Kurtulmuş'tan başörtü açıklaması geldi

Kurtulmuş'tan başörtü açıklaması geldi

HAS Parti Gene Başkanı Kurtulmuş: Başörtüsünü yasaklayan yasal bir düzenleme yok

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, başörtüsünü yasaklayan en ufak bir yasal düzenleme olmadığını söyledi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile bir araya geldi. Kurtulmuş, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başörtüsü konusunda bir soru üzerine Kurtulmuş, 1982 yılından bu yana başörtüsü yasağının yasal kısmı ile ilgili tartışmalar olduğuna dikkat çekti. İnsan haklarına saygılı bir birey olarak, hukuki tartışmaların arkasına saklanarak Türkiye’de halen başörtüsü yasağının sürdürülmesini gayri insani olarak niteledi. Bu durumun, hukuka, demokrasiye, evrensel özgürlük haklarına aykırı bir tavır olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Siyaset bu konuda çözüm üretmek isterse, bunu bir hafta, 15 gün içerisinde bütün diğer özgürlükler ile birlikte çözebileceğine inanıyorum.” dedi.

Başörtüsü ile okuma özgürlüğünün siyasal tartışmaların aracı haline getirildiğini dile getiren Kurtulmuş, “Maalesef hep, hukuk tartışmalarının arkasına gizlenerek herkes siyasi görüşlerini örtmüştür. Ben iktidar ve muhalefet partilerinin samimilerse çok kısa bir süre içerisinde bu konuyla ilgili bütün yasal düzenlemeleri gerçekleştireceklerine inanan birisiyim. Bunun başlangıcının da anayasanın 24. maddesindeki bir düzenleme ile olmasının gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Şu anda Türkiye’de başörtüsünü yasaklayan en ufak bir yasal düzenleme olmadığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Sadece rahmetli Özal zamanında yapılmış olan Anayasa değişikliğinin, yani geçici 17. maddenin Anayasa Mahkemesi'nde iptali ile birlikte ortaya çıkan Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerine dayanan bir yasaklama süreci vardır. Bu yasaklama sürecinin de hukuki olmadığına inanıyoruz.”
Hiçbir yasa ya da Anayasa maddesinin iptal gerekçesinin, bir yasa maddesi haline getirilemeyeceğinin altını çizen Kurtulmuş, “Bize göre, şu anda YÖK’ün yapmış olduğu genelgeye karşı mahkemenin dava açmasını da gerektiren, belki dava açmasında vesile olarak kullandığı bu geçici 17. maddenin iptal gerekçesi, bir yasa değildir. O yasaya dayanarak herhangi bir soruşturma yapılabileceği kanaatinde değiliz.” diye konuştu.
 

Etiketler :