'Mars'ta ilkel yaşam izine rastlandı'

'Mars'ta ilkel yaşam izine rastlandı'

NASA, geçtiğimiz hafta dünya basınında büyük yankı uyandıran Mars keşfi hakkında bugün düzenlenen basın toplantısında açıklama yaptı. Mars keşif aracı Curiosity'nin görev ekibinde yer alan John Grotzinger, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde ilkel yaşam izlerine r

NASA, Curiosity'nin Mars kumundan topladığı numuneler üzerinde yapılan analizler sonucunda, 'tarihi bir keşif yapılmış olabileceğini' açıklamıştı. Mars yüzeyinde Ağustos ayından bu yana keşif yapan Curiosity'nin elde ettiği bulgular, bir hafta süren değerlendirmelerin sonucunda bugün kamuoyuna açıklandı.

Curiosity ekibinde yer alan bilim insanları, Kızıl Gezegen'in toprağında karmaşık kimyasal yapılar tespit ettiklerini, aynı zamanda uzun zamandır aradıkları organik bileşiklerin izine rastladıklarını belirtti. Mars'ta ilkel yaşam izlerine ilk kez ulaşıldığına dair tarihi bir açıklama yapılırken, bulguların kesinleşmesi için numunelerin Dünya'ya getirilmesi ve burada analiz edilmesine kadar uzanan kapsamlı testlerin yapılması gerektiği ifade edildi.

YAŞAM İZİ NEREDEN GELDİ?
Curiosity'nin Mars yüzeyinden topladığı numunede klor, sülfür ve su izine rastladığı açıklandı. Bu elementlerin yanı sıra, karbon içeren kimyasalların, yani organik moleküllerin (yaşamın yapı taşı olan bloklar) izine rastlandığı ifade edildi.

Bu element ve moleküller, Curiosity'nin Mars Numune Analizi (SAM) donanımı tarafından tespit edildi. Curiosity, robotik kolunun ucundaki kepçeyle Mars kumu ve toprağını süzdükten sonra bu donanıma boşaltıyor ve numunelerin bileşikleri tespit ediliyor.

John Grotzinger, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Curiosity'nin gerçekleştirdiği analizlerin doğruluk payına dikkat çekerken, daha çok test yapmaları gerektiğini söyledi. Grotzinger, “Curiosity mükemmel çalışan ve son derece hassas olan bir donanıma sahip. Bu donanım Mars yüzeyinde elde ettiği numunelerde organik moleküller keşfetti. Bunun test edilmesi gerekiyor. Dünya'ya getirilecek numunelerin analiz edilmesi gerekiyor. Bu organik moleküller nereden geldi, Mars çevresinde mi oluştu yoksa başka bir yerden mi geldi bunu anlamamız lazım” dedi.

Curiosity ekibi, yapılan tespitin ardından sorulması gereken en önemli sorunun, bu bileşiklerin Mars'ın doğasında mı oluştuğu veya diğer kozmik cisimler tarafından mı Kızıl Gezegen'e taşındığını anlamak olduğunu ifade etti. Dahası, bu yaşam izlerinin, Curiosity tarafından Dünya'dan Mars'a taşınmış olabileceği belirtildi.

'TESTLER SÜRECEK'

Curiosity'nin SAM baş analisti Paul Mahaffy, Grotzinger'in ardından söz alarak, “SAM, organik moleküllere ait kesin bir tespitte bulundu diyemeyiz… Her ne kadar organik bileşikler bulmuş olsa da, ilk olarak bu bileşiklerin Mars'a özgü olup olmadığını anlamamız lazım” dedi.

NASA yaptığı basın açıklamasında, “Tespit edilen klorun büyük olasılıkla Mars'a ait olduğunu ancak karbonun Curiosity aracılığıyla Dünya'dan gelmiş olabileceğini” ifade etti.

Curiosity, en son elde ettiği bulguları Sharp Dağı'na giden yolun üzerinde bulunan rüzgarlı ve kumlu ‘Rocknest' bölgesinde keşfetti. Curiosity, dev Gale Krateri'ne indikten sonra kapsamlı analizler gerçekleştirmek için Sharp Dağı'na ilerliyor.

Grotzinger, 2.5 milyar dolarlık nükleer enerjili keşif aracının, yakın zamanda sondaj çalışmalarına da başlayacağını ifade etti. Mars'a gönderilen en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity, en az 2 yıl süreyle Gale Krateri'nde keşif yapacak.

 

Kaynak: Ntvmsnbc

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.