Rumları Türk elektriği çarptı

Rumları Türk elektriği çarptı

Rum Kesimi’ndeki patlama ve santrallerin zarar görmesiyle KKTC’den elektrik alınması Rum yönetimini adeta çarptı. Dışişleri Bakanı istifa ederken, Başpiskopos, “Keşke kiliseye Türk elektriği verilmeseydi” dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi’nde, 12 kişinin ölümüne neden olan, askeri üsde depolanan patlayıcıların infilak etmesi, yalnız etrafı tahrip etmekle kalmadı, Rum yönetemini tam anlamıyla sarstı. Rum yönetimi, patlamanın sarsıntısını atlatamadan bu kez de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)’nden alınan elektrikle tepkilerin hedefi oldu. KKTC’den ilk elektriğin Güney Lefkoşa’nın Strovolo bölgesine verildiği belirtilirken; bazı Rum siyasi partiler ile Başpiskopos 2. Hrisostomos, KKTC’den elektrik alınmasına sert tepki gösterdi.

Türk elektriği yerine lamba

KKTC’den enerji alınmaya başlanması, dini lider Hrisostomos önderliğindeki muhalefet partilerinin öfkesine neden oldu. Hristofyas’a yüklenen Başpiskopos II. Hrisostomos, “Keşke işgal bölgelerinden elektrik alınmasaydı ve Türk elektriği Başpiskoposluğa hiç verilmeseydi” dedi. “Kıbrıs Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine lamba ya da fener kullanmayı tercih edeceğini” ifade eden Hrisostomos, “Bana sorsalardı işgal bölgelerinden elektrik getirmemelerini söylerdim. Zorlukları hissetmek için klimaları biraz kapatalım ve biraz terleyelim” şeklinde konuştu. Politis gazetesi de KKTC’den elektrik satın alınmasını bazı siyasi parti temsilcileri ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos’un tepkisine yer verdi. Gazete, “Onları Elektrik Çarptı - Nikolas, ELAM, Başpiskopos ve Perdikis Bağırıyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, KKTC’den elektrik alınmasının Güney Kıbrıs’ta “elektrik çarpması ve protestolara sebep olduğunu” yazdı.

‘Sefil duruma düştük’ eleştirisi

Habere göre, DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos da, konuya ilişkin açıklamasında; “geçici ancak onurlu eziyet ile rezil kolaylık ikilemi arasında, Hristofyas hükümetinin ikinci seçeneği seçtiğini ancak Rum halkının ilk seçeneği tercih etmekte olduğunu” söyledi. Papadopulos, hükümetin KKTC’den elektrik satın alma eyleminin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin itibarını zedelediğini ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına diplomatik argüman sağladığını savundu. Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, olayı “sefil duruma düşme” olarak nitelendirdi ve konunun önce Ulusal Konseyde görüşülmesinin daha doğru olacağını belirtti. Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Elektrik alınmasının sahte devlet tarafından istismar edileceğine kuşku yok” diye konuştu. EURO.KO Başkanı Didmitris Şilluris da, elektrik alımı için KKTC ile yapılan anlaşmayı “kabul edilemez” olarak niteledi.  Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis ise, KKTC’den elektrik enerjisi alımının ciddi tehlikelere gebe olduğunu öne sürdü. Perdikis, Rum yetkililerin KKTC’den 90 megavat elektrik alındığı açıklamalarının da yanıltıcı olduğunu, sadece 20 megavatlık elektrik enerjisi aktarımı olanağı bulunduğunu söyledi. Perdikis, Güney Kıbrıs’ın KKTC’den elektrik enerjisi alımının arkasında siyasi maksatlar olduğu görüşünü de ortaya koydu. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise,“Bu ülkede artık fanatizm ve kin duygularıyla değil, mantıkla hareket etmek zorundayız” dedi.

Patlamada zarar 3 milyar euro

Geçen hafta infilak eden patlayıcılar, 1 buçuk kilometre uzaklıkta, ülkenin en büyük elektrik santralini tahrip etmişti. Rumlar KKTC’den enerji almak zorunda kalmıştı. 1 buçuk megaton şiddetindeki patlamada, 13 kişi ölmüş onlarca kişi yaralanmış, 3 milyar euroluk hasar meydana gelmişti. 

Adadaki yüksek gerilim Twitter’a düştü

Kıbrıs Rum kesimimin KKTC’den elektrik alması sosyal medyada da gündemin konusu oldu. Özellikle Başpiskopos’un sözleri polemik için malzeme yapıldı. Twitter’da yer alan bazı mesajlar şöyle:

 Dolunaymehtap: “Rum Başpiskoposu Türklerden elektrik almayın biz karanlığa razıyız demiş!!! Bir din adamı bunu söylüyorsa diğer insanlar ne demez ki !”

 Erolyildiz: “Rum disisler bakani istifa etmis.hristofyas’a da ciddi baski var diyorlar,kktc’den alinan elektrik ve facia dolayisiyla.ilk kabine istifasi.

 Habergen: Kıbrıs Rum tarafı yine memnun olmadı!

 Zeynepgurcanli: Rumlardaki patlama, elektrik santralinin devredisi kalmasi KKTC’ye yaradi. Rum’a sadece elektrik degil, yuzlerce de jenerator satiyorlar.

 Nurlinka: KKTC Rum kesimine elektrik satıyor ama kendi halkına 2 kat pahalıya satıyor.Niye ki? En azından aynı fiyata satabilirdi!

 UlucCagriKa: “Rumlar, elektrik için KKTC’ye muhtaç!” Ayıp be. Yıllarca Rum tarafından gelen elektrikle yaşadık Kıbrıs’ta. Bu mu sizin yardımseverliğiniz?

Rumların 3’te 1’i Hristofyas’ın istifasını istiyor

Kıbrıs Rum kesiminde, patlayıcı yüklü konteynerlerin 11 Temmuzda patlaması ve Vasliko’daki elektrik santralinin yangın yüzünden devre dışı kalmasının ardından yaşananlar Rum tarafında siyasi krize neden oldu. Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu istifa etti. Kiprianu koalisyondaki muhalefet partisi DIKO’nun bakanıydı. Bu istifa, muhalefetin Hristofyas’a karşı cephe almaya başlamasının da ilk sinyali olarak görülürken, koalisyon hükümetinin dağılmasının an meselesi olduğu belirtiliyor. Hükümet yanlısı Fileleftheros gazetesinin yaptırdığı ankete göre de, halkın yüzde 71’i Hristofyas’a güvenmiyor. Ankete katılanların 3’te biriyse olaydan sorumlu tuttuğu Hristofyas’ın istifasını istiyor.

KKTC’yi tanıma endişesi yaşıyorlar

Güney Kıbrıs Politis Gazetesi haber Müdürü Erdem Oktar, elektrik krizinin Güney Kıbrıs kesiminde özellikle kilise tarafından büyük tepkiyle karşılandığını belirtti. KKTC halkının elektrik krizi için, “Bizim elektriğimiz bize yetmiyor” dediğini aktaran Oktar, bunun altında politik bir tepki yattığını kaydetti. Oktar, elektrik krizinin Güney Kıbrıs’ta büyük kaygılar doğurduğunu vurgulayarak, “Kilise özellikle tepki gösterdi. ‘Bu KKTCyi tanıma anlamına gelir’ dedi. Güney Kıbrıs’ın devlet kurumlarının KKTC’yi tanıma anlamına gelip gelmeyeceği konusunda uzun tartışmalar yaşandı” dedi.

Yıldız: Rumlara enerjiyi insani olarak sağlıyoruz

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC  Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile biraraya geldi. Bakan Yıldız adada yaşanan elektrik sıkıntısının ortak iletim hattını yeniden gündeme getirdiğine dikkat çekerek, “Ortak master plan çerçevesinde hareket edilmiş olsaydı Rum kesimi bu sıkıntıları yaşıyor olmazdı” dedi. Rumlara verilen elektriğin tamamen insani amaçlı olduğunun altını çizen Yıldız, “Adanın tamamının ortak plan çerçevesinde düzenlenmesini yeniliyoruz. Güney Kıbrıs Rum yönetimi değerlendirmesine sunuyorum. Yunanistan elektrik alışverişini normal testlere ulaşacak noktaya getirdiyse Kıbrıs’ta da yapabiliriz” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.