Postane Masası ve Sosyal Medyanın Ahlak Sorunu

Postane Masası ve Sosyal Medyanın Ahlak Sorunu

Sosyal Medya her türlü yalanın pervasızca paylaşıldığı ve her yalanın milyonlarca alıcısının bulunduğu bir mecraya dönüştü. Her gün yeni bir “yalan” üzerinden gündem oluşturuluyor ve bu haberler “ucuz siyaset ahlaksızlığına” malzeme oluyor...

Sosyal Medya her türlü yalanın pervasızca paylaşıldığı ve her yalanın milyonlarca alıcısının bulunduğu bir mecraya dönüştü. Her gün yeni bir “yalan” üzerinden gündem oluşturuluyor ve bu haberler “ucuz siyaset ahlaksızlığına” malzeme oluyor. Kimse doğrunun peşinde değil… 

Yazan/uyduranlarda ahlak olmadığı gibi, hemen peşine takılıp doğru mu? Yanlış mı? Analiz etmeden uyduruk haberleri “siyasi öfkelerine” malzeme yapanlarda da bir ahlak yok. Herkes yalan haberin peşinde sonrasında yapılan tekzipler de kimsenin umurunda değil.

En son örneğini dün furya halinde yaşadık. Bir örneğini aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz binlerce beğeni ve retweet almış  tweet’de olduğu üzere. Sirkeci Büyük Postane’deki antika masanın yerine ucube bir tahta masa konulduğunu söyleyip akıbetini sorgulayan tweet gibi binlerde tweet atıldı ve bu tweetlere ahlaksız yorumlar yapıldı. Kimse haberin doğruluğunu da sorgulamadı. Üstelik bunu yapanlar arasında eski bakanlar gibi önemli isimler de vardı.

img-8829.jpg

Tweetlere yapılan yorumlardan sadece bir kaç tanesine baktığımızda haberden/haberin doğruluğundan ziyade fırsat bu fırsat diyerek yapılan akıl dışı/ahlaksız ve hatta suç olan yorumların işin “siyasi” operasyon fırsatı olarak kurgulandığı ve paylaşıldığının en önemli göstergesidir.

İşte o yorumlardan bazıları,

@theburaak (Burak Yıldırım) - “Satmışlardır”

@b_duzusakini (Beylikdüzü Sakini) - “O antika masa kimbilir hangi paralı puştun bir odasını ofisini sürüyordur…Yemin etsem de ispat edemem o ayrı”

@SERHATTURKYUCEL (Serhat) - “valla bunlar gittikten sonra tr de tekrar hazine ve kutsal emanetler tek tek sayılıp kontrol edilmeli onlar dahi değişmiş yada satılmış olabilir”

@ErolIzmir1 (Erol İzmir) - “o  hooooo çoktan indragandi yapmıştır siyasal islamcılar”

@napolyon581 (belmando) - “PTT den Antika masayı götüren Topkapı Sarayındakilere ne yapmaz ki, oradakilere ne oldu acaba?”

@Nuretti18197905 (Nurettin) - “32 yıldır bu masayı bilirim şimdi kimlerin cebini doldurmak için satılmıştır”

@ekinci_dalga (Pierluigi Hattori Hanzo) - “karakteri olmayan, yağmacı Arap bozuğu yığınların, her türlü kültür hazinesine çöp, hafriyat , moloz muamelesi yapıyor olması türünde bir utanç yaklaşımı tarihte başka bir yerde görülmemiştir.”

@neskaavesi (Net) - “Güzel olan her şeye düşmanler”

@CeylanO1907(FB Ceylan) - “Birisi o masaya çökmüştür, evindedir .Nasıl olsa yağma Hasan’ın böreği gibi, memleketin en küçüğünden en degerlisine her mülküne el koyan haramiler var ortalıkta”

Yaz yaz bitmez. Tüm bu tartışmalar sosyal medyada tüm çılgınlığıyla devam etti ve bugün PTT (24 Eylül 2020) Aşağıdaki tweetle tartışmalara cevap verdi. 

img-8831.jpg

   

Bu cevaptan masanın restorasyon sebebiyle geçici bir süreliğine kaldırıldığını, endişeye mahal olmadığını restorasyon bittiğinde postaneyi ve masayı ziyaretin mümkün olacağı tweeter kamuoyu ile paylaşıldı.

Atılan çamurlar yerinde kaldı. Yapanın yanına kar kaldı. O tweetleri atanlar bu açıklama sonrası bu tekzibi ya görmediler/ya da görmezden geldiler, yazdıklarını da silmediler.

Maalesef kurumların sosyal medya iletişimi çok yetersiz. Bu olayda da bunu net olarak gördük. Anında her tweete cevap verilmeli ve yayılması engellenmeliydi. Ayrıca bu tür tweet atanlar hakkında yasal işlem başlatılmalıydı.

Yapanın yanına kar kalmaya devam ettiği müddetçe birileri “soyalar medya” yı “toplum mühendisliği” için kullanmaya devam edecektir.

Ünal Sade - Habername

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum