'Meslek eğitiminde 10 yıl kaybettik'

'Meslek eğitiminde 10 yıl kaybettik'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, mezun olduğu Kocaeli Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ederek sınıf arkadaşları ile bir araya geldi

Bazı temel atma ve açılışlara katılmak üzere bugün Kocaeli'ne gelen Nihat Ergün, 1979-1980 eğitim öğretim yılında mezun olduğu okulu ziyaret etti. Sınıf arkadaşlarını da çağıran Ergün, burada yaptığı konuşmada meslek liselerinin Türkiye ekonomisi ve sanayisinin temelini oluşturduğunu, 30 yıl önce yalnızca sınavla girilen ve bilinçli olarak tercih edilen okullar olduğunu ifade etti. Meslek liselerinin zorunlu olarak gidilen okullar haline geldiğini belirten Ergün, meslek liseleri için yaklaşık 10 yılın 'kayıp yıllar' olarak geçtiğini dile getirdi.

Ergün şöyle konuştu; "Bir dönem meslek liseleri büyük bir zarar gördü. Yalnızca meslek liseleri değil, onların hitap ettiği alan, ekonomi, sanayi de zarar gördü. Sanayinin, bu kadar işsizliğe rağmen, en önemli sorunlarından birisi de nitelikli eleman bulamamasıdır. Sanayici sonunda meslek liselerinin ihtiyaçlarını karşılamadığını düşünerek kendi meslek lisesini açma yoluna yöneldi. Bu sürdürülebilir bir durum değildi. Bu nedenle meslek liselerinin, Türk sanayisinin yeniden nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilecek bir donanıma kavuşması gerekiyordu." dedi.

Bu yıl öğrenci sayısındaki büyük bir artışı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Nihat Ergün, "Herkes, Türkiye'de meslek liselerinin yeniden canlandırılması, şaha kalkması, onların desteklenmesi fikrine sahip oldu. YÖK de güzel bir karar aldı. Başka alanlarda da yeteneğini sergileme ihtiyacı hisseden öğrencilere açık kapı bıraktı ve katsayı sorununu çözmek için girişimde bulundu. 10 yıldır büyük bir sıkıntının giderilmesi için önemli bir adım atılmıştır. " şeklinde konuştu.

Kendisinin de Makine bölümü mezunu olduğunu hatırlatan Ergün, "Lise son sınıfta fikirlerim değişmeye başladı. Ekonomi ve politikaya daha yatkın olmaya başladım, daha sonra ekonomi fakültesine gittim. Şimdi, öğrencilerimize bu imkânı verecek bir karar alındı. Bu karar, meslek liselerimizin yeniden ayağa kalkmasında, şahlanmasında önemli bir rol oynayacaktır. Meslek liseleri bir ülkenin eğitim sisteminin yüzde 65-70'ini oluşturmalıdır. Bizde bu tersine dönmüştü, yeniden bu istikamete doğru ilerleme imkânına sahip olduk.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Bakan Ergün'e mezun olduğu yıllarda 5 arkadaşıyla birlikte çekilen fotoğrafı hediye edildi. Ergün, daha sonra Makine, Motor ve Kimya bölümlerinin atölye ile laboratuvarlarını gezdi.

Etiketler :