Kobani son dakika haberi PYD'den şok!

Kobani son dakika haberi PYD'den şok!

Kobani'den gelen son dakika haber bu kez ENKS kanadından oldu, YPG Kürt birlikleri kente sokmaya yanaşmıyor işte Kobanide son durum.

KOBANİ 'de Mesud Barzani'nin eğittiği EKSK birliği konusunda son dakika krizi yaşanıyor, PKK uzantısı YPG ve PYD askeri birliği kente sokmuyor işte son durum. 

Peşmerge ile ÖSO birliklerinin girişinin ardından güç dengesi değişse de bu IŞİD'i kentten söküp atmaya yetmedi. Bunun üzerine de Kuzey Irak'ta eğitilip silahlandırılan ENKS birliklerinin Kobani'ye gitmesi kararı çıktı. Ancak bu noktada PYD ve YPG, Peşmerge'de olduğu gibi bunda da ayak diretmeye başladı. 

PYD VE YPG'DEN KÜRTLERİ KIZDIRAN İNAT

Kuzey Irak'ta eğitilen ENKS birliklerinin gidişini görüşmek için Kobani'ye giden heyet şok oldu. Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi Demir, PYD ve YPG'nin askeri birliğin girişine izin vermediğini duyurdu. 

Demir, Kobani’deki ENKS temsilcileriyle görüştükleri belirterek, “En son aldığımız bilgiye göre halen bir anlaşmaya varamamışlardı. YPG, ENKS’nin Kobani’ye gitmesi konusunda zorluk çıkarıyor” dedi. 

PYD VE YPG NİYE İSTEMİYOR?

Kobani'de ibre Peşmerge ve ÖSO'nun girişiyle birlikte Kürtler'den yana dönmüş gibi görünse de IŞİD kent içinden bir türlü çıkarılamıyor. Savaşın kazanılabilmesi için daha çok silah ve askeri güce ihtiyaç var. 

Bu noktada ENKS (Suriye Ulusal Kongresi) birliklerinin devreye sokulması planlandı. Bu birlikler Kuzey Irak'ta Mesud Barzani tarafından eğitilip silahlandırıldı. 

Bir nevi Suriye'deki Kürt ordusu olması için tasarlanan birliklere PYD ve YPGRojava'daki tekelini bitireceği için karşı çıkıyor. Bir diğer neden ise Barzani'nin Peşmerge'den sonra ENKS birlikleriyle Rojava'daki oyunda gücünü artıracak olması. Özeti : Kobani üzerinden Kürt grupların iç siyasi güç çekişmesi yaşanıyor. 

KOBANİDE SON DURUM NASIL?

Rojava’nın Kobani kentinde kürt güçleriyle IŞİD arasında savaş kızışırken, ABD öncülüğündeki savaş uçakları bugün bir kez daha örgüt mevzilerini vurdu.

Savaş uçakları bombardımanı öğle saatlerinde yaptı ve hedefte Halep yolundaki IŞİD birlikleri vardı.

kobani-abd-bombardimani.jpg
GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇATIŞMA

Kent merkezinde ise sokaklarda ve batı ile güney cephelerinde, ağır silahların da kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 

Çatışmalar IŞİD'in ele geçirdiği Belediye sokağı ile Kaniye Kurda bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Buradaki çatışmanın halen yoğun bir şekilde sürdüğü bildiriliyor.

Peşmerge Güçleri de, havan topları ve roketlerle, örgütün, doğudaki ve güneydeki hedeflerine saldırıyor.

kobanide-son-durum.20141113150401.jpgKobani Güney cephesinde de dün geceden bu yana YPG güçleri, çetelere yönelik bir dizi eylem gerçekleştirdi. Bazı noktaların çetelerden geri alındığı eylemler daha sonra çatışmaya dönüştü. Ölü ve yaralı sayısının belirlenemediği çatışmaların halen tüm şiddetiyle devam ediyor.

Batı Kobanê cephesinde ise, YPG güçleri dün gece Menaze köyü ve İzaa Tepesi’ndeki çetelere yönelik iki ayrı eylem düzenledi. Ancak bu tepeleri alamadı. IŞİD ise kent merkezine top atışlarını sürdürüyor.

kobani-türkiye-siniri-suruç.jpgKobani'deki çatışmalarda yükselen duman, Suriye sınırındaki Urfa’nın Suruç ilçesinden de görülüyor. Türkiye tarafında ise güvenlik güçlerinin sınırdaki önlemleri sürüyor.

O IŞİD MİLİTANI ÖLDÜ

Arnavutluk'tan IŞİD'e katılan Shkëlzen Dumani'nin 2 gün önce öldürüldüğü öğrenildi. Ailesinin Tema gazetesine yaptığı açıklamaya göre, Shkëlzen Dumani, 9 ve 11 yaşındaki çocukları ile Türkiye üzerinden Suriye'ye giderek, IŞİD'e katıldı.

işid.20141113143239.jpgAilesinin “geri dön” çağrılarını reddeden Shkëlzen Dumani'nin annesi de daha sonra torunlarına bakmak için Kobani'ye gitmek zorunda kaldı. Büyükanne ve çocukların halen Suriye'de olduğu belirtildi.

ABD'DE KOBANİ ZİRVESİ : 21 KASIM KRİTİK TARİH

ABD'nin Florida eyaletinde bir askeri üsde KOBANİ ve IŞİD örgütünün kaderini belirleyecek IŞİD zirvesi yapılıyor. ABD'deki zirve 30 ülkeyi biraraya getirmesi açısından tarihi olarak niteleniyor. 21 Kasım'da zirveden çıkacak karar IŞİD'in suyunu ısıtacak.  

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), uluslararası koalisyonda yer alan 30’dan fazla ülkenin askeri yetkililerinin, dün, IŞİD’e karşı askeri operasyon planlaması için Florida’daki bir askeri üste buluştuğunu açıkladı. 

IŞİD zirvesi 21 Kasım'a kadar sürecek ve buradan çıkacak karar örgütün sonunu belirleyecek. 

IŞİD'E OPERASYON PLANLANIYOR

CENTCOM’dan konferansla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Konferans, koalisyon güçleriyle ilişkileri geliştirmek ve IŞİD’i zayıflatmak ve yenilgiye uğratmak için daha ileri askeri kampanya planlarının geliştirilmesi ve artırılması için fırsat sunuyor. Etkinlik, ABD ve koalisyon güçlerinin askeri çabalarında, Irak’ta birlikte çalışılması ve dünyanın diğer yerlerinden ortaklarla terör grubu IŞİD’in Irak’a, bölgeye ve daha geniş uluslararası toplumu yaydığı tehdidi bertaraf etmekte diğer önemli bir kilometre taşıdır.”

IŞİD TARİHİ BİR ZİRVEYE SEBEP OLDU

CENTCOM Komutanı Lloyd Austin da konferansla ilgili olarak, “Bu 30 ulustan fazla askeri planlayıcıların bir araya gelmesi, birçok bakımdan tarihidir. Yaklaşık 200’den fazla katılımcının temsil ettiği geniş çaplı koalisyonun buluşması, IŞİD’i yenmeye yönelik kampanyamızın başarıya ulaşmasının bir anahtarıdır. Gerçekten düşmanlarımızın en çok korktuğu bu koalisyondur ve bu koalisyon, işi doğru şekilde mümkün olan en hızlı şekilde bitirecek koalisyondur” ifadesini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey’in başkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri IŞİD’e karşı mücadeleyi görüşmek için geçen ay da başkent Washington’da toplantı yapmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.