Rabia Kadir Obama'ya sitem etti

Rabia Kadir Obama'ya sitem etti

20 Günlük Avrupa turuna çıkan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, ABD BAŞKANI OBAMA'YA SİTEM ETTİ

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için geldiği İsveç’te , İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonunu ziyaret etti.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM
 

İsveç Uygur Maarip Derneğinin Organize ettiği ziyaret, Federasyonun Stockholm’de bulunan bürosunda gerçekleşirken, ziyarette, İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonunu başkanı Hasan Dölek ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.

HASAN DÖLEK'TEN KISA DEĞERLENDİRME

Federasyon hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması yapan Hasan Dölek, Öncelikle Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir’i ağırlamaktan onur duyduğunu belirtti. 1977’de kurulan İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonunun Avrupa’nın en eski federasyonlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Dölek, ‘’Federasyon olarak İsveç’te yaşayan Türklerin ve diğer ülkelerden gelen Türk asıllı vatandaşlarımızın her türlü sıkıntılarında yanlarında olmaya çalışıyoruz. Doğu Türkistan’dan gelen soydaş kardeşlerimizin de sorunlarını yakından takip ediyoruz. Gerek yaptıkları mitinglerde, gerek toplantılarda her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz’’ Diye konuştu.

Federasyon başkanı Hasan Dölek’in kısa tanıtım konuşmasından sonra söz alan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, Hasan Dölek ve Federasyon Yönetim kurulu üyelerine kendilerine vakit ayırdıkları için teşekkür etti. Tüm dünya’daki Türk kardeşlerime olan sevgim, saygım farklı’’ diyen Rabia Kadir, ‘’Biz sizin atalarınızın yaşadığı yerden geliyoruz. Dinimiz, ırkımız, milletimiz bir. İki asırdan beri Türk kelimesini kullandığımız için öldürüldük. Baskılara ve soykırıma maruz kaldık. Yıllardır da asimile olmamak için Türk kalmak için uğraşıyoruz. Doğal olarak dünya’da bizim sesimizi tek duyuracak, hakkımızı savunacak ve Çin’i masaya oturtacak tek ülke Türkiye, tek millette Türk milletidir.’’ Diye konuştu.

RABİA KADİR OBAMA'YA KIRGIN

ABD Başkanı Barack Obama'nın Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile bir zirve gerçekleştirdiğini hatırlatan Kadir, Obama'nın görüşmede Uygur konusundan bahsetmemesini eleştirdi. Kadir, "Obama zirvede Tibet sorunundan, diğer sorunlardan bahsetti ancak Uygur Türklerinin durumundan söz etmedi." dedi.

Kadri, zirve öncesi Uygur Türkleri olarak Obama'nın konuyu gündeme getirmesi için büyük bir seferberlik başlattıklarını, gerek sivil toplum kuruluşları nezdinde gerekse medya ile bu taleplerini yüksek sesle dile getirdiklerini, ABD kongresinden 37 önde gelen milletvekilinin de kendilerine destek verdiğini söyledi. Buna rağmen Obama'nın Uygur Türkleri konusunu gündeme getirmemesini büyük bir hayal kırıklığı olarak değerlendiren Kadir, "Bu gösteriyor ki ABD ve Batı nezdinde iktisadi değerlendirmeler Uygur Türklerinin haklarının önüne geçmiştir. Bu samimiyetsizlik bizi yeni bir strateji geliştirme arayışına itti. 2 Mayıs'ta ABD'de Washington'da yapacağımız dünya Uygur kongresinde bu strateji değişikliğini masaya yatıracağız ve kendimize yeni bir yol haritası çizeceğiz." şeklinde konuştu. Kadir, "Mevcut durumda Çin, Uygur halkını yok etme projesini sessiz sedasız bir şekilde başarıyla yürütüyor. 10 yıl daha böyle devam ederse çok geç olmuş olabilir."dedi.




 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :