Taraf'tan çok konuşulacak manşet

Taraf'tan çok konuşulacak manşet

Jandarmaya saldırının saatleri bile verildi. Ordu hiçbir şey yapmadı. PKK taburu bastı. On bir asker yaşamını yitirdi. Taraf, o uyarı faksını yayınladı.

Emniyet'in, Gediktepe baskınını iki gün önceden Jandarma'ya bildirdiği tespit edildi. Jandarmaya gönderilen raporda saldırının saatleri bile verildi. Ordu hiçbir şey yapmadı. PKK taburu bastı. On bir asker yaşamını yitirdi. Taraf, o uyarı faksını yayınladı.

Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Gediktepe Sınır Karakolu'na yapılan baskının iki gün önceden Emniyet tarafından Şemdinli Jandarma Komutanlığı'na bildirildiği ortaya çıktı. Şemdinli Terörle Mücadele Büro Amiri Başkomiser Ahmet Yiyenoğlu tarafından Jandarma'ya gönderilen faksta, 17 Haziran 2010'da PKK tarafından Gediktepe Üs Bölgesi'ne saldırı yapılacağı belirtildi. Faksta baskının yapılacağı saatler bile verildi. Ancak hiçbir önlem alınmadı. PKK, raporda belirtilen saatten tam 30 saat sonra Gediktepe Karakolu'na baskın düzenledi, 11 asker hayatını kaybetti.

Taraf, PKK tarafından düzenlenen kanlı Gediktepe baskınından önce hazırlanan istihbarat raporlarına ulaştı. Şemdinli TEM Büro Amiri Başkomiser Ahmet Yiğenoğlu tarafından hazırlanan rapor, 16 haziranda saat 21.20'de Şemdinli Jandarma Karakolu'na fakslanarak PKK'nın Tekeli Taburu ve bu tabura bağlı Gediktepe Üs Bölgesi'ne saldırı yapacağı bildirildi.

Raporda şöyle deniyor: "Güvenilir bir kaynaktan alınan bir bilgide, PKK, 17.6. 2010 tarihinde Tekeli Taburu veya Tekeli Taburu'na bağlı bulunan Hacı Bektaş Dağı civarındaki askerî birliğe (Saldırı yapılma ihtimali çok yüksek) gündüz vakitlerinde büyük bir olasılıkla saat 14:00-15:00 veya 15:00-16:00 arası yapılacağı bilgisi alınmıştır. Arz ederim."



Komutan izindeydi

Şemdinli Jandarma Komutanlığı, Emniyet tarafından gönderilen bu rapor üzerine konuyu "acil" olarak 7. Hudut Alay Komutanlığı'na bildirdi. Buradan da konu Tekeli Tabur Komutanlığı'na, ardından Gediktepe Üs Bölgesi'ne iletildi. Ancak bu sırada yıllık izne çıkmak için Gediktepe Bölük Komutanı Tekeli'deki tabura geldi. Baskın günü de izinli olduğu öğrenildi. İstihbarat raporuna rağmen yerine bir görevlendirme yapılmadı.



30 saat sonra baskın

Şemdinli Emniyet Müdürlüğü, Gediktepe baskınını gün ve saatiyle birlikte Jandarma'ya iki gün önce bildirdi. 30 saatlik bir sapmayla karakola 19 Haziran günü baskın düzenlendi ve 11 asker hayatını kaybetti.

Emniyet'in raporuyla "geliyorum" diyen baskın, raporda belirtilen saatten 30 saatlik bir sapmayla 19 Haziran 2010 günü saat 02:oo'da gerçekleşti. Gediptepe mevzilerine kadar gelen PKK'lıların düzenlediği baskında 11 asker yaşamını yitirdi. PKK'hlar, dört adet G-3 silahı, termal ve pitonları alarak bölgeden ayrıldı.

Balyozcu general 'çoban' demişti

Hatırlanacağı gibi baskın sonrası Başbakan RecepTayyip Erdoğanprogramlarını iptal ederek, Van'daki cenaze törenlerine katılmış ardından daGenelkurmayBaşkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la Gediptepe'deki sipere gitmişti. Çömelme tartışmalarının yaşandığı ziyarette, Balyoz sanığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ikiliye eşlik etmiş ve baskınla ilgili bilgi vermişti. Kaya'nın baskın sonrası yaptığı açıklama da çok tartışılmıştı. Kaya, baskın öncesi 23:3o'da görüntü aldıklarını, hemen topçu ateşi yaptıklarını, karşılık verilmeyince görüntülerin çoban, köylü ya da kaçakçı olabileceğini düşündüklerini de söylemişti.

Etiketler :