METRO'dan Türkiye’ye büyük övgü

METRO'dan Türkiye’ye büyük övgü

İsveç’in 1 milyon kişiye ulaşan ücretsiz gazetesi METRO, Türkiye’nin ve AK partinin on yılını değerlendirerek büyük övgüde bulundu.

Erdoğan’ın seçim konuşması yaptığı, fotoğraflardan birini de yayınlayan gazete, 10 yıl önce Türkiye’yi kimse dikkate almazken, şimdi dünya’ya yön veren ülke konumuna geldiğini yazdı. Robin SÖDERBERG imzasıyla çıkan ve Türkiye’nin son 10 yılını değerlendiren Haber/Analiz…

 

On yıl önce, ağır bir siyasi ve ekonomik kriz geçiren Türkiye, on yıl içinde, ekonomik ve siyasi krizinden çıkarak,Müslüman dünyasına model oldu. Maalesef böyle bir ülkeye AB yüzünü çeviriyor.

Daha çok İslami görüşe yakınlığı ile bilinen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kasım ayı ile birlikte iktidarının 10. Yılını kutlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti kutlamak için başarı ve istikrar en büyük neden.

2000 yılların başlarında Türk ekonomisi paramparçaydı. Tekrarlayan hükümet krizleri ile birlikte diğer ülkelerin nezdinde ,Türkiye dikkate alınmayan bir ülkeydi. Ekonomik ve politik bir değişiklik sonrasında, Türkiye’nin GSYİH üç katına çıktı. 2005 yılında AB ülkenin demokratik reformların yeterli olduğunu kabul edip, Türklerin üyelik müzakerelerine başlayabileceğini söyledi.

Ard arda gelen bu başarılar, Türkiye’nin dış politikada da öz güvenini artırdı. Artık dünya, Türkiye’nin söylediklerini dikkate almak zorunda kalıyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Dış İşleri Bakabı Hillary Rodham Clinton, sürekli Türkiye’nin liderliği ve gösterdiği ekonomik başarı için Türkiye’ye övgüde bulunurken, aynı zamanda basın özgürlüğü ve insan hakları konularında bazı eksiklikten dolayı da eleştiriyor.

Türkiye’nin AB üyeliği de, Avro bölgesinde yaşanan derin ekonomik krizden dolayı, durma noktasına geldiği gözleniyor. Genişlemenin getirdiği sorunlarla yorulan ve finansal krizle boğuşan AB, Türkiye gibi büyük bir ülke dahil etmenin büyük bir risk olacağını sorguluyor. Ayrıca Avrupa’da son yıllardaki aşırı sağ ve sağcı popülist partilerin başarısı, Türkiye’nin AB üyeliğinin kamuoyun da daha şüpheci duruma sokması da nedenlerden biri olarak görülüyor. Ayrıca, Erdoğan ve hükümeti kendi evinde siyasi muhaliflerine karşı otoriter yaklaşım sergilediği iddiası da sakıncalar arasında yer alıyor.

AB’de durum böyleyken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da görüşler çok farklı. “Arap baharı” ardından Türkiye bölge halklarının model ülkesi oldu. Onlar için Türkiye tek ilham kaynağı. Aynı zamanda Müslüman dünyasının en demokratik ülkeleri olmasıyla da, Dindar olan Erdoğan bu ülkelerin değişimi için büyük umut kaynağı…SOFIE LINDHOLM/HABERNAME

016.20120503024458.jpg 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.