İşte Zamlı Sigara Fiyatları

İşte Zamlı Sigara Fiyatları

Sigaraya gelen vergi artışı sonrası düşük sigara fiyatlarında yüzde 10; yüksek sigaralarda ise yüzde 5 civarında artış bekleniyor.


Hükümet, sigaradan alınan vergi yükünü artırdı. Vergi artışı düşük fiyatlı sigaralarda daha yüksek oldu. Karar sonrası düşük sigara fiyatlarında yüzde 10; yüksek sigaralarda ise yüzde 5 civarında artış bekleniyor.

Bakanlar Kurulu, 2013 yılında uygulanacak vergileri belirledi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararla nispi vergi oranı yüzde 65’ten yüzde 65.25’e yükseldi. Asgari maktu tutarı enflasyon oranında artırılarak paket başına 2.9 liradan 3 lira 15 kuruşa çıkarıldı. Ayrıca paket başına 9 kuruş daha maktu vergi getirildi. Böylece devletin bir paket sigara üzerinden aldığı vergi yükü yüzde 80’den yüzde 81.6’ya çıkmış oldu. 8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi 5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi.

Hükümet, asgari maktu ve maktu vergilerin 6 ayda bir enflasyon oranında güncellenmesi uygulamasının ise ocak yerine temmuz ayında başlaması kararı aldı. Buna göre asgari maktu ve maktu vergi oranları temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranında otomatik olarak artacak.

ZAM ORANI YÜZDE 5-10

Yeni vergi oranları sonrasında gözler sigara şirketlerine çevrildi. Sektörün yaptığı hesaplara göre şirketlerin, mevcut kar paylarını koruyabilmesi için sigara fiyatlarına yüzde 5 ila 10 arasında zam yapması gerekecek. Vergi artışının düşük fiyatlı sigaralarda daha yüksek olması nedeniyle, bu gruptaki sigaraların fiyatlarının yüzde 10’a yakın bir oranda artması gerekirken, yüksek fiyatlı sigaralarda zam oranı yüzde 5’te kalabilecek.
Ancak sektör yetkilileri, isteyen firmaların ‘ben bu artışı sineye çekerim, kardan feragat edebilirim’ diyerek fiyatlara yansıtmayabileceğini belirtiyorlar.

FİYATLAR BİRBİRİNE YAKLAŞACAK

Alınan kararla hükümetin AB müktesabatına uyum çerçevesinde düşük fiyatlı sigara fiyatlarını biraz daha yukarı çektiği görüldü. Bu durumda düşük sigara fiyatlarında yüzde 10’luk zam uygulanırken, yüksek sigara fiyatlarında yüzde 5 zam yapılmaz ise; düşük sigara ile yüksek sigara fiyatı birbirine yaklaşmış olacak. Makastaki bu daralmanın sigara tiryakilerini bir üst fiyat grubundaki sigaraya yöneltebileceği de konuşuluyor.

1 HAFTA İÇİNDE ZAMLANIR

Hükümetin, sigaradan alınan vergi yükünü artırmasını Hürriyet’e değerlendiren British American Tobacco Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Tuna Turagay, “1 hafta içinde sigaraya zam gelecek” dedi. Yapılacak olan zammın, gelen vergi ile doğru orantılı olacağını belirten Turagay, şunları söyledi: “Vergi yükü çok fazla olmadığı için sigaraya büyük bir zam gelmeyecek. Daha önce konuşulduğu gibi yüzde 20-30 gibi bir rakam olmaz. Bu konuda her türlü hesabı yaptıktan sonra zam oranını belirleyeceğiz. Hükümet sigara fiyatlarını yükseltmek istiyor ama en azından getirdiği vergi yükü çok yüksek olmadı.”

 

iŞTE ZAMLI SİGARA FİYATLARI

 

8 TL'lik sigara zamla birlikte 9,00 TL,

8,50 TL'lik sigara 9,50 TL,

8,25 TL'lik sigara 9,50 TL,

 6,50 TL'lik sigara 7,50 TL,

7,00 TL'lik sigara 8,00 TL,

5,50 TL'lik sigara 6,50 TL,

5,00 TL'lik sigara 6,00 TL oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.