Taksim'de canlı bomba vahşeti

Taksim'de canlı bomba vahşeti

Çevik kuvvet noktasına giren bir canlı bomba kendini patlattı. Patlama sonucu 10’u polis 12’si sivil olmak üzere 22 kişi yaralandı

TAKSİM'de bulunan Çevik Kuvvet Ekipleri'ne adres sorma bahanesiyle yaklaşan 30-35 yaşlarında bir erkek terörist, üzerinde bulunan bombaları patlattı. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Taksim'deki saldırıda 15'i polis 17'si sivil vatandaş olmak üzere toplam 32 kişinin yaralandığını, ağır olan yaralı polislerin de hayati tehlikeyi atlattıklarını bildirdi.

Taksim'de çevik kuvvet polisinin bulunduğu noktada saat 10.38 sularında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre yaralılar var. Saldırının bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. Taksim Meydanı'ndaki patlamanın gerçekleştiği bir noktada bulunan bir polis aracının ciddi hasar gördüğü görülüyor. İlk gelen bilgilere göre en az 3 polis yaralı... Bölgede güvenlik çemberi oluşturuldu. Polis vatandaşları patlama bölgesinden uzaklaştırmaya çalışıyor. İstanbul polisi, olası ikinci bir patlama ihtimaline karşı teyakkuz durumuna geçti.

SAAT 11:02

Çapkın, patlama bölgesine geldi

Çevik Kuvvet polislerinin bulunduğu noktaya yönelik patlama sonrası Taksim Meydanı araç trafiğine kapatıldı. Bazı noktalar da yaya trafiğine kapalı.

Canlı bomba saldırısı olduğu tahmin edilen patlama sonrası bölgeye çok sayıda ambulans ekibi sevk edildi. Yaralılar, Şişli Etfal, Taksim İlk Yardım, Alman, Haseki ve Çapa hastanelerine kaldırıldı.

Polis helikopteri de bölgede. İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, inceleme yapmak üzere olay yerine geldi. Bölgede ikinci bir patlama ihtimaline karşı güvenlik üst seviyede.

SAAT 11:15

Patlamada yaralı sayısı 13'e yükseldi

Taksim Meydanı'ndaki patlamanın ardından olay yerinde bir ceset bulunurken, yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Taksim Meydanı'nda bekleyen çevik kuvvet polislerinin bulunduğu noktada saat 10.30 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından polislerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 13 yaralı, çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Taksim İlk Yardım Hastanesinde 10, Şişli Etfal Hastanesinde ise 3 kişinin tedavi altına alındığı bildirildi.

Olay yerinde bulunan cesedin üzeri gazeteyle örtülürken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı.

Cesedin vatandaşlara mı yoksa saldırıyı gerçekleştiren kişiye mi ait olduğu araştırılıyor.

-İKİ ÇEVİK KUVVET POLİSİ AMELİYATA ALINDI

Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan iki çevik kuvvet polisinin ameliyata alındığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Taksim Meydanı'ndaki çevik kuvvetin bulunduğu noktada yaralanan ve Şişli Etfal İlkyardım Hastanesine kaldırılan çevik kuvvet polisleri Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan ameliyata alındı.

Yaralı polislere kan vermek için çok sayıda polis memuru hastaneye geldi.

SAAT 11:41

Çapkın: Patlamanın nedeni canlı bomba


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'nda bekleyen Çevik Kuvvet polisi araçlarının yakınında meydana gelen patlamanın, canlı bomba saldırısı olduğunu açıkladı. Patlamada 9'u polis 15 yaralı var.

Bombalı saldırı failinin erkek olduğunu belirten Çapkın, patlamada 9'u polis, 6'sı sivil vatandaş olmak üzere 15 yaralı olduğunu açıkladı. Çapkın, canlı bombanın parçalandığını, durumu ağır 2 yaralı olduğunu belirtildi.

Çapkın daha sonra Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne geçerek yaralıları ziyaret etti.

SAAT 11:52

Canlı bomba polis minibüsüne girmeye çalışmış


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yaşanan olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, ''Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok'' dedi.

