İşte Kılıçdaroğlu'nun basın özgürlüğü!

İşte Kılıçdaroğlu'nun basın özgürlüğü!

Kılıçdaroğlu kendisi hakkındaki kitapla ilgili toplatma kararı talep etmiş...

Ergenekon soruşturmasında toplatılan kitap için “Şeytanın aklına gelebilir” diyen Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında yazılan bir kitap için toplatma ve 1.5 milyon TL tazminat talep etmiş.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sözkonusu kendisi olunca basın özgürlüğünü, yayın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü çabuk unuttu.

Ergenekon soruşturması kapsamında İmamın Ordusu kitabına basılmadan el konulmasını, “Ancak şeytanın aklına gelebilecek bir şey” sözleriyle eleştiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kendisini eleştiren “Çarkçı Kemal” isimli kitaba ise yayın yasağı koydurmak istediği ortaya çıktı.

Kitabın yazarı Süleyman Yeşilyurt ve yayıncı Yıldız Matbaacılık’a tazminat davası açan Kılıçdaroğlu, kitabın “basım, dağıtım ve satım işlemlerine” dava sonuna kadar ihtiyati tedbir konulmasını istedi, bununla da kalmadı, 1.5 milyon TL maddi tazminat talep etti.

CHP’yi zora sokmak istiyorlar

CHP liderinin Ankara 13. Asliye Hukuk Mahmekesi’ne açtığı dava dilekçesinde, Şubat 2011'de piyasaya çıkan ve CHP yönetimini rahatsız eden kitabın “genel seçimler öncesi CHP'yi zor durumda bırakmaya yönelik olduğu” ileri sürüldü. Dilekçede, yazar hakkında 100 bin liralık tazminat davası açıldığı belirtilerek, kitaba basım, yayın ve satış yasağı getirilmesi istendi.

Satılan kitapların parasını istedi

Bununla da yetinmeyen Kılıçdaroğlu, kitabın üzerindeki “100 bin baskı” ifadesine atıfta bulunarak kitaptan elde edilen gelirin de kendisine verilmesini talep etti. Medeni Kanunu’nu 25, maddesine atıf yapan dilekçede, “Saldırıya uğrayan davacıyla haksız saldırı nedeniyle elde edilmiş bulunan kazancın vekaletsiz işgörümü hükümleri uyarınca talep etme verilmiştir” denildi. Basılan tüm kitapların satılması halinde 100 bin adet basılan ve 14 TL’den satılan kitabın geliri yaklaşık 1.4 milyon TL’ye ulaşıyor. Kılıçdaroğlu’nun davalılardan istediği toplam maddi tazminat da 1.5 milyon TL’yi buluyor.

Afişleri toplatıldı standlardan kaldırıldı

Benimki yazar özgürlüğü değil mi?

Kılıçdaroğlu, tazminat davasının yanı sıra Yazar Süleyman Yeşilyurt hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dün hakaret soruşturması kapsamında ifade veren Yeşilyurt, “yazarlar özgür olmalı” diyen Kılıçdaroğlu’nun bu tutumunu anlayamadığını söyledi. Yeşilyurt, “Kitabımdaki çoğu bilgiler basında ve gazetelerde yer almıştır. Liderlerin hayatları hangi partiden olursa olsun şeffaf olmalıdır” dedi. Kılıçdaroğlu’nun 1.5 tirilyonluk dava açmasının basın hürriyetine darbe niteliğinde olduğunu söyleyen Yeşilyurt, “Muhalefette iken böyle yapan birisi iktidar olursa neler yapar” diye sitem etti. Yeşilyurt, kitabının 20 Şubat’ta ilk kez tanıtım için AŞTİ’de standlara konulduğunu, aynı gün Savcılık kararıyla tanıtım afişlerinin kaldırıldığını belirtti.

Star
 

Etiketler :