İsveç'te en en hoşgörülü iftar

İsveç'te en en hoşgörülü iftar

İsveç'in başkenti Stockholm'de Avrupa Konseyi Başkanı AK Parti milletvekili Mevlüt Çavuşoğlunun'da katıldığı iftar yemeğinde 'Diyalog ve Hoşgörü'konuları ön plana çıktı.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM


Türkiye’nin 1949’dan beri Avrupa Konseyi üyesi olduğu, Avrupa Konseyi başkanlığına ilk defa bir Türk olarak seçilen Ak Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu bir dizi ziyaret için İsveç’in başkenti Stockholm’e geldi.

Çeşitli toplantılar ve konferanslara katılan Çavuşoğlu İsveç’te faaliyet gösteren Diyalog Kültür (Dialogslussen) Stockholm’de verdiği iftar yemeğine katıldı.

Önemli misafirlerinde davetli olduğu iftar yemeğinde AK Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra; İsveç- Türk Parlamento Dostluk Grubu başkanı ve Sağ Parti(Moderat) milletvekili Göran Lindbland, Yeşiller- Çevre Partisi Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, THY Stockholm müdürü Bilal Tezcan, Sağ liberal parti Türk asıllı milletvekil adayı Sedat Doğru ve İsveç Türk Dernekler federasyon başkanı Ahmet Önal katıldı.

İftar yemeğinden önce bir konuşma yapan Dialog Kültür başkanı Kubülay Altan, Dernek olarak amaçlarının, İsveç’te değişik kültürden, değişik etnik kökenden insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi tanımaları ve birbirlerine saygı göstererek, sevgi çerçevesinde beraberce yaşamalarını sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

Dernek Başkanı Altan’ın açılış konuşmasından sonra Dialog Kültür derneğinin İsveç’te gerçekleştirdikleri projeler Sine vizyonda konuklara slayt eşliğinde gösterildi.

MEDENİYETLER İTTİFAKININ ÖNEMİ

İftar yemeğinden sonra konuşma yapması için kürsüye davet edilen Avrupa Konseyi başkanı AK Parti milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Dinler ve Kültürler arası diyalogun öneminin altını çizdi.
Türkiye ve İspanya Hükümetlerinin gerçekleştirdiği Birleşmiş Milletler Projesi olan Medeniyetler ittifakına değinen Çavuşoğlu, ‘’ İttifak, kültür ve medeniyetler arasındaki hoşgörü, diyalog ve işbirliğini geliştirmeyi, ihtilaf, gerginlik ve çatışmaların çözümüne yardımcı olacak zemini hazırlamayı hedeflemekteyiz. Hatta bu konularda Avrupa Konseyi bünyesinde İspanya Başbakanı Sayın Zapatero ve Başbakanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olarak katılacağı bir program hazırlamayı düşünüyoruz’’dedi.

GERÇEK BİR TÜRK DOSTU

Daha sonra kürsüye davet edilen, İsveç- Türk Parlamento Dostluk Grubu başkanı ve Sağ Parti(Moderat) milletvekili Göran Lindbland, diyalog ve hoşgörünün önemine değindikten sonra gerçek bir Türk dostu olduğunu ve Türkleri çok sevdiğini belirti. Zaman zaman konuşmalarında, ‘’Biz Türkler’’ diye vurgu yapan Lindbland, 19 Eylülde İsveç’te yapılacak genel seçimler için bölgesi olan Göteborg’da yaşayan Türklerden oy istedi. Ayrıca yaptığı şaka ve esprilerle solondaki misafirleri kahkahalara boğdu.

Son olarak kısa bir konuşma yapan İsveç Yeşiller ve Çevre Partisi, Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, İsveç’in 50 yıl önceki İsveç olmadığını söyledi. Şu anki İsveç'te kendisi gibi farklı kültürlerden yeni kuşak İsveçlilerin de olduğunu işaret eden Kaplan, ‘’ Bu toplumda hep beraber yaşıyoruz, orta yolu bulmalıyız, el ele geleceğe yürümeliyiz’’ dedi.

İSVEÇ SEÇİMLERİ TÜRKLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Yemekte bulunan İsveç Türk federasyon dernekleri başkanı Ahmet Önal, Programı yapan dernek yetkililerine teşekkür ettikten sonra sözü, İsveç’te 19 Eylül’de yapılacak genel ve yerel seçimler getirdi ve Türkleri sandığa davet etti. İsveç meclisinden geçen ve Türkleri çok yaralayan ‘’sözde soykırım’ kararına da atıfta bulunan Önal, seçimlere az bir süre kaldığını, devamlı yaptıkları program ve brifinglerle Türk toplumunu bilinçleştirerek oy kullanmaları için çalıştıklarını belirtti.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :