'Spam kralı'na 17 yıl hapis cezası yolda

'Spam kralı'na 17 yıl hapis cezası yolda

Spam maillerin üçte birinden sorumlu olduğu iddia edilen Rus uyruklu Oleg Nikolayenko, ABD'de çıkartıldığı mahkemece 17 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Moskova yakınlarında bulunan Vidnoye kentinde doğan 23 yaşındaki Nikolayenko, FBI tarafından "anti-spam kanununu" ihlal etmesi ve "posta ve telefon dolandırıcılık yasalarının çiğnenmesine yataklık etmekle" suçlanıyor.

ABD, Federal mahkemesinde Aralık 2010'da hakim karşısına çıkan Nikolayenko tüm suçlamaları reddetmişti. 25 Mart tarihinde düzenlenen duruşmada Nikolayenko'ya 27 Mayıs'a kadar savunma için süre tanındı. Nikolayenko, Rusya'ya kaçma ihtimaline karşı davanın başından itibaren hapiste bulunuyor.
Nikolayenko, 4 Kasım tarihinde ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen bir otomobil fuarına geldiği sırada FBI tarafından tutuklanmıştı. Resmi suçlama Nikolayenko'ya 16 Kasım tarihinde duyurulmuştu.
FBI'ın soruşturma belgelerinde Nikolayenko'nun 500 binden fazla bilgisayara bulaştırdığı ünlü Mega-D ağının sahibi olduğu ifade ediliyor. Bazı uzmanlar Mega-D'nin dünyanın en kapsamlı bot ağını oluşturduğunu belirtirken, ağın küresel spamın yüzde 32'sine sahip olduğu tahmin ediliyor. Günde 10 milyar mektup gönderme imkanına sahip olan ağ, 2009 yılında FireEye internet güvenlik şirketi tarafından etkisiz hale getirilmişti.

İnternette 'Dotsent' rumuzu ile bilinen Nikolayenko'nun altı aylık hizmetleri karşılığında 460 bin dolar kazandığı belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :