Rektörler Artık 'Tek Adam'

Rektörler Artık 'Tek Adam'

Geçmişte bildiğini okuyan YÖK'ten, kendi gibi otoriter üniversiteler doğdu. Artık rektörler de 'tek adam' pozisyonunda. Soysal, 'YÖK'ü kapatmak çözüm değil' diyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nin eski rektörü, YÖK ve TÜBİTAK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal, varlığına karşı olduğu 19 üyeli YÖK Genel Kurulu'nda “vicdanının sesini ortaya koyduğu”nu söyledi. Soysal, artık YÖK'ü kapatmanın çözüm olmadığını çünkü rektörlerin her birinin ayrı ayrı YÖK Başkanı haline geldiğini kaydetti. Katsayı ve YÖK'ün 'bazı liselerden gelenleri engellemek' ve 'Cemaatler ve marjinal gruplar yükseköğretime karışır mı' korkusuyla oluştuğunu belirten Soysal, korkununun ecele faydası olmadığını söyledi. Ayşe Soysal, farklılıkları, birlikte yaşamayı kaldıracak bir yapıya sahip olduğu için Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü döneminde türbanlıları okula aldığına dikkati çekti. Soysal şöyle dedi:

YÖK, üniversiteleri zaptetmek için merkezi bir yönetim mekanizması olarak kuruldu. Eskiden olsa YÖK'ü kaldıralım deyip, yükseköğretimdeki sorunları çözebiliriz zannediyorduk. Ama şimdi durum daha da vahim. Çünkü YÖK, kendi otoriter modelinde üniversiteler yarattı. Üniversitelerimizin bir çoğunda artık rektörler, tek adam pozisyonundalar. Ben bunu kırmak içün mücadelemi veriyorum. Ben bu masalda 'Kral Çıplak' diyenim.

MERKEZİYETÇİ YAPI KIRILMALI

Öncelikle bizim yükseköğretim sistemiminiz çağın ne kadar gerisinde kaldığını
farketmeliyiz. Bir an önce rektörlerimize kadar sıçrayan merkeziyetçi yapıyı kırıp özerkleşmemiz, demokratikleşmemiz gerekiyor.

Star

Etiketler :