Tarihi değiştirecek iddia

Tarihi değiştirecek iddia

İsrailli arkeologlar tarihin en eski yazılı belgesini Kudüs'te bulduklarını iddia etti

Arkeologlar, 2'ye 2,8 santimetre ölçülerindeki bu kırık tablet kil parçasının 3 bin 400 yaşında olduğunu ve dönemin diplomatik lisanı Akatça ile çivi yazısı (küneiform-şekilsel hiyeroglif) olarak yazıldığını belirttiler.

HENÜZ OKUNAMIYOR

Keşfin kutsal kentin bronz çağında önemini ortaya koyduğunu söyleyen İsrailli arkeologlar, kırık tablet parçasının kentin 1967 savaşından beri İsrail işgali altında bulunan doğu kesimindeki Haremüşşerif'in güneyinde yer alan Ophel bölgesinde bulunduğunu kaydettiler.

Çivi yazısını okuyabilen Kudüs İbrani Üniversitesinden assiriyolog Wayne Horowitz, tablet parçasının bir cümleyi tam olarak çözebilme olanağı vermeyecek kadar küçük olduğunu, ancak bu harika yazı kalitesinin, tabletin büyük olasılıkla Kudüs kralının hizmetindeki üst düzeyli bir memur tarafından yazıldığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Arkeolagların iddiasının doğruluğu kanıtlanırsa, tarihin bazı bölümlerinin yeniden yazılması gerekecek. Çünkü tarih kitapları en eski tarihi belge olarak, M.Ö. 3000 yılına ait olan Sümer kil talbetlerini gösteriyor. Bahsedilen belge, Sümerlerin Uruk şehrinde ekonomi ve yönetimle ilgili resimli yazıyla yazılan binlerce kil tablet olarak biliniyor.

Bugün

Etiketler :