Çapkın, patlamanın meydana geldiği Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, ''Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok. Şu anda bildiklerimiz bunlar. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor. Şimdilik söyleyebileceğim bunlar'' dedi.

Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, ''Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor'' karşılığını verdi.

Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, ''Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış'' dedi.

SAAT 12:11

Birkaç parça daha bomba bulundu


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'nda birkaç parça bomba daha bulunduğunu bildirerek, bu patlayıcılarla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Emniyet Müdürü Çapkın, Taksim Meydanı ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki incelemelerinin ardından, yaralı 2 Çevik Kuvvet polisinin tedavi altına alındığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi.

Polis memurlarının tedavisine ilişkin bilgi alan Çapkın, buradan ayrılışı sırasında, basın mensuplarının soruları üzerine ''Canlı bomba şu anda erkek görülüyor. Taksim Meydanı'nda birkaç parça daha bomba bulundu. Bulunan bombalarla ilgili çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Emniyet Müdürü Çapkın, olayda yaralı sayısının da 22 olduğunu belirterek, bunlardan biri emekli 11'inin polis memuru, diğerlerinin vatandaş olduğunu da söyledi. Çapkın, yaralılar arasında çok ağır yaralı olmadığını da ifade etti.

SAAT 12:19

Vali Mutlu: Patlamada 10'u polis 22 kişi yaralandı


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Meydanı'nda yaşanan patlama olayının bir terör eylemi olabileceğini söyledi. Bir erkek şahısın kendini imha ettiğini belirten Mutlu, patlamada 10'u polis toplam 22 kişinin yaralandığını açıkladı.

Vali Mutlu hava şartları nedeniyle hafta sonuna ertelenen Vatan Caddesi'ndeki 29 Ekim töreninden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bombanın cinsi ve hangi örgütün gerçekleştirdiği konusunda şuanda incelemenin devam ettiğini anlatan Vali Mutlu, "Öncelikle gerçekleşmiş olan Taksim Meydanı'ndaki eylem nedeniyle kınıyoruz. Bir erkek eylemci kendini de imha etmek suretiyle Taksim Meydanı'nda polis noktamızın bulunduğu yerde bir eylem gerçekleştirmiştir. Eylem sonucunda ilk belirlemelerimize göre 12 tane vatandaşımız ve 10 tane polis memurumuz yaralıdır. Yaralılar içinde durumu ağır olan yok. 4 ayrı hastanede tedavileri sürüyor yakinen takip ediyoruz. Eylem ile ilgili takipleri emniyetimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz koordineli şekilde takip ediyorlar. İzliyoruz daha sonra gelecek bilgileri sizlerle paylaşacağız. Elbette bir terör eylemi olarak gözüküyor. Daha önce de ülkemizde bu tür eylemler olmuştu. Detayları konusun daha sonra açıklayacağız." diye konuştu.

SAAT 12:29

Vali Mutlu: Terör örgütü olarak gözüküyor


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de meydana gelen patlamayla ilgili olarak, ''Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor'' dedi.

Vali Mutlu, Vatan Caddesi'nde bugüne yapılan Cumhuriyet Bayramı töreninin ardından basın mensuplarının Taksim Meydanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Mutlu, şunları söyledi:

''Eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum. Bir erkek eylemci kendini de imha etmek suretiyle Taksim Meydanı'nda polis noktamızın bulunduğu yerde eylem gerçekleştirmiştir. Eylem sonucunda ilk belirlemelerimize göre 12 vatandaşımız, 10 polis memurumuz yaralıdır. Yaralılar içinde durumu ağır olan yok. 4 hastanede tedavileri sürüyor. Yakinen takip ediyoruz. Eylemle ilgili emniyetimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz koordineli bir şekilde takip ediyorlar. İzliyoruz. Daha sonra gelecek olan bilgileri basınla paylaşmaya devam edeceğiz.''

Vali Mutlu, bir gazetecinin ''Eylemi gerçekleştiren hangi örgüte mensup'' yönündeki sorusuna, ''Şu anda bize intikal eden bir açıklama yok. Herhangi bir farklı bilgi de gelmedi'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Bombanın içeriğiyle ilgili bilgi var mı?'' sorusuna ise Mutlu, ''Şu anda bununla ilgili bilgi yok. Yapılacak incelemeler sonucunda detayları verebiliriz. Olayı takip ediyoruz'' yanıtını verdi.

