Saatlerinizi ayarlamayı unutmayın

Saatlerinizi ayarlamayı unutmayın

Yaz saati uygulaması sona eriyor... Bu gece saat 04.00'te saatlerinizi yeniden ayarlamayı sakın unutmayın...

Yaz saati uygulaması bu gece sona eriyor. Gece 04.00'de saatler 1 saat geri alınacak.

29 Mart 2009 tarihinde başlayan yaz saati (ileri saat) uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacıyla yapılıyor.

Yaz saati uygulaması başlangıç ve bitim tarihlerinde, Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediliyor. Yaz saati uygulamasıyla, enerji tasarrufu, AB üyesi ülkeler ile saat birlikteliği ve uyum sağlama yanında, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji tüketim talebinin (puant gücünün) azaltılması amaçlanıyor.

Uygulama ile her yıl "orta ölçekli" bir hidroelektrik santralin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. Yaz saati uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor. Buna paralel önümüzdeki yıl yaz saatine, 28 Mart 2010 Pazar günü saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla yeniden geçilecek.

Yaz saati uygulaması neden bir türlü kaldırılamadı?

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yıl boyunca aynı saat diliminde kalınması (yaz saati uygulamasının kaldırılması) ve zamanın belirlendiği referans meridyenin değiştirilmesi konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 77'si (yaklaşık 4,5 milyarı) yaz saati uygulaması yapmıyor.

Yaz saatini AB ülkeleri, ABD, Kanada, Meksika, Şili ve Mısır uyguluyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Brezilya gibi yaz saati uygulayan ülkelerde ise bazı eyalet ve bölgelerinde yaz saati uygulaması yapılmıyor.

Her ülke kendisine uygun bir meridyeni saat uygulamasında referans meridyeni olarak alıyor.

Dünya üzerindeki ülkelere bakıldığında, mümkün olduğunca ülkenin doğusundan geçen meridyenleri referans olarak aldıkları görülüyor (Örneğin Yunanistan ve Bulgaristan İzmit'ten geçen 30 derece doğu boylamını referans olarak alıyor.

Yaz saati uygulaması yaparken de Iğdır'dan geçen 45 derece doğu boylamını kullanıyorlar). Türkiye ise dünyadaki durumun tersi olarak AB ülkelerine uyum sağlamak için batı bölgesinden geçen 30 derece doğu meridyenini referans olarak alıyor. Türkiye'de yılın 5 ayı kış saati, 7 ayını ise yaz saati uygulaması yapıyor.

Etiketler :