Obama Marsa Gittiğimizi göreceğim

Obama Marsa Gittiğimizi göreceğim

NASA'nın Cape Canaveral Kennedy Uzay Üssü'nü ziyaret eden ABD Başkanı Obama, uzay çalışmalarının lüks değil ihtiyaç olduğunu söylerken, 'Mars'a insanla gidilecek günleri göreceğimi umuyorum' dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama, "ABD'nin uzay programı lüks değil, ülkemizin öz ihtiyacıdır" dedi.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Florida eyaletinde Atlas Okyanusu'na nazır Cape Canaveral Kennedy Uzay Üssü'nde tarihi füze rampalarını bugünziyaret eden Obama, "NASA (atalet içinde) son evresine girmiyor. Yüksek emellerinde mümkün olan her yere gitmek için feza görevimize yüzde yüz sadıkız" dedi.

"Burada, ulusumuz son 50 yılda (20 Temmuz 1969'da insanoğlunun ilk kez Ay'a gidişi dahil) nice yüksek görevlerini yerine getirmiştir. Mars'a insan gidecektir" diyen Obama, sözlerini, "NASA, büyük atılımların yolundadır, eski hallerinden devamından yana değildir" diye sürdürdü. Obama, "Mars'a insanla gidilecek günleri göreceğimizi tahmin ediyorum" diyerek Uzay Üssü'ndekilere moral verdi.

Devletin uzay programının yürütülmesine katkı sağlayan özel şirketlere yardımı sürekli kılacağını vurgulayan Obama, "2025'e kadar, 15 yılı geçmeden Mars'a ve Güneş Sistemi'nin hudutlarına gidileceğini" belirterek, "Uzay mekikleri (bu yıl sonuna kadar) tamamen emekli olsa da feza programımız, daha hızlı gelişerek sürecektir" dedi.

Obama, eski astronotlar Eugene Cernan ve Neil Armstrong'un sert eleştirisine de  yanıt getirerek, "Bundan sonra ilk aşamada uzun uzay yolculuklarından ilki olacak Mars'tan sağ salim Dünya'ya dönüşü rahatlıkla yerine getirebileceklerini"  bildirdi.

YENİ UZAY PROGRAMI

Yeni uzay programını Florida'daki Uzay Merkezi'nde ilan eden Başkan Obama, astronotları uzaya taşıyabilecek yeniağır fırlatma sisteminingelecek 5 yılda inşa edilmesini teklif ederken, insanlı uzay seferlerinin maliyetini karşılamak ve Florida'da 2 yıl içinde 2500 yeni yaratmak için NASA'nın bütçesine 6 milyar dolar ek kaynak talebini makamında koruyor.

Uzay mekiklerinin bu yıl içinde emekliye ayrılmaları, Cape Canaveral Uzay Merkezi'nin şu an yüzde 60'ına karşılık gelen 9 bin kişinin işini kaybetmesine yol açacak.

Amerikan Başkanlığının internet sitesinde de yayınlanan yeni uzay düşüncesine göre, Obama, tasarlanandan daha küçük yeni Orion kapsülünün geliştirilebilmesi için "Constellation" programını yeniden yapılandıracak. Buna göre, daha minyon Orion kapsülü, füzelerle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderilecek ve acil durumda yardım aracı olarak kullanılmak üzere İstasyon'da kenetli duracak.

Yeni uzay programının 2004'te Başkan George Walker Bush tarafından başlatılan ve Amerikalıların Mars'ı fetihten önce Ay'a yeniden gitmelerini sağlayacak Constellation programından daha az maliyeti bulunuyor.

20 Temmuz 1969'da Ay'da yürüyen ilk insan Neil Armstrong ile eski astronotlar James Lovell ve son Ay inişini yerine getiren Apollo-17 kaptan pilotu astronot Eugene Cernan, yayınladıkları ilanla Başkan Obama'nın Constellation programından vazgeçme kararını, ABD'nin uzayı keşif çabalarını "yerle bir edici vizyonsuzluk" olarak nitelemişti.

Bu program için zaten 10 milyar dolardan fazla harcandığını belirten astronotlar Armstrong, Lovell ve Cernan, "Bundan böyle Amerikalılar için alt yörünge ve UUİ'ye gitmenin tek yolunun Rusya ile anlaşmaya varmak ve Soyuz füzesinde bir koltuk satın almak olduğu" yönünde şikayette bulunmuşlardı. Obama, bugün Cape Canaveral'ı ziyaretinde astronotların bu kaygısına da cevap vermiş oldu. 

Etiketler :