Mutlu, ''Bombayla ilgili daha önceden bir istihbarat gelmiş miydi?'' yönündeki bir soruya da ''Eylemin mahiyeti noktasında ne tür bir eylem olduğunu, hedefinin ne olduğunu... Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor. Daha önceden de ülkemizde gerçekleştirilen bu tür eylemler olmuştu. Bu nedenle detayları daha sonra açıklayacağız'' şeklinde yanıt verdi.

-1 KİŞİ AMELİYATA ALINDI

Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan vatandaşlardan biri, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.

Patlamada bacağından yaralanan Gülden Güngör'ün (24), Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alındığı bildirildi.

Güngör'ün Fransa'dan geldiği ve Taksim'e babası Ali Güngör ile birlikte alışveriş için gittikleri öğrenildi.

SAAT 12:37

Savcı Zekeriyya Öz, patlama yerinde


Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, Taksim Meydanı'nda canlı bomba saldırısının meydana geldiği olay yerine geldi.

Zekeriyya Öz'ün nöbetçi olduğu için gelmiş olabileceği tahmin ediliyor.

SAAT 12:50

Taksim'de üçüncü intihar saldırısı


Bu sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu.

Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı.

Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.

SAAT 13:10

29 Ekim kutlama töreni patlamanın gölgesinde kaldı


Taksim Meydanı'nda polise yönelik canlı bombalı saldırı, Vatan Caddesi'ndeki törenlere de etki etti. Geçit töreninin başlayacağı sırada patlama haberini telefonla alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu soğukkanlılığını korumaya çalıştı. Törenler sırasında güvenlik güçleri de kırmızı alarma geçti.

İstanbul'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları olumsuz hava koşulları nedeniyle bugüne ertelenmişti. Vatan Caddesi'nde gerçekleşen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geçit töreni başlamadan önce Vali Mutlu İstanbulluların bayramını kutladı.

VALİ MUTLU PATLAMA HABERİNİ TELEFONLA ALDI

Kutlamanın ardından protokoldeki yerini alan Vali Mutlu tam bu sırada Taksim'de yaşanan patlamanın haberini aldı. Uzun süre telefonda bilgi alan Vali Mutlu bilgiyi yanındaki Topbaş ve Kıvrıkoğlu ile paylaştı. Soğukkanlılığını korumaya çalışan Vali Mutlu tören bitinceye kadar caddeden ayrılmadı. Geçit töreni tamamlandıktan sonra Vali Mutlu tören alanından ayrıldı.

TÖREN ALANINDA KIRMIZI ALARM VERİLDİ

Patlama ile birlikte İstanbul Emniyeti'nde kırmızı alarma geçildi. Binlerce insanın katıldığı tören alanında da güvenlik üst seviyeye çıkarıldı. Çevik kuvvet polislerinin sayıları artırılarak havadan helikopter güvenliği sağladı. Çevredeki keskin nişancıların sayıları artırıldı. Kutlamalar olaysız sona erdi.

SAAT 13:19

Erdoğan, Mutlu'dan bilgi aldı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Taksim'deki patlama ile ilgili olarak İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan bilgi aldı.

TOKİ tarafından yapılan konutların anahtar teslim törenine katılmak üzere Mardin'in Dargeçit ilçesi Ilısu köyüne gelen Erdoğan, Ilısu Baraj şantiyesine geçti.

Erdoğan burada İstanbul Valisi Mutlu ile telefon görüşmesi yaptı. Mutlu, Erdoğan'a, Taksim'deki patlama ile ilgili gelişmeleri iletti.

Başbakan Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'dan baraj çalışmaları hakkında brifing alıyor.

SAAT 13:42

Taksim'de yaralananların kimliği belli oldu


Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanan 6 kişinin kimliği belli oldu.

