'Libya'da yaşananlardan endişe duyuyoruz'

'Libya'da yaşananlardan endişe duyuyoruz'

Çin Dışişleri Bakanı, Libya'ya karşı düzenlenen askeri harekatın büyük can kaybına yol açmasından derin endişe duyduklarını belirterek, ilgili taraflara derhal ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.

Çin basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Yang dün Alman mevkidaşı Guido Westrwelle ile yaptığı telefon görüşmesinde, Çin'in Libya krizi konusundaki tutumu hakkında bilgi verdi. Yang, krizin Libya'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması temelinde diyalog gibi barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini yineledi. Yang, ayrıca Çin'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki mun'un Libya sorunuyla ilgili özel elçisi ile Afrika Birliği ve Arap Birliğinin krizin çözümü için harcadığı çabalarını desteklediğini söyledi.
   
Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Li Baodong da yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin kararının Libya'da daha büyük insanlık trajedisine yol açmak yerine Libya halkına insani yardım sağlamayı amaçladığını ileri sürdü.
    
-"KAOS'TAN FİLİSTİN-İSRAİL BARIŞ SÜRECİ ETKİLENMEMELİ"-
    
Öte yandan, Çin'in Ortadoğu sorunuyla ilgili özel elçisi Vu Sikı, Ortadoğu bölgesindeki kaosun Filistin-İsrail barış sürecini etkilememesi gerektiğini ifade etti. Vu, Çin'in, Filistin ile İsrail arasındaki doğrudan barış görüşmelerinin ilerlemesi için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.
   
Vu, dün Telaviv'de, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'la görüştü. Özel temsilci görüşmeden sonra Çin Uluslararası Radyosu'na verdiği demeçte, Ortadoğu'da bazı değişimler olmasına rağmen, kaosun beraberinde fırsat da yaratarak barışın değerini daha fazla hissettirdiğini savundu. Vu, İsrail'in siyasi akıl yoluyla yerleşim merkezi gibi konularda esneklik göstermesini, doğrudan müzakerelerin bir an önce başlamasına katkı yapmasını istedi.
   
Çin temsilcisi, Ortadoğu gezisi kapsamında İsrail'in ardından Filistin, Suriye, Lübnan ve Katar'ı ziyaret edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :