İstanbul'da "Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tahliye Tatbikatı"

İstanbul'da "Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tahliye Tatbikatı"

İstanbul AFAD Eğitim Merkezi'nde gün boyu çeşitli tatbikat ve eğitimler gerçekleştirildi

İSTANBUL (AA) - İstanbul AFAD Eğitim Merkezi'nde, Türkiye genelinde yapılan "Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tahliye Tatbikatı" kapsamında gün boyu etkinlikler düzenlendi.

12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü dolayısıyla tüm Türkiye'de İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda deprem tatbikatı yapıldı.

İstanbul Bakırköy'deki AFAD Eğitim Merkezi'nde de gün boyu depreme hazırlık eğitimleri ve tatbikat çalışmaları gerçekleştirildi.

AFAD arama-kurtarma araçlarının sergilenmesinin ardından arama-kurtarma ekiplerinin tanışma ve kaynaşmaları sağlandı.

Daha sonra AFAD gönüllülerinin katılımıyla bilgi yarışması yapıldı.

Düzce depreminin meydana geldiği saat 18.57'de sirenlerin çalmasıyla, tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul Bakırköy'deki AFAD Eğitim Merkezi'nde de "Çök-Kapan-Tutun" tatbikatı yapıldı.

AFAD Risk Bölümü Önlem Daire Başkanı Gökhan Yılmaz ve AFAD Risk Azaltma Planları Daire Başkanı Aslan Mehmet Coşkun ile AFAD İstanbul İl Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan da programa katıldı.

Gökhan Yılmaz, tatbikat öncesi yaptığı açıklamada, "12 Kasım 1999'da Düzce'de gerçekleşen 30 saniyelik deprem dolayısıyla bu tatbikatın süresi de 30 saniye olarak öngörüldü." dedi.

Aslan Mehmet Coşkun da deprem anında çök-kapan-tutun hareketinin önemine dikkati çekti.

İzmir depreminde tamamen çöken 7 katlı binanın enkazından bir kadını üç çocuğuyla birlikte canlı olarak çıkardıklarını anlatan Coşkun, "Orada bir sağlam koltuğun tavanı tuttuğunu ve etrafında açık alan bıraktığını birebir gördük. Biz o aileyi, o koltuğun etrafında oluşan yaşam alanından çıkardık. Öte yandan, başka bir binada bir şey olmadığı halde camdan atlayan insanlar vardı. Deprem olduğunu anladığımızda yapacağımız tek şey çök-kapan-tutun. Bunu öğretmeliyiz. Evimizde, etrafımızda, çocuklarımıza, iş yerinde arkadaşlarımıza anlatmalıyız." diye konuştu.

Tatbikatın ardından ekiplere teşekkür eden AFAD İstanbul İl Eğitim Şube Müdürü Buçan da "Sizden tek ricam, bu uygulamayı aileleriniz, eşiniz, dostunuz, komşularınızla da paylaşmak, afet farkındalığını toplumun tüm kesimine yaymak." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.