Taksim'de meydana gelen patlamada yaralanarak ambulansla Taksim İlk yardım Hastanesine kaldırılan yaralıların Recep Gergin, Savaş Ateş, Güngör Gülden, İlker Ubaç, Sıdıka Güven ve Sami Özverel olduğu belirlendi.

Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu olan Sami Özverel, gazetecilere yaptığı açıklamada İstiklal Caddesi'ne gittiğini aniden şiddetli bir ses duyduğunu belirtti.

Patlamanın ardından yere yattığını söyleyen Özverel, ''Başımdan kan akmaya başladığını gördüm ve ayağımda bir ağrı hissettim. Tabii olayın sıcaklığından dolayı ne olduğunu hemen anlayamadım. Bomba sesiyle beraber insanların sıçradığını, camların parçalandığını gördüm. Daha sonra polisler geldi ambulansla hastaneye götürdüler'' şeklinde konuştu.

Bu arada yaralanmaların, bomba parçaların sıçraması, basınç etkisiyle çarpma ve kırılan camların isabet etmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.

Öte yandan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hastanede yaralıları ziyaret etti.

SAAT 13:58

Taksim'deki patlamada polis köpeği de öldü


Taksim'de meydana gelen patlamada canlı bomba ile birlikte polisin eğitimli köpeği de öldü.

Patlama yerine yakın noktada bulunduğu belirtilen bomba uzmanı dedektör köpeğin vücudu parçalandı.

SAAT 14:04

Atalay: Yaralıların durumu genelde iyi, iki polisimiz ameliyatta


SHANGAY- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Taksim'deki patlamada 10'u polis olmak üzere 22 kişinin yaralandığını belirterek, ''Yaralıların durumu genelde iyi. İki polisimiz ameliyatta. Genel olarak aldığımız bilgi inşallah can kaybı olmayacak o yönde, umudumuz da o'' dedi.

Atalay, Çin'deki ziyareti sırasında gazetecilerin Taksim'deki patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

''Bir canlı bomba ve kendisi orada hayatını kaybediyor ama bizim yaralılarımız var'' diyen Atalay, olayı Çin'den takip ettiğini ve ilgililerden sürekli bilgi aldığını söyledi.

Olayda yaralanan 22 kişiden 10'unun polis, 12'sinin vatandaş olduğunu belirten Bakan Atalay, '''Yaralıların durumu genelde iyi. İki polisimiz ameliyatta. Genel olarak aldığımız bilgi inşallah can kaybı olmayacak o yönde, umudumuz da o'' diye konuştu.

Tüm yaralılarla yakından ilgilenildiğini vurgulayan Atalay, ''Yaralıların özellikle bir kısmı, özellikle sivillerdekiler, oradan geçenler hafif. Hatta iki tanesi oraya ambulansın gelişi sırasında olmuş yaralanma olayları. Olay çok yönlü değerlendiriliyor. Emniyet Genel Müdürümüz de İstanbul'a geçti. O boyut üzerinde de çalışıyorlar'' dedi.

Teröristin kimliğinin belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Atalay, ''Bu konularda her hangi bir kesin bir ifadede bulunmak istemiyoruz. Biraz acele de etmemek lazım. O konuda tahminler var, belirlemeler var ama arkadaşlarımızın biraz daha çalışmaları gerekiyor. Tabii bombanın türü, kullanılan malzeme vesaire bazı tahminler var ama erken açıklama yapmamak gerekiyor. O konuda biz biraz tedbirliyiz biliyorsunuz'' dedi.

Atalay, ''Saldırının terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararının son gününe denk gelmesini zamanlama açısından nasıl buluyorsunuz?'' sorusu üzerine, olayla ilgili henüz bir açıklık olmadığını belirterek, ''Olayın sonucunu, açıklığa kavuşmasını bekliyoruz. Olayın aydınlatılması lazım. Olay aydınlatmada emniyet başarılıdır. Eminim gecikmeden bu konuda biraz daha netlik olacak. Ben yaralılara Allah'tan şifa diliyorum. Yaralıların tedavisi üzerinde çalışılıyor'' dedi.

Atalay, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki temaslarının sona erdiğini Türkiye'ye döneceğini de söyledi.

SAAT 14:31

Taksim Meydanı kısmen trafiğe açıldı


Taksim Meydanı'nda 22 kişinin yaralanmasına neden olan patlamada, intihar eylemcisinin cesedinin olay yerinden kaldırılmasının ardından trafik kısmen açıldı.

Taksim Meydanı'nda çevik kuvvetine yönelik bombalı intihar saldırısının ardından polis ekipleri olay yerinde geniş kapsamda inceleme başlatmıştı. İntihar saldırganı olduğu iddia edilen ceset üzerinde incelemesini tamamlayan polis ekipleri, cesedi olay yerinden kaldırdı. Bu arada patlama sonrasında trafiğe kapatılan Taksim Meydanı'nın bir kısmı yeniden trafiğe açıldı.

Polis ekiplerinin olay yerindeki geniş çaplı araştırması sürüyor.

SAAT 14:48

Bombalı saldırıda yaralananların yakınları hastanelere akın etti


Taksim'de sabah meydana gelen bombalı saldırıda yaralananların yakınları hastanelere akın etti.

Yaralı polisler Halil Keskinbıçak ve Muzaffer Aslan'ın yakınları Şişli Etfal Hastanesi'ne gelerek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Telaşlı bir şekilde acil servise giren Aslan'ın anne ve babası, çocuklarının durumunun iyi olduğunu öğrenince rahat bir nefes aldı.

Taksim Meydanı'nda yaşanan bombalı saldırıda yaralan polislerden Muzaffer Aslan kaldırıldığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Olayı haber alır almaz hastaneye koşan polis memurunun anne ve babası, çocuklarının durumunun iyi olduğunu öğrenmesiyle rahatladılar. Hastane çıkışı bir açıklama yapan baba Salih Aslan, "Çok şükür çocuğumuzda bir şey yok. Ancak eşim tansiyon hastası. O biraz telaşlandı." diye konuştu.

Polis memuru Aslan'ın ayağından yaralandığı ve tehlikeli bir durumunun olmadığı öğrenildi. Yaralı polisler ilk müdahalelerinin ardından, hasta bakım servisine alındı.

SAAT 15:01

Emniyet Genel Müdürü Köksal, İstanbul'a geldi


Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Taksim'de meydana gelen patlamaya ilişkin incelemeler yapmak üzere İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularına kısa cevaplar veren Köksal, "Geçmiş olsun" dedi.

Patlamaya ilişkin açıklama yapmanın erken olduğunu söyleyen Köksal, "Vali beyle beraber bir değerlendirme yapacağız. Henüz bir şey söylemek için erken. Geçmiş olsun diyorum." şeklinde konuştu.

SAAT 15:22

Canlı bombanın cesedi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü


Taksim'deki patlamada canlı bomba olduğu belirtilen şahsın cesedi olay yerinden kaldırıldı. Patlamada ölen polis köpeği de şahsın cesediyle birlikte aynı araca kondu.

Patlamanın ardından polisin olay yerindeki incelemeleri sürüyor. Taksim Meydanı'nı didik didik arayan polis en ufak delili dahi topladı. Olayı gerçekleştirdiği belirtilen canlı bombanın parçalanan cesedinde de inceleme tamamlandı. Ceset detaylı inceleme için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Patlamada ölen bomba eğitimli dedektör köpek de Adli Tıp Kurumu'na ait aynı araca alındı ve bu kuruma götürüldü.

SAAT 15:40

Köksal: Saldırıda 32 kişi yaralandı


Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Taksim'deki saldırıda 15'i polis 17'si sivil vatandaş olmak üzere toplam 32 kişinin yaralandığını, ağır olan yaralı polislerin de hayati tehlikeyi atlattıklarını bildirdi.

Köksal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte Vatan Caddesi'nde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesi önünde Taksim'deki patlamaya ilişkin basın açıklaması yaptı.

