Muammer Kaddafi, Trablus'a sıkıştı

Muammer Kaddafi, Trablus'a sıkıştı

Libya lideri Muammer Kaddafi güçleri ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü kaybetti.

Libya lideri Muammer Kaddafi güçleri ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü kaybetti. Muhalif güçler önemli petrol tesislerinin bulunduğu Brega'da da yönetimi ele geçirdi.

Başkent Trablus'ta cuma namazından sonraki gösteriler dikkat çekerken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, şiddet olaylarında binlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyledi. Kaddafi de, protestocuları durdurmak için kesenin ağzını açtı, halka özel ödenek, maaşlara zam ve gıda yardımı kararı aldı. Libya'daki şiddete son vermek için şimdiye dek kınama açıklamalarıyla yetinen uluslararası toplum ise tavrını sertleştiriyor. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya karşı yaptırım kararı çıkartılması gündemde. İngiltere ve Fransa, konseye yeni bir karar tasarısı sundu. Tasarıda, topyekün silah ambargosu, mali yaptırımlar ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Libya liderlerini insanlığa karşı suçla itham etmesi isteniyor. NATO Konseyi de Libya'daki durumu ele almak üzere acil toplandı.

NATO'nun, tahliyeler ve insanî yardım konusunda devreye girebileceği ifade ediliyor. Askerî müdahale konusunda ise ABD'nin tavrı belirleyici olacak. BM İnsan Hakları Konseyi de Libya hükümetini kınayarak, bu ülkede "insanlığa karşı suç" işlenip işlenmediğinin belirlenmesi için araştırma yapılması kararı aldı. İsviçre'nin ardından İngiltere de Kaddafi'nin banka hesaplarını dondurdu. Ülkenin doğusunu muhaliflere devretmek zorunda kalan Libya lideri Muammer Kaddafi, batıda da mevzi kaybediyor. Batı Dağları bölgesindeki üç yerleşim merkezi dün Kaddafi'nin kontrolünden çıktı. Başkent Trablus'a sıkışıp kalan Kaddafi, taraftarlarına "Libya için savaşmaya hazırlanın" mesajı verdi. Kent merkezindeki Yeşil Meydan'dan taraftarlarına seslenen Muammer Kaddafi, halkı silahlandırmak için gerekirse silah depolarının açılacağını belirtti. Kaddafi'nin "İsyancıları yenilgiye uğratacağız." tehdidine rağmen Trablus'ta cuma namazı sonrası binlerce kişi protesto yürüyüşü yaptı. Göstericilere Kaddafi'ye bağlı güçlerin otomatik silah ve roketatarla karşılık verdiği, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ise geç saatlerde sürpriz bir açıklama yaparak ordunun, isyancılarla mücadele konusunda kendisini geri planda tutacağını belirtti. Kaddafi, bugün itibarıyla 'isyancılarla barışçıl bir çözüme varmış olmayı ümit ettiğini' söyledi.

Trablus'a sıkışıp kalan Muammer Kaddafi'ye yakın isimler de birer birer saf değiştirmeye devam ediyor. Adalet ve içişleri bakanlarının ardından Libya Başsavcısı General Abdurrahman el Abbar istifa ederek muhaliflerin safına katıldı. Protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa eden Libyalı diplomatlara dün de Paris, Lizbon büyükelçileri ve UNESCO daimi temsilcisinin yanı sıra Arap Birliği delegasyonu ile Cenevre'deki BM temsilciliğinin tamamı eklendi. Ülkenin doğusundaki Bingazi'de ise kentin yönetimini geçici olarak üstlendiğini açıklayan koalisyon, yasal ve halkın yararına olan petrol anlaşmalarının korunacağını bildirdi. Ülkenin ikinci büyük kentinde geçici olarak yönetimi üstlenen 17 Şubat Koalisyonu, iktidar boşluğunu doldurarak şehirde muhtemel kaosun önüne geçiyor. Ordudan yağmalanan silahları geri toplayan geçici yönetim, halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor.

TÜRKİYE, BAE İLE YARDIM GÖTÜRECEK

Abu Dabi'ye dün çalışma ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Libya halkına insanî yardım sağlanması için bugünden itibaren birlikte çalışacaklarını bildirdi. Davutoğlu, "Oradaki kardeşlerimize ulaşmak için çok organize bir şekilde çalışacağız ve ihtiyaç duydukları her şeyi hazırlayacağız." dedi.

Zaman 

Etiketler :