TBMM seçimleri 4 yılda bir

TBMM seçimleri 4 yılda bir

Milletvekilliği süresi bundna böyle 4 yıla indi.

Beş yıl olan TBMM seçimleri bundan böyle 4 yılda bir yapılacak. Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifi ile 2007'de anayasada yapılan değişikliğe paralel olarak Milletvekili Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor. TBMM'nin seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü, oy verilecek.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Sert tartışmaların yaşandığı komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney'in, "Seçim Kanunu'nda Değişiklik" öngören teklifleri birleştirilerek görüşüldü. Teklifle, 2007 yılında anayasada yapılan değişikliğe paralel olarak Milletvekili Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor. Buna göre, TBMM'nin seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü, oy verilecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 90 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç tarihi olacak.

Teklifle, nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili de düzenleme yapılıyor. Nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen iller, artık nüfus sıralamasında da milletvekili sayısını ikiye çıkaramazsa, önce iki milletvekili çıkaramayan illere ikinci milletvekilliği verilecek. Daha sonra artık nüfus bırakan illerin nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulacak ve bölüştürülmemiş bulunan milletvekilleri bu sıraya göre dağıtılacak.

Etiketler :