NYT'nin İlginç Türkiye Yorumu

NYT'nin İlginç Türkiye Yorumu

Tunus'ta olayların tüm dünyanın dikkatini çekmeyi sürdürürken Arap dünyasındaki statükonun tehlikede olduğu yorumları yapılıyor.

Tunus'ta olayların tüm dünyanın dikkatini çekmeyi sürdürürken Arap dünyasındaki statükonun tehlikede olduğu yorumları yapılıyor. New York Times gazetesi, Mısır, Lübnan, Sudan ve Tunus gibi ülkelerde meydana gelen gelişmelere dikkat çekerek, "Arap devletinin çöküşünü izliyoruz" görüşünü yansıttığı haber analizinde, "Arap devletleri olmayıp Ortadoğu'da agresif bir biçimde farklı hedefleri güden, İran ve Türkiye'nin, Arap dünyasında herhangi bir Arap devletinden çok daha büyük siyasi rolü oynadığı savunabilir" diye yazdı.

New York Times gazetesi, "Arap Statüko Tehlikede" başlığıyla yayımladığı geniş haber analizinde Mısır, Lübnan, Sudan ve son olarak Tunus'ta meydana gelen gelişmeler üzerinden durarak "Hala erken ancak 2011, Ortadoğu'daki statükonun, artık korunamayacağının kanıtlanarak çökmeye başlayacağı yıl olabilir" görüşünü dile getirdi.

-"BÖLGEDE POPÜLARİTE YARIŞMALARI İRAN VE TÜRKİYE LİDERLERİ İYİ PERFORMANS GÖSTERİYOR"-

Lübnan'da yayımlanan As Safir gazetesinin köşe yazarı Alfadel Chalac'ın "Tanık olduğumuz olay, Arap devletinin çöküşüdür" değerlendirmesini de aktaran NYT, Irak'taki duruma işaret ettikten sonra şunları da yazdı:

"Bir bakıma, Arap dünyasındaki dinamizm, açıkça başka yerlere gitti. Arap devletleri olmayıp Ortadoğu'da agresif bir biçimde farklı hedefleri güden, İran ve Türkiye'nin herhangi bir Arap devletinden çok daha büyük siyasi rolü oynadığı argümanı dile getirebilir. Hizbullah'ın gürleyen genel sekreteri Hasan Nasrallah, sürekli bölgedeki popülarite yarışmalarını kazanıyor.( İran ve Türkiye liderleri de iyi performans gösteriyorlar)."

Arap dünyasındaki durumdan ABD'nin de sorumlu tutulduğu kaydedilen haberde ABD'nin Arap-İsrailli sorununu çözemediği, İslami hareketlerle angaje olmayı reddettiği, Mısır ve Suudi Arabistan gibi, kendilerini reform etmede aciz hükümetleri desteklediği yönündeki eleştirilere dikkat çekildi.(
 
 

Etiketler :