'Şeytanın Avukatı' İstanbul'da

'Şeytanın Avukatı' İstanbul'da

Çakal Carlos'tan Filistinli militanlara, Baader Meinhof'tan Cezayirli direnişçilere kadar dünyanın tüm sakıncalılarına avukatlık yapan 84 yaşındaki yaşayan efsane Jacques Vergès, Hukukçular Derneği'nin davetlisi olarak, dün İstanbul'a geldi.

'Şeytanın Avukatı' Vergès, bugün akşam saat 19.00'da, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser salonunda halka açık bir konferans vereceği belirtildi. Konferans için belli bir konu veya tema seçmediğini belirten ünlü avukat Vergès, Türkiye'nin tanınmış avukatları ile 'savunma sanatı'nı konuşacağını söyledi.


Hayatı sistemlere karşı mücadele ile geçen Vergès, genel olarak 'terörist', militan, sakıncalı, anarşist ya da toplum düşmanı gibi yaftalarla anılan müvekkillerini savunurken, yaptığı işe hep inandı ve onu sanat olarak algıladı. Ünlü avukat, 24 yıl önce, 'Savunma Saldırıyor' adlı kitabı Türkiye'de yayımlandıktan sonra Vivet Kanetti'ye şunları söylemişti:



“Biz avukatlar, hukuki bir dosya karşısında, daha çok sinema montajcısına benzeriz. Çekilmiş film parçacıklarına, yani sorgu tutanaklarına dayanarak, savcı ve savunma avukatı iki ayrı öykü anlatacaklardır. Bu öykülerden biri yalan diğeri doğru değildirler. Her ikisi de doğrudur ve doğru değildir. Çünkü ikisi de birer hakikati dile getirirler, tek hakikat'i değil.”

Üstün zekası ve meşhur kopuş savunması ile hâkim söylemi ince ince eleştirdiğini fark edenlerin kayıtsız kalamadığı, Vergès, içinde bulunduğumuz çağda 'adaletin tecelli edeceğine' değil, 'estetiğin galip geleceğine' inanıyor. Baader Meinhof mensuplarından Cezayirli direnişçilere, Filistinli özgürlük savaşçılarından Çakal Carlos'a kadar, sistem karşıtlarını savunurken de başarılı olmasını sağlayan söz, 'estetiğin galip geleceğine' yürekten inanmasıydı.



“Diyorum ki, en sanatçı olan kazanacaktır. Galip gelecek olan estetiktir, adalet değil. Zafer, dosyadaki aynı öğelere dayanarak, jürideki kişilerin en çok özdeşleşebileceği öyküyü anlatanın olacak. İşte benim adalet anlayışım. İtiraf ediyorum ki tuhaf bir anlayış ve beni kara kurtlar sürüsünde ak bir kurda dönüştürmeye yetiyor.”

'Kara kurtlar sürüsündeki ak kurt' Vergès'in bugün akşamı CRR' de vereceği konferansa katılımın ücretsiz olacağı ve isteyenlerin, konferans öncesinde saat 18.00'da gösterilecek Vergès'in hayatıyla ilgili belgesel filmi de ücretsiz olarak izleyebilecekleri belirtildi.


Etiketler :