Kur'an Araştırma Merkezi kuruluyor

Kur'an Araştırma Merkezi kuruluyor

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, 2010 yılı Kur'an yılı dolayısıyla Kur'an Araştırma Merkezi kurma çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2010 Kur'an yılı etkinlikleri kapsamında "Kur'an Araştırmaları Merkezi" kurmaya hazırlanıyor.
Yeni Şafak'ın Kur'an yılı etkinlikleri ile ilgili sorularını cevaplayan Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Kur'an yılının sembolünde bulunan "vav" harfinin Arapça'da "birlik, beraberlik" anlamına geldiğine dikkat çekti. Özafşar, "Görsel açıdan da anne karnındaki bir cenini, bebeği adeta temsil eder. Bir doğuşu, yeniden başlamayı ifade eder. Lale ise bizim sanatımızda Allah ismine simge olmuştur. Böylece hem yaratan hem yaratılan ilişkisini zarif bir görsellikle temsil eder" dedi.

KUR'AN DAĞITMAK İSTEYENE FIRSAT
Başkanlığın yıl boyunca ücretsiz Kur'an dağıtımını sürdüreceğini hatırlatan Özafşar, "Vatandaşlarımızı da bu işe teşvik etmeyi, isteyen vatandaşlara bu imkanı sunmayı düşünüyoruz. Mesela siz kendi memleketinizde 5 bin Kur'an dağıtmak istiyorsunuz. Siz talep edeceksiniz, Başkanlığımız da sizin adınıza dağıtacak" diye konuştu. Özafşar Türk toplumundaki Kur'an algısı ve Kur'an ile ilişki konularında da alan araştırmaları gerçekleştirileceğini açıkladı.
 
1950'lerden itibaren Türkiye'nin en meşhur hafızlarının okuduğu Kur'an örneklerini CD haline getirileceklerini bildiren Özafşar, 1400. yıl anısına özel baskı Kur'an-ı Kerim yayınlayacaklarını da açıkladı.
 
Bu sene çalışmalarını başlatmayı düşündüklerini bir diğer projenin ise "Kur'an Araştırmaları Merkezi" kurulması olduğunu belirten Özafşar şunları söyledi: "Kur'an binlerce üniversitenin kaynağı. Bu merkez Kur'an konuları ve Kur'an'ın çağla ilişkisini kuran temaların ele alındığı, belki Kur'an müzesi diyebileceğimiz farklı Kur'an yazmalarının sergilendiği galerileri de olan bir merkez olacak. Çağın sorunları ile ilgili Kur'an ne diyor? Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, haksızlıklar... Afrika'ya gidiyorsunuz açlıktan insanlar ölüyor. Öbür tarafta obezite almış başını gidiyor. Böyle bir küresel adaletsizliğin, paylaşım dengesizliğinin olduğu çağda bu evrensel mesaj ne diyor? Kur'an'dan nasıl ilham alınabilir? Bilimsel hassasiyette içeriğinin belirleneceği bir araştırma merkezi. Kur'an ile ilintili olmak üzere, Kur'an etrafında tarihsel, toplumsal, kültürel, antropolojik, sosyolojik, yahut felsefi birtakım problematiklerin ele alındığı çalışma merkezi olacaktır. Bu sene altyapı çalışmalarına başlanacak."

Diyanet cep tefsirleri hazırlıyor
 
 
Yeni Şafak
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :