Kanserden kurtulmak bölgeye ve ırka bağlı

Kanserden kurtulmak bölgeye ve ırka bağlı

Yapılan araştırmalar, kanserden kurtulmanın ülke ve ırka bağlı olduğunu ortaya koydu.

Londra'da yapılan bir araştırmaya göre kanserden kurtulmanın yaşanılan ülke ile beyaz veya siyahi olmaya bağlı olduğu ortaya çıktı.

Ülkeler arasındaki ekonomik farklar, sağlık hizmetlerine erişim ve kanser tedavisine uygunluk hastalıktan kurtulma oranlarında farkların oluşmasına neden oluyor.

Londra Sağlık Okulu Epidemiyoloji Profesörü, Araştırmacı Michel Coleman, "Kanser teşhisi konulan hastaların kurtulmalarındaki farkların çok geniş çeşitleri var" diye konuştu.

Araştırmanın ayrıca, kurtuluşun beyazlar ve siyahiler arasındaki farkı da doğruladığını belirten Coleman, "Beyazlar ve siyahiler arasında kanser hastalığından kurtuluş oranları hem ABD hem de diğer büyük ülkelerde çok farklı" ifadelerini kullandı.

Coleman, ülkeler ve bölgelerdeki kanserden kurtulma farkının sağlık hizmetlerine erişimle ilgili olduğuna dikkat çekerek, "Bu herhangi bir bölgedeki doktorların başarısı değil" diye konuştu.

31 ülkeden 1.9 milyon kanser hastasına ait bilgiyi toplayan Coleman'in araştırma grubu, her ülkeden alınan göğüs, bağırsak, rektum ve prostat kanser kayıtlarını kullanarak 5 yıllık kurtulma oranlarını karşılaştırdı.

Araştırma sonucunda Amerika'da göğüs ve prostat kanserlerinden kurtulanların en fazla olduğu belirtilirken, Japonya'da erkeklerin bağırsak ve rektum kanserinden kurtulma oranının en yüksek olduğu, Fransa'da ise bağırsak ve rektum kanserlerinden kurtulma oranın en yüksek olduğu bildirildi.Ayrıca Kanada ve Avustralya'da kanserden kurtulma oranının çok yüksek olduğu belirtildi.

Amerika'da kanserden kurtulma oranının en düşük olduğu bölgenin New York olduğuna dikkat çeken Coleman oranın en yüksek olduğu bölgenin ise Havai olduğunu ifade etti.

Öte yandan Amerika'da beyaz ve siyahiler arasında beyazlar lehine çok büyük fark olduğu belirtildi.

Beyaz ve zencilerde prostat kanseri arasındaki fark yüzde 7 iken, göğüs kanseri arasındaki farkın yüzde 14 olduğu açıklandı.

Ayrıca, Fransa'daki rektum ve bağırsak, İsviçre'deki gögüs ve Avustralya'daki prostat kanserinden kurtulma oranlarının Avrupa'nın en yüksek oranları olduğu kaydedildi.