Rektör'e VERGİ HAFTASI’ ZİYARETİ

Rektör'e VERGİ HAFTASI’ ZİYARETİ

Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay, Defterdarlık’ta görevli müdürlerle birlikte “23. Vergi Haftası” sebebiyle Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu’nu ziyaret ederek plaket verdi.

Maliye Bakanlığı tarafından 1990 yılından bu yana Mart ayının ilk haftasının ‘Vergi Haftası’ olarak kutlandığını belirten Mutluay, vatandaşlarda vergi bilinci oluşturma, vergi ödeme alışkanlığı kazandırma ve kayıtlı ekonominin önemini vurgulama konusunda hafta boyunca çeşitli sosyal, kültürel etkinlikler düzenlendiğini; şehrin önemli kişi ve kurumlarını ziyaret ettiklerini belirtti. Bu yıl etkinliklere bilimsel bir aktiviteyi de eklediklerini kaydeden Mutluay, “Üniversitemizin de desteğiyle, vergi konusunda hak ve ödevler ile yeni yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu gibi konularda mükellefleri bilgilendirmek amacıyla 29 Şubat’ta Şair Zihni Kültür Merkezi’nde panel düzenleyeceğiz. Aynı günün akşamı da Bayburt’ta vergi rekortmenlerimiz için yemekli bir ödül törenimiz olacak. Ayrıca Bayburt’taki ilköğretim okulları arasında da satranç yarışması düzenliyoruz. Vatandaşlarda vergi bilinci oluşturmak için de başta Saat Kulesi Meydanı olmak üzere standlar açarak bilgilendirme yapıyor ve broşür dağıtıyoruz. Bu şekilde ‘23. Vergi Haftası’nı en etkin şekilde kutlamayı hedefliyoruz.” dedi. Defterdar Mutluay, çeşitli promosyonlarla mükelleflerin vergilerini tam ve zamanında ödemelerini sağladıklarının da altını çizdi.

Bayburt’un küçük esnaf tabanlı bir ekonomiye sahip olduğunu ve bu sebeple dışarıdan gelen her yatırımın esnaf üzerinde tedirginliğe sebep olduğunu ifade eden Mutluay sözlerini şöyle tamamladı, “Burada Sayın Başbakanımızın bakkallar için söylediği ve benim de katıldığım sözlerini iyi algılamak lazım. Ekonomiler büyüdükçe dünya giderek küçülüyor. Artık ulusal markalar Bayburt’ta mağaza açmaya başladı; bunlardan korkmamak lazım. Birlikte hareket edildiği takdirde, bir sermaye birleşimi yapıldığı takdirde ulusal markalarla boy ölçüşebilecek girişimler başlatılabilir. Tabi bunun için de öncelikle esnaf odalarının ve federasyonların ciddi bir bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapması lazım.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Mollamahmutoğlu da verginin devletin en önemli hazine kaynağı olduğunun altını çizerek, bir devletin gelişmişliğinin, çağdaşlığının, ekonomik istikrarının ve itibarının sağlıklı bir vergi sistemiyle orantılı olduğunu kaydetti. Türkiye’de bazı art niyetlilerin vergi kaçırmayı bir uyanıklıkmış gibi gördüğünü ancak resmin tamamına bakıldığında zarar edenin Türkiye ve dolayısıyla da vergi kaçıranın kendisinin olduğunu belirten Rektör Mollamahmutoğlu, “Artık yeni dönemle birlikte bunlar da yavaş yavaş ayıklanmaya başladı. Ancak bölgeler arası dengeyi sağlayamazsak insan gücünün, üretimin, ticaretin ve dolayısıyla verginin belirli bölgelerde yığılmasının önüne geçemeyiz. Üniversitemiz ile Bayburt, kısmen göçün önüne geçti fakat bu ne kadar sürdürülebilir bilmiyorum. Üniversitenin göçün karşısında tek başına kurduğu bu bariyerin mutlaka ilave ve kalıcı tedbirlerle desteklenmesi lazım. Her şeyden önce insanların burada yaşamaları için ikna edici yatırımlar ve belediye hizmeti sağlamak lazım. Bu da mevcut belediyenin gücünü aşıyor. O halde sık sık dile getirdiğimiz ‘kentsel dönüşümü’ ve ‘profesyonel belediyeciliği’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteğiyle mutlaka hayata geçirmemiz gerekir.” dedi.

Şehir merkezinde nitelikli sosyal alanlar ve alışveriş merkezlerini olmaması sebebiyle üniversite öğrencilerinin hafta sonunu bekleyerek Trabzon’a, Erzurum’a gittiklerini, dolayısıyla bu alanda açığı kapatabilecek yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Rektör Mollamahmutoğlu sözlerini şöyle tamamladı, “TOKİ’nin şehir merkezindeki sitesinde bulunan ve alışveriş merkezi olarak değerlendirilebilecek Ticaret Merkezi var, ancak yıllardır atıl vaziyette. Bunun mutlaka açılarak ticari ve sosyal hayata kazandırılması lazım. Öğrenciler, akademisyenler, memurlar ve diğer kamu kurumlarında çalışanlarla birlikte düşünüldüğünde ayda yaklaşık 10 milyon liralık sıcak para Bayburt esnafının cebine girebilir. Küçük hesaplar yüzünden bu paranın önemli bir kısmı komşu şehirlere gidiyor. Bu çok üzücü bir durum.”

Bayburt Üniversitesi Genel Sekreter Vekili Aras Ünsal’ın da hazır bulunduğu ziyarette Defterdar Orhan Mutluay tarafından Rektör Mollamahmutoğlu’nun yakasına, ‘Vergi Haftası’nı hatırlatan rozet takıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.