Bugün İstanbul'da polise yönelik menfur bir saldırı gerçekleştiğini belirten Köksal, ''Saldırıda bir kısmı vatandaşımız, bir kısmı polisimiz 32 kişi yaralandı. Şu anda aldığımız bilgiler yaralı polislerimizin hayati tehlikeyi büyük ölçüde atlattıkları şeklinde. Bu bizi sevindiriyor. Diğer taraftan ekiplerimiz detaylı bir inceleme ve araştırma içerisindeler. Kısa süre içinde daha geniş bilgilere ulaşacaklar. Olay yeri ekipleri, olay yerindeki bilgileri toparladılar. Onlar üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Kısa süre içinde sizlere açıklamalar yapılacak.''

Köksal, yaralı vatandaşlara ve teşkilat mensuplarına geçmiş olsun dileklerini iletti, olay anında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılıktan dolayı da teşekkür etti.

SAAT 15:58

25 yaralının kimlikleri belirlendi


Taksim Meydanı'nda meydana gelen patlamada yaralanan 32 kişiden 25'inin kimlikleri belirlendi.

Taksim Meydanı'ndaki patlamada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli İlker Avat, Erkan Serbay Sığırcı, Mustafa Aslan, Halil Keskinbıçak, Muzaffer Aslan adlı polis memurlarının yanı sıra trafik polisi İdris Nergis ile Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları Savaş Ateş, Mehmet Kızıltop, Saim Yamanlı, Emre Yıldırım, Bilal Çalışkan ve Ahu Sunu'nun yaralandığı bildirildi.

Patlamada yaralanan 17 vatandaştan 13'ünün kimlikleri ise şöyle:

Nuri Yılmaz, Gülden Güngör, Süleyman Karanlık, Recep Langin, Yeter Ünsal, Hüseyin Sarı, Hıdır Aydoğdu, Ahmet Eftada, Ayşe Elemeç, Saliha Aygördü, Sami Özverel, Sami Gürsel ve Ragıp Batur.

-CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı yazılı açıklamada, doğrudan polis ve sivillere yönelik alçakça saldırıyı nefretle kınadığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''5'i ağır, 15'i polis, 17'si sivil olmak üzere toplam 32 vatandaşımızın yaralandığı terörist saldırı bir kez daha göstermiştir ki, terörle mücadele zafiyet kabul etmeyen ve kararlılıkla sürdürülmesi gereken bir mücadeledir. Şu da çok iyi bilinmelidir ki, terör bir insanlık suçudur. Terörle, silahla, şiddetle sonuç almak ne mümkündür, ne de kabul edilebilir.

Büyük bir üzüntü ve nefretle karşıladığımız terör saldırısını kınıyor, ülkemize, emniyet teşkilatımıza ve yaralılarımız ile yakınlarına geçmiş olsun diyor,yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.''

SAAT 16:35

Köksal: Çalışmalar sürüyor

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, saldırganın kimliği ve patlayıcının cinsi konusundaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile ortak basın toplantısı düzenleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'deki bombalı saldırıya ilişkin, şu bilgileri verdi:

''Bugün Taksim Meydanı'nda saat 10.40 sıralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün görev yaptığı noktada emniyet personelimize yönelik bir erkek şahıs tarafından gerçekleştirilen eylem neticesinde eylemi gerçekleştiren terörist olay yerinde ölmüş, meydana gelen patlama sonucunda 5'i ağır olmak üzere 15 polis memurumuz ve 17 vatandaşımız toplam 32 kişi yaralanmıştır. Öncelikle bu menfur saldırıda yaralanan polis memurlarımıza, emniyet teşkilatımıza, güvenlik güçlerimize ve yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum. Durumu ağır olan polis memurlarımızın durumlarının gayet iyi olduğunu ve hastanede tedavilerinin devam ettiğini de ifade etmek istiyorum. Özellikle yaralanan polis memurları ve sivil vatandaşlardan durumu hafif olan 23 kişi ayakta tedavi edilmişler. Diğer yaralıların da tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir. Olay yerinde eylemi gerçekleştiren kişinin bulunduğu yerde el butonu düzenekli patlamamış plastik maddede de ele geçirilmiştir.

