Mitsubishi'den devrim gibi bir adım

Mitsubishi'den devrim gibi bir adım

Motor yok! Benzin deposu yok! Egzoz yok! Çevre kirliliği yok! Gürültü yok! Aynı zamanda petrol parasıyla beslenen lobiler, diktatörler vb. de yok! Mitsubishi ile dünya yeni bir döneme giriyor.

Arzu Martha Bohnhorst Başkaya/Almanya

5 Haziran Dünya Çevre Günün´de Japon üreticilerinden Mitsubishi Elektrikli araç modellerinden i-MiEV serisini tanıttı. Japonya´dan dan ilk elektrikli araç teslimleri Temmuz ayında kamu makamlarına ve filo operatörlerine yapılacaktır.

Elektrikli araçlar Japon piyasasına Temmuz 2009 da satışa sunulacaktır. Nisan 2010 da ise dünya çapında tüm diğer müşteriler için satışlar başlayacaktır. 1400 tane olan i-MIEV (Mitsubishi innovative Electric Vehicle) modelleri Mart 2010 a kadar satılmış olması bekleniyor. Japonya´da ki fiyatı 4.599.000 Yen, yani 34.000 Euro´dur. Bu araçlar yaklaşık 3.40 metre uzunluğunda ve 64 beygir gücünde elektrikli motora sahiptirler.

Tam şarjlı halde yola çıktığında 130 km hıza ulaşarak 160 km bir mesafeyi kat eden i-MiEV serisinin şarj süresi en uzun 7 saat ve en çabuk yarım saattir. İ-MiEV modeli, otomatik 3 seçenekli transmisyon ile ileri kış koşullu sürüş pozisyonuna sahiptir.

Mitsubishi´nin ilk küçük araba modeli olan i-MiEV in ön ve arka lambaları LED teknolojisine sahiptir. Buna ek olarak Mitsubishi´nin çok eğlenceli olan MMES 7 ekran boyutunda ekranı sayesinde navigasyon özelliği kullanılmakta ve pil şarj dolum yerleri gösterilmektedir, bunun yani sıra güçlü bir ısıtma sistemi, klima sistemi bulunmaktadır. Ayrıca sekiz farklı renkte seri üretimleri tamamlanmıştır.

Mitsubishi´nin bu en yeni modelleri dünya cevre korumasında da önemli bir role sahiptir.CO2 emisyon maddelerinin üretimi sırasında geleneksel plastik yerine, bambu elyafı kullanılmıştır. Mitsubishi elektrikli araçlar konusunda 40 yıldır araştırma yapmaktadır ve 2010 da i-MiEV Avrupa´ya gelecektir.

Mitsubishi´nin saf elektrikli araç konusundaki rakip firması ise Toyota´dır.Test amacı ile bu senenin sonundan itibaren 200 adet Toyota marka aracın Japonya yollarında olacağı bilinmektedir.Bu araçların şarj dolumları kolay bir şekilde duvardaki prizlerden sağlanabilir. İlk olarak Fransa ve ABD de 150 araç test sürüsü için yerlerini alacaktır ve ardından İngiltere, Almanya ve Hollanda´da da test sürüşleri gerçekleştirilecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :