KEY ödemesi bekleyenlerin dikkatine!

KEY ödemesi bekleyenlerin dikkatine!

Hazine Müsteşarlığı, KEY ödemesi yapılabilmesi için hazırlanan yeni kanun tasarısı taslağı Başbakanlık'ta...

Hazine Müsteşarlığı, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahiplerine ödeme yapılabilmesi için hazırlanan yeni kanun tasarısı taslağının bugün Başbakanlık'a sevk edildiğini bildirdi.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, tasarı taslağı ile 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde hak sahiplerinin bilgilerinin Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası;na teslimine ilişkin kurumlara tanınan süre uzatılıyor. Sorunların giderilmesine ilişkin süreçler tanımlanarak, olabilecek hak kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor ve kayıtları, deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan hak sahiplerinin ödemelerden yararlanabilmesi için düzenleme getiriliyor.

Açıklamada, 5664 sayılı kanun uyarınca hak sahiplerine ilişkin listenin Resmi Gazete'nin 28 Temmuz 2008 tarihli sayısında yayımlandığı, 11 Kasım 2009 itibariyle, 5 milyon 397 bin 382 hak sahibine toplam 2 milyar 544 milyon 31 bin 930 lira ödeme yapıldığı ve ödemelerin devam ettiği hatırlatıldı. İlk listede ismi bulunmadığı halde KEY alma hakkına sahip olduklarını ileri sürenlere ilişkin işlemlerin, uygulamada yaşanan bazı sorunlar nedeniyle ilgili kuruluşlarca süresi içinde tamamlanamadığı kaydedilen açıklamada, söz konusu sorunların giderilmesi için 5664 sayılı kanunda değişiklik öngören bir kanun tasarısı taslağının Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere bugün Başbakanlığa sevk edildiği bildirildi.

Tasarı taslağının yasalaşmasından sonra bilgileri kesinleşen hak sahiplerine ilişkin yeni listeler, ilan edilerek ödemelere başlanılacak.

-31 ARALIK 2010'A KADAR SÜRE-

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, KEY'de hak sahiplerine ödeme yapılmasını sağlayacak tasarı taslağı 3 maddeden oluşuyor. Taslakta, Sosyal Güvenlik Kurumu, sandıklar, defterdarlıklar gibi kurumlara, hak sahiplerini bildirmek için 31 Aralık 2010'a kadar süre veriliyor. Ancak, Tasfiye Halinde Emlak Bankası, 3'er aylık dönemler itibariyle listelerde düzeltme ve güncelleme yaparak KEY'lerin ödenmesini sağlayabilecek.

Taslak, süresi içinde listeleri Tasfiye Halinde Emlak Bankası'na zamanında gönderilmeyen 1,5-2 milyon kişinin sorununun çözümünü öngörüyor. Kurumların gönderdiği bilgiler dikkate alınarak banka yeniden bir liste oluşturacak. Bu listeler, daha sonra gönderilecek bilgilere istinaden 3 ayda bir güncellenip, düzeltilip yeniden yayınlanabilecek. Böylece, hak sahipleri, 2010 sonunu beklemeden paralarını alma imkanına kavuşabilecek.

Kanun taslağı ile ilgili kurumlara, ellerindeki bilgileri göndermeleri için 1 yıllık süre verilirken, 3 aylık dönemler itibariyle ödeme imkanı getiriliyor.

Taslak ile ayrıca, kayıtları deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan hak sahiplerinin ödemelerden yararlanabilmesi için düzenleme yapılıyor. Bu durumdaki kişilerin, kanunen geçerli, mahkeme kararı gibi belgeleri sunmaları gerekiyor.

Ancak, taslaktaki süreler, Bakanlar Burulu tarafından veya tasarının TBMM'ye gönderilmesi ile Meclis'te değişebilecek.

Yetkililer, tasarı taslağı ile tasfiye kanununda sayılan hak sahipleri dışında yeni hak sahibi oluşturulmadığını, yani kanundaki şartları taşıyan kişilere ancak ödeme yapılabileceğini vurguladılar.

-SGK, LİSTELERİ 30 TEMMUZ'DA GÖNDERMİŞTİ

KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin kanun uyarınca, ilgili kurumların, ödeme listelerine itirazlara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan yeni listeleri 28 Haziran'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın KEY Birimi'ne iletilmesi gerekiyordu. Ancak SGK, bu listeyi 30 Temmuz'da iletti. Bazı kurumlarda 28 Haziran'dan sonra bu listeleri göndermeye devam etti. Yasal süre sonunda çok sayıda kişiyi içeren listeler gelmesi üzerine KEY Birimi, bu listelerin kabul edilip edilmemesi yönünde tereddüt yaşadı. Bu listelerin kabul edilmemesi halinde, sağlıklı listeler hazırlanması da mümkün olmadığı için, yapılan toplantılar sonucunda, listelerin kabulünü sağlamak için, listelerin teslim süresinin uzatılmasına yönelik yeni yasa çıkarılmasına karar verildi.

Yetkililer, ödemelerin gecikmesi nedeniyle herhangi bir faiz ödenmesinin mümkün olmadığını vurgularken, listelerin hazırlanmasından sonra, sadece Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 2008'e ilişkin temettü dağıtımı nedeniyle, ödeme tutarında çok küçük tutarlarda değişiklik olabileceğini belirtti.

KEY ödemeleri sırasında, 1,2 milyondan fazla kişi SGK'ya itirazda bulunmuştu.

Etiketler :