Öğretmen adayları şaşırttı

Öğretmen adayları şaşırttı

Sınıf öğretmeni adaylarına tarihi olaylar sıralattırıldı. Şaşırtıcı cevaplar verdiler.

Marmara Universitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Kabapınar`ın, 7-9 Ekim tarihindeki IV. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi`nde sunduğu "Öğretmen Adaylarının Kronoloji Becerilerinin Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma" isimli araştırması şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Araştırmada öğretmen adaylarına Türk ve dünya tarihine ilişkin 5`er olay karışık olarak sunuldu ve bu olayları tarihsel dizine göre sıralamaları istendi. Çalışmaya Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı`ndan 116`sı birinci sınıf olmak üzere, 89`u kız 229 öğrenci katıldı.

Öğrencilerin yüzde 78.2`si yakın Türkiye tarihindeki olayları, yüzde 61.4`ü Osmanlı padişahlarını, yüzde 64.6`sı dünya tarihindeki çok önemli olayları, yüzde 71.6`sı ise Kurtuluş Savaşı sırasındaki olayları tarihsel olarak doğru bir şekilde sıralayamadı.

Bir 3. sınıf öğrencisi "Ay`a insanın ilk kez ayak basmasının, Amerika`nın keşfinden önce" olduğunu belirtti. Araştırmadaki şaşırtıcı sonuçlardan biri de, öğretmen adaylarının Kurtuluş Savaşı sırasındaki olaylarla ilgili yanlış bilgileri oldu. Öğretmen adaylarının çoğu Erzurum Kongresi ve Lozan Anlaşması`nın Atatürk`ün Samsun`a çıkmasından önce yapıldığını yazdı.

Yakın tarihe bakıldığında öğrencilerin çoğu 1982 Anayasası`ndan sonra 27 Mayıs ihtilalinin yapıldığını, ardından 12 Eylül askeri darbesinin gerçekleştiğini belirtti. Padişahları sıralamaları istenen öğrencilerden biri ise, son padişah Vahdettin`in Kanuni Sultan Süleyman`dan önce tahta çıktığını yazdı.

Amaç, kendimizi sorgulamak

Kabapınar, "Amacımız öğretmen adaylarının eksikliğini ortaya koymak değil, bilakis tarih eğitimi ve öğrencilere verdiğimiz derslerle ilgili kendimizi sorgulamak" dedi.


Eğitim Gazetesi

Etiketler :