Komisyonun başında Ünal Karaosmanoğlu

Komisyonun başında Ünal Karaosmanoğlu

Emirlere uymayıp ikazlara rağmen yorgun komandoları “riskli” bölgeye gönderdi. Saldırıyı geç bildirdi.

13 şehidin ardından ise apar topar kendisi tahkikat başlattı. İhmalle suçlanan Tuğgeneral Karaosmanoğlu’nun tahkikat komisyonu kurarak TSK’nın idari soruşturması öncesi gerçekleri gizlemeye çalıştığı öne sürüldü. Silvan’da 13 Mehmetçik’in şehit olması ile ilgili ihmal iddialarının odağındaki Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu’nun Genelkurmay tahkikatından önce bir tahkikat komisyonu oluşturduğu öğrenildi. Askerleri alelacele sorgulatan Karaosmanoğlu’nun bu sayede Genelkurmay’ın yürüttüğü idari tahkikattan önce operasyondaki ihmalleri gizlemeye çalıştığı öğrenildi.

YARALI ERLERE SORU YAĞMURU

Tuğgeneral Karaosmanoğlu’nun, olaydan birkaç saat sonra Albay Ramazan Akça’yı yaralı Mehmetçikleri sorgulamak için görevlendirdiği belirtildi. Albayın, Taktik AlayKomutanlığı’na giderek operasyondan dönen er ve rütbelilere geçmiş olsun bile demeden ifadelerini aldığı ileri sürüldü. Albayın yaralı askerlere terörist muamelesi yaptığı ve ifadelerdeki soruların bizzat TuğgeneralKaraosmanoğlu tarafından hazırlandığı öğrenildi. Yaralı askerlerin aceleyle sorgulanmasının altında ise Genelkurmay’ın idari tahkikatı öncesi ‘ihmalleri örtmegirişimi’ olduğu belirtildi.Karaosmanoğlu’nun emri ile yapılan tahkikat sonrasında iseGenelkurmay idari bir tahkikat başlattı. İhmalleri gizlemek için alelacele askerleri sorgulattığı belirtilenKaraosmanoğlu, karargahın yürüttüğü idari tahkikattan gerçekleri saklamakla suçlanıyor.

KOMUTANA BİLGİ VERİLMEDİ

Terör örgütü PKK üyelerinin 9 Temmuz’da Diyarbakır Lice’deki adam kaçırma eyleminden sonra Kolordu Komutanı tarafından tüm birlikler alarma geçirildi.Her birliğe sorumluluk sahası verilerek kendi bölgelerinde arama tarama faaliyetinde bulunmaları emredildi.Kolordu Komutanı, her bölge için kritik bölgeleri belirterek buralara operasyon planlanmamasını istedi. İddiaya göre Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu, kendi bölgesinde bu emre uymadı ve teröristlerin çok sık kullandıkları kritik bir bölgeye operasyon emri verdi. Silvan Komando Alay Komutanı Albay Murat Toprak, “Komutanım bu bölge kritik. Askerim yorgun, buraya girdiğimizde zayiatımız kaçınılmaz olur” dedi. Ancak Karaosmanoğlu, “Bu sefer böyle olacak” diyerek emrin uygulanmasını istedi.Operasyonun Kolordu Komutanlığı’ndan da gizlendiği belirtildi. Kaçırma olayından sonra operasyona çıkarılan ve dinlenme fırsatı bulamayan Silvan Komando Alayı’na bağlı 6 komando timi, 13 Temmuz günü görevden geldikleri esnada kendileri için 14 Temmuz tarihinde de operasyon planlandığını öğrendi. Tuğgeneral Karaosmanoğlu’nun yaptığı plan doğrultusunda operasyon başladı. Yorgun oldukları PKK’lı teröristler tarafından bile kolayca anlaşılan Mehmetçik hain saldırının kurbanı oldu.

Helikopter talebini geç bildirdi

Olayı yaşayan Mehmetçiklerin ifadeleri çatışma sırasındaki ihmaller zincirini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Çatışmanın başlamasıyla birlikte bölük komutanları helikopter talebinde bulundu. Tam 1,5 saat sonra saldırı amaçlı Kobra helikopterler ve bunlardan da 1 saat sonra yaralıları almak üzere Skorsky’ler bölgeye ulaştı. Bölge Komutanı Tuğgeneral Karaosmanoğlu’nun operasyonu Kolordu Komutanlığı’na geç bildirdiği öne sürüldü.

Şehit aileleri şikayetçi

Yoğun operasyonel faaliyetler için bölgede bekletilen ve Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu’nun emir komutasındaki Diyarbakır Özel Harekât ve Batman Özel Harekât birliklerinin çatışma bölgesine intikal ettirilmemesi şehit aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Çocuklarının birkaç aylık eğitimle yıllarca aynı bölgede faaliyet gösteren teröristlerin karşısına çıkarılmasının maksatlı olduğunu dile getiren şehit aileleri, profesyonel birlikleri hareket ettirmeyen Karaosmanoğlu hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Zamanında bilgi verilmedi

14 Temmuz’daki saldırıdan sadece birkaç gün önce bölgeden PKK’lılara ait telsiz kestirmeleri alındığı, bu konuşmalarda 4 gündür arazide dolaşan birliklere bir eylem yapılmasının istendiği iddiası ortaya atıldı. Ancak, arazideki birliklere zamanında bilgi verilerek güvenli bir bölgeye çekilmelerinin sağlanmadığı öne sürüldü.

KIŞLADA HIRSIZLIĞI ÖRTBAS ETTi

Mart ayında Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı’nın deposundan 15 bin Kaleşnikof mühimmatının çalındığı tespit edilmişti. İlçe Jandarma’da görevli bir erin savcılığa başvurusuyla ortaya çıkan skandalla ilgili araştırmada olayın failinin aynı birlikte görev yapan Astsubay Kıdemli Üstçavuş S.A. olduğu anlaşılmıştı. Piyasa değeri 30 bin TL olan mühimmatı 3 bin TL’ye sattığını itiraf eden astsubay, alıcıların kimliğini ise açıklamadı. Mühimmatın PKK’nın eline geçtiği sanılırken olayın Bölge Komutanı Ünal Karaosmanoğlu tarafından örtbas edildiği öne sürüldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.