Meslek Liseleri Özelleşmeli

Meslek Liseleri Özelleşmeli

Türkiye'nin eğitimde kanayan yarası meslek liselerin sorunlarına müthiş çözüm...

Koltuğuna ısınan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, gençlerin işsizliğine çözüm için işe meslek liseleriyle başlıyor. Çubukçu, “Şirketler, ihtiyacı olan elemanları yetiştirmek için meslek liseleri kurmalı. Meslek liseleri özelleşmeli” dedi.

Devlet Bakanlığı sırasında, aile ve kadın sorunlarına kalıcı çözümler getirecek uygulamalara imza atan Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturduktan sonra bu birikimleriyle özellikle gençlerin işsizliğine ilişkin yapısal ve fonksiyonel çalışmalara girişti.

Çubukçu, bu çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Meslek liseleri özelleşmeli” dedi.

Yüksek işsizlik rakamlarına rağmen, işgücü piyasasının en önemli çıkmazının, işverenin aradığı elemanı bulamaması, işsizlerin de aradığı işe kavuşamaması olduğunu belirten Çubukçu, şu yorumu yaptı: “Bunu önlemek için firmaların eleman açığına ihtiyaç verecek meslek liselerini kendilerinin kurması lazım. Bu alanda da yaşanan güzel örnekler var. Uygulamayı genişletmek için çalışma yapıyoruz.”

YÖNETİME KARIŞMAYIZ

Çubukçu, şirketlerin kuracağı meslek liselerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın müdahale etmeyeceğini, böylece meslek liselerinin sorumluluğunu kurucu şirketlerin üstleneceğini hedeflediklerini anlatırken, “Eğitimle sanayi işbirliği daha iyi yürüyecek, ara eleman açığı kaynağından karşılanacak. Milli Eğitim’e bağlı meslek liselerinin de özel sektöre devri yönünde planlar da var” dedi. Bu arada Çubukçu’nun özellikle genç kız ve kadın işsizliğine de çözüm bulmak için iş kadınları örgütleriyle işbirliği yaptığı belirtiliyor. Çubukçu, ülkenin eğitim ve öğretim politikalarını yürüten eğitim ordusunu bünyesinde toplayan Milli Eğitim Bakanlığı’nda radikal yapısal yeniliklere imza atmaya kararlı görünüyor.

ALMAN KOBİ'LERİ İYİ BİR ÖRNEK

Bu alandaki adımlara meslek liselerinden başlanması da bunu gösteriyor. Görüşmemizde Almanya modelini örnek gösteren Çubukçu, “Almanya, KOBİ’lerle kalkınma mucizesini gerçekleştirmiş bir ülkedir. Model incelendiğinde KOBİ’lerin kendi elemanlarını yetiştirmek için meslek liselerini de kendileri kurduğu görülür” dedi. Şu anda buna yakın bir örneğin sanayi kenti olan Kocaeli’nde birçok firmanın uyguladığını kaydeden Çubukçu, “Firmalara, Kocaeli Üniversitesi de bünyesindeki meslek yüksek okullarla destek veriyor” diye konuştu.

SÜREYYA CİLİV'İ AĞLATAN TÖREN

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Gönül Köprüsü”nün ikinci yılında 81 ilden 10 bin öğrencinin 23 Haziran - 20 Temmuz arasında 5’er günlük kültür turlarına katılacağını söyledi. Ciliv, geçen yıl buluşan öğrencilerin kompozisyon yarışması için yazdıklarını okurken çok duygulandı ve kimi zaman gözyaşlarını gizledi. Öğrencilere seslenen Ciliv, “İlk kez 19 yaşında uçağa bindim. Siz benden daha şanslısınız ki, ilköğretim veya orta öğretim çağında uçağa bineceksiniz” dedi. Ciliv, “Bu projeden sizin gibi kaç kişi çıkar?” sorusuna, “Çok çıkar. Onlar, beni de geçerler” dedi.


(BUGUN)

Etiketler :