TBMM Başkanı Şentop, Hırvatistan’daki TİKA Projelerinin Açılışını Yaptı

TBMM Başkanı Şentop, Hırvatistan’daki TİKA Projelerinin Açılışını Yaptı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Uluslararası Kırım Platformu I. Parlamenter Zirvesi’ne katılmak üzere Hırvatistan’a ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Hırvatistan ziyaretinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Vinko Bek Görme Engelliler Eğitim Merkezi bünyesinde kurduğu duyusal meydan ve duyusal bahçe ile multimedya stüdyosunun açılışını gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Uluslararası Kırım Platformu I. Parlamenter Zirvesi’ne katılmak üzere Hırvatistan’a ziyaret gerçekleştirdi. Başkent Zagreb’teki temaslarını tamamlayan Meclis Başkanı Şentop, Güney Avrupa’nın ilk görme engelliler merkezi olan Vinko Bek Görme Engelliler Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan duyusal meydan ve duyusal bahçe ile multimedya stüdyosunun açılışı gerçekleştirdi.

Multimedya stüdyosu

Vinko Bek Görme Engelliler Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan multimedya stüdyosu vasıtasıyla, görme engellilerin eğitimleri ve psikososyal rehabilitasyonları için gereken içeriklerin dijital ortamda hazırlanması ve tüm faydalanıcıların hizmetine sunuldu.

Güncel haberlerin, çeşitli konulardaki söyleşilerin, diksiyon eğitimlerinin, faydalanıcıların aktif olarak katılabilecekleri etkinliklerin dijital ortama aktarılması sayesinde görme engelli bireylerin eğitimlerine ve rehabilitasyonlarına katkı sağlamaya devam ediyor. Aynı zamanda ses operatörlüğü gibi, görme engeli bulunan kişilere sunulan iş imkânlarından faydalanabilmelerinin önü açıldı.

Duyusal bahçe ve duyusal meydan

Merkez bünyesinde kurulan duyusal bahçe ve duyusal meydan, görme engellilerin eğitim ve rehabilitasyonunda, motor becerilerinin ve görme dışındaki duyularının geliştirilmesinde, hayatlarını gerektiğinde yalnız idame ettirebilmelerinde, topluma katılabilmeleri ve görme engelinden kaynaklanan psikolojik stresin önüne geçebilmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Duyusal bahçe sayesinde, görme engellilerin bitki yetiştirmeleri, kuş ve böcek türünde hayvanların bakımlarıyla ilgilenmeleri, bahçecilik eğitimi almaları ve bu faaliyetlerin tamamını yardıma ihtiyaç duymadan yapabilmeleri için gerekli ortam hazırlanıyor. Duyusal bahçe ile bitişik bir birim olarak kurulan duyusal meydanda ise bahçede yetiştirilen, lavanta gibi, ürünler hediyelik eşya haline getirilmekte ve alan esasen faydalanıcılar için ergoterapi vazifesi görüyor.

Vinko Bek Görme Engelliler Eğitim Merkezi

Vinko Bek Görme Engelliler Eğitim Merkezi, 1895 yılında Güney Avrupa’nın ilk görme engelliler öğretmeni (tiflo-pedagog) olan Vinko Bek isimli bir öğretmen tarafından kurulan Ulusal Görme Engelliler Enstitüsü’nün halefi olarak yer alıyor.

Görme engeli tespit edilen yeni doğanlardan, sonradan görme engelli hale gelen yetişkinlere kadar, her yaştan ve her türden görme yetersizliği olan 400 civarında görme engelliye 146 personel ile merkezde eğitim veriliyor.

sentop-2-1024.jpeg

1-620-300.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.