THY'deki Şok İstifanın Perde Arkası

THY'deki Şok İstifanın Perde Arkası

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, tüm yönetim ve icra görevlerinden 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla istifa etti

Dört yıldır THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Karlıtekin'in istifası sektörde şaşkınlık yarattı. Sektörü iyi bilen isimler "Uzun zamandır süren ihtilaf çözülmüş oldu. Ya Temel Kotil ya da Karlıtekin gidecekti. Beklenen Kotil'in gitmesiydi, ama tersi oldu" diyor.

TOPÇU FAKTÖRÜ DEVREDE
Bazı kaynaklar, son dönemde bütçenin kontrolünü elinde tutan Hamdi Topçu'nun Temel Kotil'den yana tavır almasıyla Candan Karlıtekin'in istifasının yolunun açıldığını söylüyor. Karlıtekin'den boşalan koltuğun en iddialı ismi olarak da Topçu görülüyor. THY aktörleri arasında, büyüme stratejisinin de önemli bir çekişme konusu olduğu söyleniyor. THY son 5 yılda büyüme açısından dikkat çekici bir performans sergiliyor.

THY'nin dört yıldır yönetim kurulu başkanlığını yürüten Karlıtekin, 'Kendi prensiplerim doğrultusunda çalışma imkânı bulamadığım için istifa ettim' dedi. Karlıtekin ile Kotil arasında gerginlik olduğu iddia edilmişti.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, tüm yönetim ve icra görevlerinden 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla istifa etti. Dört yıldır THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Karlıtekin'in istifası sektörde şaşkınlık yaratırken, sektör duayenleri "Uzun zamandır süren ihtilaf çözülmüş oldu. Ya Temel Kotil ya da Karlıtekin gidecekti. Beklenen Kotil'in gitmesiydi, ama tersi oldu" dedi. Airporthaber.com'a açıklama yapan Candan Karlıtekin, "Kendi prensiplerim doğrultusunda çalışma imkânı bulamadığım için istifa ettim. Artık THY'de bulunmamın bir anlamı yoktu" dedi.

EN TEPEDE GÜÇ KAVGASI
2009 yılının 11 ayındaki yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 artışla 23 milyona ulaştıran, açılan yeni hatlar sayesinde 71 ülkede 151 noktaya bağlanan THY'de deprem yaratan kararın arkasında ise uzun zamandır süren bir çekişme ve iktidar kavgası yatıyor. İsmini vermek istemeyen bir sektör duayeni, "İstifa etmesi beklenen Temel Kotil idi. Üst yönetimde kimse Temel Kotil ile anlaşamıyordu. Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Topçu ile Candan Karlıtekin çok iyi anlaşıyordu. Onlar, iyi bir ikili oluşturmuştu. İcra Komitesi olarak, Yönetim Kurulu'nu 'bypass' ediyorlardı.

3 kişi kararları alıyorlardı ve Temel Bey'in hiç bir imza atmasına gerek kalmadan ikisi işi çözüyordu" dedi. Ancak farklı kaynaklar, son dönemde bütçenin kontrolünü elinde tutan Hamdi Topçu'nun Temel Kotil'den yana tavır almasıyla Candan Karlıtekin'in istifasının yolunun açıldığını söylüyorlar. THY'de Karlıtekin'den boşalan koltuğun en iddialı ismi olarak Hamdi Topçu görülüyor. Arkalarındaki politik isimlerin farklı olduğu THY aktörleri arasında, büyüme stratejisinin de önemli bir çekişme konusu olduğu, kulislerde konuşulanlar arasında.

İLK SİNYAL SKYLİFE'TEN GELMİŞTİ
Temel Kotil ile Candan Karlıtekin arasında yaşanan gerginlik, ilk defa iki yıl önce "yayımlanmayan" bir yazı sayesinde su yüzüne çıkmıştı. THY'nin her ay yayınladığı uçaklarda ve havalimanlarındaki VIP-CIP salonlarında ücretsiz dağıttığı Skylife Dergisi'nin ocak sayısında Genel Müdür Temel Kotil'in yazısına yer verilmemişti. THY'nin yeni yılda yapacağı yenilikleri, geçen yıl yapılanların ve 2008 için temennilerinin yer aldığı yazının THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in talimatıyla dergiden çıkarıldığı iddialarını cevaplayan Temel Kotil, "Yazıyı dergiye gönderdim. Yayımlanmadığını dergi önüme gelince gördüm" demişti.

YAZILI AÇIKLAMAYLA DUYRULDU
Yazılı olarak istifasını duyuran Candan Karlıtekin, açıklamasında, "Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı ve bağlı şirketlerindeki tüm yönetim ve icra görevimden 01 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere istifa ediyorum. Mensubu olmaktan şeref duyduğum ve 7 seneye yakın bir süredir zevkle çalıştığım Türk Hava Yolları'nın doğru istikamette yoluna başarı ile devam edeceğine inanıyorum. Bana bu hizmet fırsatını tanıyanlara ve özgeçmişimde silinmez bir şeref sayfası kazanmama imkan verenlere şükranlarımı sunuyorum. Türk Hava Yolları çalışanlarına varsa benden yana tüm hakkımı helal ediyorum. Saygılarımla..." ifadesini kullandı.

ÖİB YENİ İSİM ÖNERECEK
Candan Karlıtekin'in istifasının ardından Türk Hava Yolları'nda yeni yönetim kurulu başkanı 1 Ocak tarihine kadar belli olacak. Sözleşmeye göre özelleştirme kapsamında bulunan THY'nin yönetim kuruluna Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yeni bir isim önerecek. Bu isim yönetim kurulu tarafından oylanacak. Başkanlığa en yakın aday Yönetim Kurulu Başkan vekili Hamdi Topçu görünüyor. Topçu'nun idarenin göstereceği isimler arasında olabileceği de belirtiliyor.

CANDAN KARLITEKİN KİMDİR?
1960 yılında Ankara'da doğan Dr. Candan Karlıtekin, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü 1983 yılında bitirdi. 1984 yılında State University of New York Albany'de International Trade & Finance Master'ını, 1988 yılında da yine aynı okulda International Trade& Finance ve Macroeconomic Modelling ihtisas dallarında Doktora çalışmalarını tamamladı.
1984-1987 yıllarında State University of New York, Araştırma Görevlisi (Statistics) ve Öğretim Görevlisi (Microeconomics),
1988-1990 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman
1990-1991 yıllarında Bilkent Üniversitesi'nde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi
1990-1993 yıllarında Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ'de Araştırma Müdürü
1993-1994 yıllarında BEM Dış Ticaret AŞ 'de Tüccar
1994-1996 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı
1996-1997 yıllarında T.Kalkınma Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür vekili
1999-2001 yıllarında Beğendik Mağaza İşletmeleri AŞ Danışman ve Genel Müdür olarak çalıştı
2002 yılında THY'ye giren Karlıtekin, son dört yıldır da Yönetim Kurulu Başkanı idi.
(Referans)

Etiketler :