Meydana gelen olayla ilgili çalışmaları, emniyet teşkilatımız bütün birimlerimiz birbiriyle koordineli şekilde yoğun sürdürmektedirler. Bölgedeki MOBESE kameraları vasıtasıyla eylemcinin bu eylemi düzenlerken yapmış olduğu eylemin niteliği yönünde çok detaylı bir çalışmayı sürdürüyoruz. Bu konuyla ilgili gelişmelerden yeni elde edeceğimiz bilgileri basınımızla paylaşmaya devam edeceğiz.''

Mutlu, bu tür eylemleri şiddetle kınadıklarını ifade ederek, ''Olayda hedef güvenlik güçlerimiz olmakla birlikte sivil vatandaşlarımızın da etkilenmiş olması, terörün ne derece acımasız olduğunu gösteren yeni bir görüntü. Bu bir insanlık suçudur ve bu suçu işleyenlerin çıkış yolu yanlıştır. Bu tür eylemlerle hiçbir şekilde, ülkemizde, milletimizin içerisinde bir huzursuzluk yaratarak, netice elde etmeleri de asla mümkün değildir'' dedi.

-KÖKSAL VE MUTLU SORULARI YANITLADI-

Ortak açıklamanın ardından Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve Vali Mutlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

Bir gazetecinin ''saldırganın patlattığı bomba türü ve kimliği belirlendi mi?'' yönündeki sorusuna Köksal, ''Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Patlayıcının cinsi miktarı, patlayış şekli, bunlar parçalar üzerinden gidildiği için, tabii ki tek tek parçalar üzerinden gidildiği için biraz zaman alıyor. Tüm materyaller inceleniyor'' dedi.

Köksal, bir gazetecinin eylemcilerin sayısına ilişkin sorusu üzerine de ''Bir eylemci ölü olarak ele geçti. Bu konu üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bilgi geldikçe sizlerle paylaşacağız'' diye konuştu.

Olay yerinde farklı bir malzeme ele geçirilmediğini de belirten Köksal, ekiplerinin incelemelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Köksal, ''Vatandaşlarımıza ve personelimize tekrar geçmiş olsun. Bu olaylar personelimizin çalışma azmini hiçbir zaman kırmayacak. Olaylara eskisinden daha hızlı, daha yüklü ve daha iyi yaklaşarak çalışmalarını sürdüreceklerdir'' dedi.

Bir gazetecinin, ''olay yerinde 2 saldırganın bulunduğu ve birinin kaçarken bacağından vurulduğu'' yönündeki iddiaları sorması üzerine ise Vali Mutlu, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Meydana gelen olayla ilgili gerekli çalışmaların ardından basına bilgi verileceğini ifade eden Mutlu, açıklamanın ardından Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile birlikte Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın makamına çıktı.

Öte yandan olayla ilgili Taksim Meydanı'nda bulunan MOBESE kameraları ile bazı iş yerlerinin güvenlik kamerası görüntülerinin de inceleme altına alındığı öğrenildi.

SAAT 17:05

Patlamanın yaşandığı meydan deterjanla temizlendi

Patlamanın ardından Taksim Meydanı'nın bir bölümü ile İstiklal Caddesi'nin girişinde itfaiye ve belediye ekipleri temizlik yaptı. Bazı vatandaşlar da kırılan camlarını temizledi.

Taksim Meydanı'nda 1 kişinin ölümü, 32 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan canlı bomba saldırısının ardından, itfaiye erleri, patlamanın etkisiyle kırılan kapı ve pencere camlarını temizledi. Esnafın da itfaiye erlerine yardım ettiği çalışmada, önce dükkanların ve iş yerlerinin kapı ve pencere pervazlarında yarım kalan camlar tehlike arz etmesin diye kazmalarla yerlerinden çıkarıldı. Daha sonra dükkanların önüne dökülen bu cam kırıkları temizlendi.

Belediye işçileri ise İstiklal Caddesi girişini deterjanla yıkadı. Daha sonra da belediyeye ait tankerlerin kullanıldığı çalışmada, yerler ve kaldırımlar tazyikli su ile temizlendi.

Güvenlik ve temizlik çalışmalarının ardından Taksim meydanının ilk misafirleri ise güvercinler oldu.


Etiketler :