Randevulu 'onlıne' sınav geliyor

Randevulu 'onlıne' sınav geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK , ÖSYM ve TÜBİTAK'ın ortak çalışmasıyla sınav sistemi tamamen yenileniyor

Randevulu 'online' sınav2014 yılında uygulanması planlanan yeni sistemle ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı. Buna göre; YGS kaldırılarak yerine “Olgunluk Sınavı” adı altında "lise bitirme sınavı" getiriliyor. Sınavı geçen öğrenciler LYS'ye katılıp tercih yapabilecek. Büyükşehirlerde sınav kampüsleri kurulacak, öğrenciler randevu alarak bu kampüslerde 'online' sınav olabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün, 2014'te üniversiteye giriş sisteminin sil baştan değişeceği açıklamasının ardından, ayrıntılar belli olmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK'ın ortaklaşa çalışmasıyla hayata geçirilmesi planlanan yeni sisteme göre, üniversiteye girişte ilk basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kaldırılıp, yerine 'Olgunluk Sınavı' getirilecek.

Böylece lise bitirme sınavı yeniden uygulamaya konulacak ve ortaöğretim başarı puanı da bu sınavın sonucuna göre belirlenecek. Lise bitirme sınavı MEB gerçekleştirecek. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecek.YÖK ve ÖSYM ise Lisans Yerleştirme Sınavı'nı (LYS) yapacak.

RANDEVULU 'ONLINE' SINAV

ÖSYM'nin yeni sistem kapsamında öncelikle sınav kampüsleri oluşturmayı hedeflediği öğrenildi. Ayrı ayrı okullarda sınav yapmak yerine bir ilde tek noktaya kurulan büyük sınav kampüslerinde adaylar sınava alınacak. Öğrencilerin bu merkezlerde randevu ile “online” sınav olmasının önü de açılacak. Dünyada yaygın olarak uygulanmaya başlanan bu sistem sayesinde soru kitapçığı, cevap kağıdı, kalem ve silgiye de gerek kalmayacak.

GENEL LİSE TARİH OLUYOR

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel liselerin tamamının Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarının önümüzdeki yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Böylelikle genel lise diye bir okul kalmayacak; ya Anadolu veya meslek liseleri olacak. Okullar arasındaki kalite farklılıkları ortadan kalkınca da, ortaokullardan liselere geçişlerde sınav uygulaması gereksiz hale gelecek. Öğrenciler, üniversite seçimini ortaokul ve lisede aldığı derslerin ağırlığına göre yapacak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.