hz. Muhammed'e saygısızlık etmek istemedim. Amacım, özellikle Hz. Peygamber ve Kuran’ı kötü gösteren film ve karikatürler sonrasında, Batı kamuoyunda Hz. Peygamber’le ilgili algının düzeltilmesine katkıda bulunmak" şeklinde cevap verdi.

Peygamberlik öncesi dönemi anlatıyor

Hz. Muhammed’in çocukluğundan peygamberliğine kadar olan dönemi konu edinen filmin senaryosu, Arap dünyası ve İran’dan din alimlerinin yanı sıra araştırmacıların da katılımı ile üç yılda tamamlandı. Büyük bir bütçe ile çekimleri süren filmin setinin nerede olduğu gizli tutuluyor.

Şii dünyası genel olarak suret kullanımı, fotoğraf ve film konularında Sünni dünyaya göre daha toleranslı olarak biliniyor. Sünni İslam'ın kalesi olarak bilinen Ezher Üniversitesi'nin İslami Araştırmalar Konseyi, Ezher Üniversitesi'ne bağlı birçok enstitü ve kolejin yönetiminin yanı sıra fetva kurulunu da bünyesinde barındırıyor.

İranlı yetkililere seslendiler

El-Ezher Üniversitesi İslami Araştırmalar Konseyi geçtiğimiz cuma günü, İranlı yetkililere seslenerek Hz.Muhammed'in tasvir edilmesini eleştirip, “İnsanların zihninde Hz. Muhammed'in tasviri hakkında bir karmaşaya neden olmaktan kaçınılmalıdır" ifadesini kullanmıştı. El-Ezher Şeyhi Ahmet Tayyib de İranlı yetkililere, “El Ezher Üniversitesi alimleri ve Ehli Sünnet’e göre Hz. Muhammed'in tasviri haramdır. Bu nedenle belirtilen filmin gösterimi konusunu gözden geçirmelisiniz" çağrısında bulunmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.